Skip to Content

Leren tekenen en kleuren – hoe ziet de ontwikkeling eruit?

Kleur- en tekenactiviteiten spelen een belangrijke rol in de ontwikkeling van kinderen. Door te leren tekenen en kleuren ontdekken ze niet alleen hun creatieve potentieel, maar ontwikkelen ze ook belangrijke motorische, cognitieve en emotionele vaardigheden. In dit artikel gaan we dieper in op de kleur- en tekenontwikkeling bij kinderen, en bespreken we de opkomende trend van kawaii tekeningetjes. En wist jij al waarom ik altijd een stapel gave tekenboeken meeneem op vakantie?

leren tekenen en kleuren

Leren tekenen en kleuren – een prachtige ontwikkeling

Kinderen beginnen vaak al op jonge leeftijd met leren tekenen en kleuren. Dit is een natuurlijke manier voor hen om hun emoties, ideeën en ervaringen uit te drukken. Het stimuleren van deze activiteiten helpt hen om hun verbeeldingskracht te ontwikkelen en zichzelf beter te begrijpen.

De ontwikkeling van kleur- en tekenvaardigheden verloopt in verschillende fasen. In de vroegste fase experimenteren kinderen met het vasthouden van krijtjes en het maken van simpele lijnen en krabbels. Naarmate ze ouder worden, worden deze lijnen en krabbels meer herkenbaar als afbeeldingen van mensen, dieren en objecten. Uiteindelijk ontwikkelen kinderen een beter begrip van proporties, perspectief en kleur. Ook de eerste keren dat een kind zijn naam schrijft is het in feite aan het natekenen.

Lees ook deze blogs:

Motorische vaardigheden en oog-handcoördinatie

Tekenen en kleuren zijn uitstekende activiteiten om de fijne motoriek en hand-oogcoördinatie van kinderen te verbeteren. Het vasthouden van een potlood of penseel en het maken van gecontroleerde bewegingen helpt bij de ontwikkeling van de spieren in de handen en vingers. Dit komt later goed van pas bij het leren schrijven en andere vaardigheden.
In het begin heb je speciale wasco* krijtjes voor peuters en driehoekige potloden* die dikker zijn. Later ga je naar dunnere driehoekige potloden en uiteindelijk kun je eindigen bij ronde potloden. Deze fases van tekenmateriaal, ook bij stiften*, is belangrijk voor kinderen omdat dit te maken heeft met de motorische greep waar ze toe in staat zijn.

Cognitieve ontwikkeling en verbeeldingskracht

Tekenactiviteiten bevorderen ook de cognitieve ontwikkeling van kinderen. Ze leren bijvoorbeeld om visuele informatie te verwerken, vormen en objecten te herkennen, en logisch na te denken over de compositie van hun tekeningen. Bovendien stimuleert tekenen de verbeeldingskracht en creativiteit, waardoor kinderen nieuwe werelden kunnen creëren en hun ideeën kunnen uiten. Leren tekenen en kleuren is dus belangrijk voor de ontwikkeling van kinderen.

Een activiteit die ik geregeld toepas is om een boek voor te lezen waar ik de plaatjes niet van laat zien. De kinderen mogen zelf aan de slag met de illustraties.
Wat ik ook altijd leuk vind is om aan de slag te gaan met teken-opdrachtkaarten.

Lees ook deze blogs

50 dingen om te tekenen
denktekenen

Emotionele uitdrukking en therapeutisch effect

Voor veel kinderen is tekenen een manier om hun emoties te uiten en ermee om te gaan. Het kan dienen als een therapeutische uitlaatklep en een veilige manier om gevoelens zoals vreugde, verdriet of angst te uiten. Het observeren en bespreken van de tekeningen van kinderen kan ouders ook inzicht geven in hun emotionele welzijn.

Een handig boek hierbij is het boek tekenpraat van uitgeverij Pelckmans. Met dit boek leer je om gespreksondersteunend te tekenen met kinderen en jongeren. Het is een boek geschikt voor ouders en professionals die kinderen en jongeren willen begeleiden omdat ze vastlopen in hun functioneren.

Voor sommige kinderen is het soms moeilijk om over emoties te praten, maar tekenen is een veel kleinere stap. In het boek staan echt hele simpele illustraties die je kunt kopiëren waardoor kinderen zelf aan de slag kunnen gaan als ze het moeilijk vinden om emoties in gezichten te leren tekenen. Maar ook gewoon mensen van jong tot oud en van man tot vrouw en dieren staan uitgelegd.

