Bijtketting kind – handig in de klas een uitleg

Als juf en moeder heb ik genoeg ervaring met bijtkettingen in de klas. Maar is het wel zo handig en waarom hebben kinderen een bijtketting nodig? In deze blog lees je mijn ervaring en of ik het een do or don’t vind. We kijken naar bijtketting bij autisme, voor kind van 8 jaar en of het slecht is voor de tanden!

Waarom een bijtketting bij autisme?

Sommige kinderen hebben behoefte om te bewegen. Ze vinden het moeilijk om stil te zitten. Er zijn ook kinderen die angstig zijn en daardoor kauwen op hun kleding of andere spullen. Wanneer ze deze prikkels kwijt kunnen, kunnen ze zich ook beter concentreren. Een bijtketting kan voor kinderen met ADD, ADHD of autisme een positief effect hebben. Ook kinderen die moeite hebben met sensorische prikkelverwerking, hooggevoeligheid, kunnen hun prikkels kwijt door op een bijtketting te kauwen. Het kauwen maakt hen rustiger en zorgt ervoor dat ze zich beter kunnen concentreren. Positief toch?

pakket voor in de klas

Hoe werkt een bijtketting in de klas?

Als leerkracht vind ik dat erg positief, maar dan moet je wel afspraken maken met de kinderen. Zo heb ik gemerkt dat sommige kinderen, vooral jonge kinderen, de bijtketting continu in hun mond hadden. Niet echt handig als ze antwoord moeten geven op mijn vraag. Ze gingen namelijk praten met dat ding in hun mond. Dus heb ik afgesproken dat ze de bijtketting mogen gebruiken wanneer ze werken. Kleuters mochten hem gebruiken in de kring en tijdens het werken. Wanneer ik hen iets aan wilde leren en ze moesten het mee zeggen, dan mochten ze hem niet in hun mond stoppen. En ik moet je zeggen dat dit goed werkte.

bijtketting in de klas

Het effect van een bijtketting

Ik ken een jongetje dat heel angstig was, Vooral in de kring merkte je dat het spanning op leverde. Gelukkig mocht hij afgelopen schooljaar van zijn juf er eentje gebruiken. Ze merkte dat hij een stuk rustiger werd en zijn emoties beter onder controle had. Dit jongetje is hoogsensitief en wanneer het te spannend wordt gaat hij huilen of wordt ontzettend boos. Dankzij de bijtketting had hij dit beter onder controle. En zo kon ze hem ook beter bereiken!

In mijn groep had ik een jongen die overal op beet. Pennen, mouwen en zelfs papier was niet veilig. Een bijtketting hielp. Er zijn namelijk genoeg stoere bijtkettingen te vinden, dus ook jongens kunnen hem dragen. Ik merk dat kinderen er echt baat bij kunnen hebben. Bespreek wanneer ze hem mogen gebruiken en wat je wel en niet wil. Ben je leerkracht of ouder van een kind dat geen bijtketting wil? Dan kan je ook kijken naar kauwdoppen voor op een pen. Zo kunnen ze toch hun behoefte kwijt en hoeven ze geen ketting om. Het is bewezen dat kauwen helpt de concentratie te verbeteren.

Ook heb ik een leerling gehad die het erg moeilijk vond om stil te zitten en snel was afgeleid. Dankzij de bijtketting kon ze haar aandacht erbij houden en had ze niet de behoefte om continu te gaan staan. Ze kon nu die prikkels kwijt in het kauwen op haar ketting.

Bijtketting voor kleuter, 8 jaar en volwassenen

Bijtkettingen kunnen nuttig zijn voor mensen van verschillende leeftijden, inclusief kleuters, kinderen van 8 jaar en volwassenen, die behoefte hebben aan orale sensorische stimulatie of een veilige manier om stress of angst te verlichten door kauwen. Hier zijn enkele dingen om in gedachten te houden bij het kiezen van een bijtketting voor verschillende leeftijdsgroepen:

  1. Materiaal: Zorg ervoor dat de bijtketting gemaakt is van veilige en niet-giftige materialen, zoals medische kwaliteit siliconen. Dit is vooral belangrijk bij gebruik door kleuters en kinderen.
  2. Maat en sterkte: Kies een bijtketting die geschikt is voor de leeftijdsgroep. Voor kleuters en jongere kinderen kunnen zachtere bijtkettingen geschikter zijn, terwijl oudere kinderen en volwassenen wellicht een sterkere bijtketting verkiezen.
  3. Ontwerp en stijl: Bijtkettingen zijn verkrijgbaar in verschillende ontwerpen en stijlen. Overweeg de voorkeuren van de persoon die het zal gebruiken, vooral als het om een kind gaat. Misschien willen ze een bepaalde kleur, vorm of textuur.
  4. Duurzaamheid: Zorg ervoor dat de bijtketting duurzaam is en bestand is tegen kauwen, vooral als deze wordt gebruikt door kinderen. Controleer regelmatig op tekenen van slijtage en vervang indien nodig.
  5. Veiligheidsmaatregelen: Let op eventuele veiligheidsmaatregelen, zoals een veilige sluiting of een snelkoppelingssysteem om verstikkingsgevaar te voorkomen.
  6. Reiniging: Zorg ervoor dat de bijtketting gemakkelijk schoon te maken is om de hygiëne te behouden, vooral als deze door meerdere mensen wordt gebruikt.

Bijtkettingen kunnen nuttig zijn voor mensen met sensorische behoeften, angst, stress of de behoefte om te kauwen. Als je twijfels hebt over welke bijtketting geschikt is voor een specifieke persoon, overleg dan met een specialist in kindergeneeskunde, ergotherapeut of tandarts om het meest geschikte product te vinden.

