Bijtketting in de klas: do or don’t + winactie!

Als juf en moeder heb ik genoeg ervaring met bijtkettingen in de klas. Maar is het wel zo handig en waarom hebben kinderen een bijtketting nodig? In deze blog lees je mijn ervaring en of ik het een do or don’t vind.

Waarom een bijtketting?

Sommige kinderen hebben behoefte om te bewegen. Ze vinden het moeilijk om stil te zitten. Er zijn ook kinderen die angstig zijn en daardoor kauwen op hun kleding of andere spullen. Wanneer ze deze prikkels kwijt kunnen, kunnen ze zich ook beter concentreren. Een bijtketting kan voor kinderen met ADD, ADHD of autisme een positief effect hebben. Ook kinderen die moeite hebben met sensorische prikkelverwerking kunnen hun prikkels kwijt door op een bijtketting te kauwen. Het kauwen maakt hen rustiger en zorgt ervoor dat ze zich beter kunnen concentreren. Positief toch?

pakket voor in de klas

Hoe werkt een bijtketting in de klas?

Als leerkracht vind ik dat erg positief, maar dan moet je wel afspraken maken met de kinderen. Zo heb ik gemerkt dat sommige kinderen, vooral jonge kinderen, de bijtketting continu in hun mond hadden. Niet echt handig als ze antwoord moeten geven op mijn vraag. Ze gingen namelijk praten met dat ding in hun mond. Dus afgesproken dat ze de bijtketting mogen gebruiken wanneer ze werken. Kleuters mochten hem gebruiken in de kring en tijdens het werken. Wanneer ik hen iets aan wilden leren en ze moesten het mee zeggen, dan mochten ze hem niet in hun mond stoppen. En ik moet je zeggen dat dit goed werkte.

bijtketting in de klas

Het effect van een bijtketting

Ik ken een jongetje dat heel angstig was, Vooral in de kring merkte je dat het spanning op leverde. Gelukkig mocht hij afgelopen schooljaar van zijn juf er eentje gebruiken. Ze merkte dat hij een stuk rustiger werd en zijn emoties beter onder controle had. Dit jongetje is hoog sensitief en wanneer het te spannend wordt gaat hij huilen of wordt ontzettend boos. Dankzij de bijtketting had hij dit beter onder controle. En zo kon ze hem ook beter bereiken!

In mijn groep had ik een jongen die overal op beet. Pennen, mouwen en zelfs papier was niet veilig. Een bijtketting hielp. Er zijn namelijk genoeg stoere bijtkettingen te vinden, dus ook jongens kunnen hem dragen. Ik merk dat kinderen er echt baat bij kunnen hebben. Bespreek wanneer ze hem mogen gebruiken en wat je wel en niet wil. Ben je leerkracht of ouder van een kind dat geen bijtketting wil? Dan kan je ook kijken naar kauwdoppen voor op een pen. Zo kunnen ze toch hun behoefte kwijt en hoeven ze geen ketting om. Het is bewezen dat kauwen helpt de concentratie te verbeteren.

Ook heb ik een leerling gehad die het erg moeilijk vond om stil te zitten en snel was afgeleid. Dankzij de bijtketting kon ze haar aandacht erbij houden en had ze niet de behoefte om continu te gaan staan. Ze kon nu die prikkels kwijt in het kauwen op haar ketting.

Makkelijk schoon te maken

Ik heb standaard een paar bijtketting en kauwdoppen in mijn tas. Wanneer ik merk dat het kind er baat bij kan hebben, probeer ik dit (in overleg met ouders) uit. De sieraden zijn erg makkelijk schoon te maken en je kan een speciaal bakje aanschaffen om ze in te bewaren. Mocht je niet weten welke geschikt is voor jouw kind dan kan je ook een startpakket aanschaffen. Hierin zitten verschillende dingen zodat je goed kan kijken wat bij jouw kind past.

Winactie

bijtketting in de klas

Wij, van mamascrapelle, mogen namens bijtketting.nl een stevige T-rex Dino bijtketting weggeven! Hieronder vertellen we wat je moet doen

Verplicht:

 • Laat een reactie achter onder deze blog ( met een geldig emailadres) waarom jij graag kans maakt
 • Volg MamaScrapelle op Instagram en/of Volg MamaScrapelle op Facebook

Extra kans:

 • Reacties, likes en deelacties op Facebook en Instagram tellen mee als extra kans, maar zijn alleen geldig als er ook onder deze blog is gereageerd.
 • Volg MamaScrapelle op Bloglovin en/of volg MamaScrapelle op Pinterest
Delen is enorm lief

Joyce

HI, Ik ben Joyce en moeder van twee schatten van kinderen. Mijn zoon is geboren in 2014 en mijn dochter hebben we in 2017 mogen verwelkomen. Onze zoon is hoogsensitief en heeft extreme faalangst. Dankzij hem ben ik nu een expert op dat gebied. Als juf op de basisschool maak ik van alles mee. Kleuter tot groep 8, ik heb ze allemaal gehad. Ik vind het heerlijk om naar mijn werk te gaan en verveel mij geen dag.

10 Responses

 1. Deze zou ik echt heel graag willen winnen!
  Nu gebruikt hij zijn tong of wang om op te kauwen, soms tot wondjes aan toe.

  Ik vraag mij wel altijd al af of het niet een ondergekwijld ding word, wat dan daarna tegen het shirt hangt de hele dag?

  • Mijn ervaring is van niet, tenzij ze er heel erg op gaan sabbelen. Bijten en kauwen geeft niet veel speeksel, gelukkig

 2. Heel graag voor mijn neefje Rick. Hij bijt al zijn kleding kapot. Afstandsbediening, en zelf zijn tablet moet eraan geloven. Dit zou denk ik een uitkomst zijn.

 3. Mijn zoontje bijt regelmatig op de mouwen van zijn longsleeves en truien, die dan kapot gaan. Dit zou een perfecte oplossing zijn voor zijn bijtbehoefte. En dino’s vindt hij helemaal geweldig, dus dat komt zeker goed uit!

 4. Mijn zoontje wordt momenteel getest op ADHD; het traject is al gestart en de eerste onderzoeken staan gepland.
  Zijn shirts zijn heel vaak kapot omdat hij daar op bijt. hij had eerder een bijtketting maar die heeft de hond kapot gebeten en hij vond de vorm ook niet zo fijn. dus een nieuwe bijtketting is wel gewenst. hij geeft zelf aan dat hij zich beter kan concentreren en zich rustiger voelt als hij ergens op bijt. omdat de juf wel wat zegt van kapotte pennen / potloden / gummen gebruikt hij dus nu zijn shirts, haha.
  ik volg en like via fb.

 5. Ik maak graag kans! (Maar heb helaas geen Instagram of FB)
  Mijn zoontje is beweeglijk; gaat vaak staan in de klas en bijt op zijn nagels. Ik zou graag eens kijken wat hij doet met een kauwketting. En dat het een dino is, maakt het alleen maar toffer!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Post comment

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.