Aan de hand van 5 casussen ga je leren om een probleem te verkennen, de beleving te noemen en te werken aan mogelijke oplossingen. Lees hier meer informatie over tekenpraat*

kawaii leren tekenen en kleuren een grote stapel

De opkomst van Kawaii tekenstijl

Een opvallende trend in de tekenwereld is de opkomst van kawaii tekeningen. Het woord “kawaii” komt uit het Japans en betekent “schattig”. Kawaii tekeningen kenmerken zich door grote ogen, schattige gezichten en levendige kleuren. Deze stijl is zeer populair geworden bij kinderen over de hele wereld en heeft een positieve invloed op hun creativiteit en verbeeldingskracht. Dochterlief was dan ook erg blij met haar nieuwe aanwinsten waarin ze weer nieuwe schattige tekeningen gaat leren tekenen en kleuren zoals met stap voor stap kawaii*

Hier in huis zijn de tekenen en kleurboeken van Kawaii* niet aan te slepen! Elk kawaii tekenboek heeft wel weer nieuwe technieken en figuren om te leren tekenen en kleuren op een schattige manier.

Natuurlijk is er een verschil in kleuren en in tekenen. Wie overigens dacht dat de simpele kleurboeken zoals kawaii color fun* niet meer geschikt zijn voor tieners heeft het goed mis. Hier in huis zijn de 3 – 7 kleurenchallenges niet aan te slepen! Met patronen en maar 3 kleuren kun je ook simpele kleurplaten op een unieke manier in leren tekenen.

lees ook deze blogs

tekenen in stappen dieren
kinderen leren tekenen

leren tekenen en kleuren met pokemon tekenboeken voor jongens

Tekenboeken voor jongens om te leren tekenen en kleuren

Sommige mensen hoor ik wel eens zeggen dat er zo weinig tekenboeken zijn voor jongens. Persoonlijk kan ik zeggen dat de Kawaii boeken ook zeer geschikt zijn voor jongens. Maar er zijn ook boeken als dieren leren tekenen en stap voor stap Pokémon* of andere karakters leren tekenen.

En ook het boek stap voor stap tekenen Pokémon is natuurlijk geschikt voor jongens en stoere meiden om te leren tekenen en kleuren. Wel zijn de tekeningen hier iets moeilijker na te maken en zijn de stappen wat summier. Een extra uitdaging voor kinderen de de simpele basistechnieken beheersen of die gewoon al zo vaak Pokémon en kaartspellen hebben gespeeld dat ze de illustraties kunnen dromen.

Overigens ook een leuk boek om mee te nemen naar school waar kinderen vanaf groep 4 als ze wat voor zichzelf mogen doen zich prima mee kunnen vermaken! Ik nam hem zelfs mee op kamp met de bovenbouw voor de kinderen die even wat rustigs voor zichzelf wilden doen!

Zo teken je de Gruffalo

De blog stond al ingepland en toen lag daar opeens het boek van Axel Scheffler in de bus. Zo teken je de Gruffalo en zijn vrienden van zijn bekendste boeken samen met Julia Donaldsen. Toen ik het boek opensloeg bij de Gruffalo dacht ik slik, dat wordt nog lastig natekenen. Maar wat je eerst ziet zijn de uiteindelijke schetsen van Axel, daarna volgende de stap voor stap tekeningen. Die echt heel rustig klein worden opgebouwd en daarna word je uitgedaagd om hem groot zelf na te tekenen.

Vier het jubileum van Julia Donaldson en Axel Scheffler met het leren tekenen van je favoriete figuren uit hun boeken! Ontdek hoe leuk het is om personages zoals de Gruffalo, de Heks en Rinus de rommelige reus te tekenen. Met de fantastische toptips van Axel Scheffler, die je leert over gezichtsuitdrukkingen, het tonen van beweging, het gebruik van kleuren en nog veel meer, zullen je creaties echt tot leven komen!

Wat ik zelf jammer vind is dat kinderen worden uitgedaagd om in het boek zelf te tekenen. Ik ben misschien wat zuinig, maar geef ze gewoon een wit papiertje of kopieer met alle liefde de pagina die ze over mogen trekken. Maar er kan ook gekleurd worden in het boek en er is onwijs veel leuks te vinden.