Makkelijk schoon te maken

Ik heb standaard een paar bijtketting en kauwdoppen in mijn tas. Wanneer ik merk dat het kind er baat bij kan hebben, probeer ik dit (in overleg met ouders) uit. De sieraden zijn erg makkelijk schoon te maken en je kan een speciaal bakje aanschaffen om ze in te bewaren. Mocht je niet weten welke geschikt is voor jouw kind dan kan je ook een startpakket aanschaffen. Hierin zitten verschillende dingen zodat je goed kan kijken wat bij jouw kind past.

Is een bijtketting slecht voor tanden?

Een bijtketting is meestal ontworpen om te worden gebruikt als een hulpmiddel voor orale sensorische stimulatie, vooral bij kinderen met bijtkracht of kauwbehoefte. Ze zijn vaak gemaakt van veilige materialen zoals siliconen en zijn ontworpen om bestand te zijn tegen kauwen. Het gebruik van een bijtketting kan nuttig zijn om te voorkomen dat kinderen op andere objecten kauwen, zoals pennen, potloden of hun kleding.

Over het algemeen zijn bijtkettingen niet schadelijk voor de tanden, omdat ze speciaal zijn ontworpen om kauwgewoonten te ondersteunen zonder tandbeschadiging. Het is echter belangrijk om ervoor te zorgen dat de bijtketting van goede kwaliteit is en regelmatig wordt gecontroleerd op slijtage of beschadiging. Als de bijtketting beschadigd is, kan deze kleine stukjes loslaten die een verstikkingsgevaar kunnen vormen, dus zorg ervoor dat deze in goede staat verkeert.

Daarnaast is het belangrijk om op te merken dat een bijtketting niet bedoeld is als vervanging voor een goede mondgezondheid. Het is nog steeds essentieel om regelmatig tanden te poetsen, flossen en tandheelkundige controles bij te wonen om tandproblemen te voorkomen.

bijtketting in de klas

Lees ook de blogs

Footer4
Delen is enorm lief

Gastblog

19 reacties

  1. Deze zou ik echt heel graag willen winnen!
    Nu gebruikt hij zijn tong of wang om op te kauwen, soms tot wondjes aan toe.

    Ik vraag mij wel altijd al af of het niet een ondergekwijld ding word, wat dan daarna tegen het shirt hangt de hele dag?

    • Mijn ervaring is van niet, tenzij ze er heel erg op gaan sabbelen. Bijten en kauwen geeft niet veel speeksel, gelukkig

  2. Heel graag voor mijn neefje Rick. Hij bijt al zijn kleding kapot. Afstandsbediening, en zelf zijn tablet moet eraan geloven. Dit zou denk ik een uitkomst zijn.

  3. Mijn zoontje bijt regelmatig op de mouwen van zijn longsleeves en truien, die dan kapot gaan. Dit zou een perfecte oplossing zijn voor zijn bijtbehoefte. En dino’s vindt hij helemaal geweldig, dus dat komt zeker goed uit!

  4. Mijn zoontje wordt momenteel getest op ADHD; het traject is al gestart en de eerste onderzoeken staan gepland.
    Zijn shirts zijn heel vaak kapot omdat hij daar op bijt. hij had eerder een bijtketting maar die heeft de hond kapot gebeten en hij vond de vorm ook niet zo fijn. dus een nieuwe bijtketting is wel gewenst. hij geeft zelf aan dat hij zich beter kan concentreren en zich rustiger voelt als hij ergens op bijt. omdat de juf wel wat zegt van kapotte pennen / potloden / gummen gebruikt hij dus nu zijn shirts, haha.
    ik volg en like via fb.

  5. Ik maak graag kans! (Maar heb helaas geen Instagram of FB)
    Mijn zoontje is beweeglijk; gaat vaak staan in de klas en bijt op zijn nagels. Ik zou graag eens kijken wat hij doet met een kauwketting. En dat het een dino is, maakt het alleen maar toffer!

  6. Ik doe graag mee voor mijn zoontje. Hij heeft moeite met stilzitten, hing pas nog tijdens de stille blokperiode in een paal en kan zich moeilijk concentreren.
    Ik denk dat een bijtketting voor hem erg positief zal zijn, ook zijn leerkracht denkt dat het positief zal doorwerken.

  7. Ik doe graag mee! ik heb 1 zoon die overal op bijt echt op alles en ik heb een zoon die niet stil kan zitten en snel afgeleid is. Dit is dus wel het proberen waard

  8. fijn zodat er niet de hele tijd op truien gebeten hoeft te worden maar op wat wat veilig is om de tanden in te zetten als er te veel spanning is

  9. Ons zoontje van 5 (bijna 6) is hoogsensitief en zit in groep 3
    Hij heeft sinds afgelopen week een bijtketting, omdat hij anders constant op zijn kleding bijt.
    Helemaal trots was hij, tot hij er iedere keer op aangesproken werd door een aantal kinderen uit groep 4
    Nu wil hij zelfs niet meer naar school en dat ken ik niet van hem want hij gaat dolgraag.
    Ik heb net een mail naar zijn juffen gestuurd, dus even afwachten wat ze erop gaan antwoorden, maar is dit ook herkenbaar?

  10. Ik weet niet of de actie nog geldt, maar ik zou heel graag deze dino-bijtketting winnen voor mijn zoontje! Denk dat hij er wel baat mee gaat hebben.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bericht reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.