Skip to Content

Bijtgedrag bij kinderen. Hoe leer je het af?

Mijn zoontje van bijna vier jaar is in het afgelopen anderhalf jaar vaak gebeten door een kindje bij de opvang. Veel kindjes bijten wel eens. Denk maar eens terug aan de tijd dat je kindje nog een baby was. Het ontdekte de wereld met zijn mond en knaagde daarnaast graag aan alles wat los en vast zat wanneer er tandjes doorkwamen. Maar wanneer een peuter of een kleuter bijt, heeft dat een hele andere reden. Lees in deze blog meer over bijtgedrag bij kinderen. En hoe je het af kunt leren. Daar maak je niet alleen de slachtoffertjes, maar vooral je eigen kindje erg blij mee!

bijtgedrag bij kinderen
Photo by Marco Albuquerque on Unsplash

Bijtgedrag bij kinderen in de ontdekkingsfase

Alle structuren van dat leuke nieuwe speeltje ontdekken de allerkleinsten met hun mond. Daarom wordt er niet alleen flink wat afgesabbeld door baby’s, maar ook gebeten. Dat doen ze dus om te voelen of iets hard of zacht is bijvoorbeeld. Ook kan het bijtgedrag bij kinderen in deze jonge leeftijd komen doordat er tandjes door gaan komen. Dat is niet altijd even leuk, want ook al zijn die tandjes klein, een beet kan soms toch best pijn doen. Vooral wanneer het per ongeluk in een klein vingertje van een broertje of zusje gebeurt bijvoorbeeld. Een (koel)bijtring of bijtketting kan een uitkomst bieden.

bijtgedrag bij kinderen
Photo by Zahra Amiri on Unsplash

Heb je wel eens gehoord van een zogenaamde liefdesbeet? Dat bijtgedrag komt vooral veel voor bij kinderen die ongeveer 1 jaar zijn. Tijdens het knuffelen wordt er dan uit het niets ineens gebeten. En dat is best even schrikken! Je kunt hier eigenlijk niks mee, behalve alert zijn.

Na leren lopen, komt leren euh… van je af bijten?

De meeste kinderen beginnen te lopen als ze 1,5 jaar zijn. Na deze fase gaat het kind zich concentreren op de taalontwikkeling. Dat betekent dat onderling communiceren nog niet gaat op deze leeftijd. Maar als dreumes wil je natuurlijk wel even laten weten dat je het niet leuk vindt wanneer een ander bijvoorbeeld iets van je afpakt. Dus komt bij deze kinderen bijtdrag voor. Weten we meteen waar het spreekwoord ‘van je afbijten’ vandaan komt… Gelukkig is dit vaak van korte duur.

Blijf consequent met bijtgedrag bij kinderen

Zodra je kindje een ander bijt, blijf consequent in je reactie. Dus steeds benoemen dat bijten pijn doet én leg uit waar zijn mond wél voor bedoeld is. Zoals: bijten doe je in je boterham, of ander eten. En doe dat op het moment dat het gebeurt, een kwartier later is het kind allang weer met iets anders bezig.

Bijtgedrag bij kinderen van 2,5 á 3 jaar

Als je peuter bijt, heeft dit meestal een andere oorzaak. Want nu kan het kind namelijk al praten. Maar helaas is praten voor sommige peuters een lastige manier om gevoelens te uiten. Dat heb je als volwassene ook wel eens in bepaalde situaties. Wanneer de sfeer in huis gespannen is door een verhuizing of verbouwing bijvoorbeeld, kan er bijtgedrag bij kinderen voorkomen. Of door inpakstress voor de vakantie. Of als er een broertje of zusje is geboren wat een hoop gevoelens met zich meebrengt. Maar ook als je kind met een moeilijk werkje bezig is en het iets lukt niet of wanneer hij iets wil doen wat niet mag kan het gaan bijten. Er zijn dus genoeg situaties te bedenken die een kind uit balans kunnen brengen.

“Stop, hou op!”

Maar als je kind zelf kan praten, kun je hem leren om op zo’n moment van frustratie met woorden te reageren en niet te gaan bijten. Bij de opvang leren kindjes al vrij vroeg “Stop, hou op!” te zeggen wanneer er een grens bereikt is. Vertel je kind steeds zodra het bijt dat dit niet de bedoeling is. Dat je tanden niet gebruikt om anderen te bijten, maar dat hij in plaats van te bijten kan zeggen dat hij iets niet leuk vindt. Want het is niet alleen vervelend wanneer je kindje bijt, maar het kan ook lelijke wonden opleveren bij het slachtoffertje. Een kind op deze leeftijd kent de kracht van zijn kaken namelijk nog niet.

Andere uitingen van frustratie

Naast frustraties uiten in de vorm van bijtgedrag, laten kinderen hun boosheid ook wel eens op andere manieren zien. Ze gaan bijvoorbeeld duwen, slaan/stompen, schoppen, krijsen al dan niet in combinatie met het beruchte op de grond gaan liggen. Neem je kindje apart om af te koelen. En probeer er achter te komen waar dit door komt door bij te houden op welke momenten dit gebeurt. Heb je genoeg aandacht en tijd voor je kind? Of is het een vorm van jaloezie? Bijt het om de baas te zijn over een ander? Lees eens een boekje over gevoelens samen met je kind, (voor)lezen is een toegankelijke manier om hierover te praten op zijn niveau.

Bewust bijtende kleuters

bijtgedrag bij kinderen
Afbeelding van PublicDomainPictures via Pixabay

Als je bij kinderen na hun vierde verjaardag nog bijtgedrag constateert, dan is dat meestal niet meer per ongeluk. Let maar eens op de reactie van een bijtende kleuter. Je zult zien dat hij heel bewust de reactie afwacht.

Houd kinderen die bijten goed in de gaten; wat is de oorzaak van het bijtgedrag? Als het kind bijt als gevolg van spanning dat eruit komt, zorg er dan voor dat hij die spanning kan omzetten in iets anders. Laat je kind vaak iets doen waarbij het veel kracht kan zetten. Veel laten kleien kan helpen of ga samen iets bakken en laat je kind het deeg stevig kneden. En sowieso elke dag even laten uitrazen in de buitenlucht. Een stukje fietsen tegen de wind in of gezellig samen sporten.

sporten
Photo by Damir Spanic on Unsplash

Dus:

  • Bijten is een niet goed te keuren manier van communiceren
  • Om het af te leren is het erg belangrijk dat je consequent bent
  • Maak je kind – kort en bondig – duidelijk dat bijten niet de oplossing is en vertel het vooral hoe het zich wél kan gedragen
  • Onderzoek waar het bijtgedrag bij kinderen vandaan komt en pak de oorzaak aan
  • Om bijten te voorkomen zorg je voor een veilige en vertrouwde plek voor je kind en geef je het wat hij nodig heeft: aandacht
  • En geef je kind liefde. Heel veel liefde.
Delicia
Delen is enorm lief

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.