Laat je inspireren door de avonturen van De Gruffalo, Het kind van de Gruffalo, Stap maar op mijn bezemsteel, De slak en de walvis, De rommelige reus, Hutjemutje, Mijn mama heeft geen slurf en Het lievelingsboek van Simon Snoek.

Waarom tekenboeken ideaal zijn voor op vakantie

Tekenboeken zijn een uitstekende metgezel tijdens vakanties, vooral voor gezinnen met kinderen. Hier zijn een paar redenen waarom het handig is om boeken mee te nemen om te leren tekenen en kleuren:

  • Draagbaarheid: Tekenboeken zijn compact en lichtgewicht, waardoor ze gemakkelijk mee te nemen zijn in een tas of koffer. Je hebt geen printer bij de hand, maar wel een verzameling kleurplaten als je voor een kleurboek kiest. Kies je voor een stap voor stap tekenboek neem dan voldoende wit papier mee.
  • Vermaak onderweg: Of het nu in een vliegtuig, trein of auto is, tekenboeken zorgen voor vermaak tijdens lange reizen.
  • Creatieve bezigheid: Tekenboeken bieden een creatieve bezigheid die kinderen kunnen doen in hun vrije tijd op vakantie. Even me time in de tent, hotel of huisje.
  • Stimulering van verbeeldingskracht: Tijdens het reizen kunnen kinderen geïnspireerd raken door nieuwe omgevingen en ervaringen, wat hun tekeningen nog interessanter maakt. Laat ze een tekendagboek maken met een journal van de vakantie!
  • Sociale interactie: Het delen van tekeningen met andere kinderen op vakantie kan leiden tot leuke en interactieve momenten. Zeker als er sprake is van een taalbarrière kunnen kinderen zich met tekeningen verstaanbaar maken naar elkaar.
  • Zoet in het restaurant: Wij gaan graag uit eten tijdens een vakantie en dan gaan er ook standaard teken en kleurboeken mee. Geen schermpjes in een restaurant, maar gewoon zoet bezig zijn met leren tekenen en kleuren. Ja en dan ook nog aandacht hebben om mee te doen tijdens conversaties met de grote mensen.
schattig tekenen doe je zo deel 1 en deel 2. Tekenboeken voor jongens en meisjes!

De aanraders tekenboeken met schattig tekenen en meer

Sinds kort is er ook een deel 2 uitgekomen van schattig tekenen doe je zo. Dit zijn schattige tekenen die ook stoer zijn waardoor ze geschikt zijn voor jongens en meisjes.

Leon Romer geeft kinderen goede tips om te tekenen in schattig tekenen doe je zo deel 2. Sommige hiervan heb ik ook weer doorgespeeld aan kinderen in de klas. Als je het niet kan natekenen, dan leg je het vel papier op je Chromebook en trekt de tekening over! Alhoewel ik nog wel ben van het proberen en leren tekenen en kleuren uiteraard. Dankzij de rustig opgebouwde tekeningen in de schattig tekenen doe je zo boeken, leren kinderen tekenen en kleuren op een schattige en stoere manier!

Mijn dochter zag al op de voorkant van deel 2 de bubble tea staan en werd helemaal enthousiast van de nieuwe tekeningen voor Halloween. Deze boeken zijn echt leuk voor jongens en meisjes, maar ook voor volwassenen die wel eens tekenles op een laagdrempelige manier willen hebben. Altijd al een taart willen tekenen? Een dinosaurus of een scooter? Dit en nog veel meer kun je echt leren! Iedereen kan leren tekenen en kleuren!

Lees ook

schattig tekenen doe je zo
alledaagse dingen tekenen
vlinders tekenen

Leren tekenen en kleuren – een creatieve bezigheid

De kleur- en tekenontwikkeling bij kinderen is een belangrijk aspect van hun groei en ontwikkeling. Het stimuleren van deze activiteiten heeft talloze voordelen op het gebied van motoriek, cognitieve vaardigheden, emotie-uitdrukking en creativiteit. Daarnaast bieden tekenboeken een ideale bron van entertainment en creatieve expressie tijdens vakanties. Dus, ouders, zorg ervoor dat je altijd een tekenboek inpakt wanneer je met je kinderen op vakantie gaat, zodat ze hun verbeelding de vrije loop kunnen laten en plezier kunnen hebben met leren tekenen en kleuren, waar ze ook zijn!

Spraakontwikkeling van kinderen

footer 8
ellen
Delen is enorm lief

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.