De ontprikkelgids voor kids – een doeboek vol tips

Mijn kinderen zijn snel overprikkeld, vooral onze jongste dochter. De ontprikkelgids voor kids is voor haar een fijn, handzaam doeboekje waar ze echt even mee tot rust kan komen. Ik zie haar ontspannen als ze er mee bezig is. Een aantal tips kenden wij al, maar er staan ook heel wat nieuwe ontprikkelmanieren in. Is jouw kind ook wel eens overprikkeld? Dan is deze gids een fijne manier om weer overzicht te krijgen.

De ontprikkelgids voor kids

Ben je vaak overprikkeld? In deze gids staan meer dan 50 tips en ideeën om te ontprikkelen. Maar waarvan moet je ontprikkelen? Eigenlijk is dat heel simpel: van teveel prikkels! Je hebt dan zoveel informatie binnengekregen via je zintuigen, je gedachten of gevoelens, dat je lichaam laat merken dat er niets meer bij kan. Je hoofd zit vol, je kan je niet meer concentreren, je wordt snel boos of verdrietig: in ieder geval heb je er last van.

Ontprikkelen bestaat uit twee dingen: Eerst moet je herkennen dat je vol zit. Pas daarna kan je iets bedenken om te ontprikkelen. Daar wil deze ontprikkelgids voor kids je bij helpen! Probeer de ideeën maar eens uit en ontdek welke manier het beste bij jou past!

Bovenstaande tekst schreef Marit ter Maten – Goessens in De ontprikkelgids voor kids. Zij werkt als psycholoog en is gespecialiseerd in hooggevoeligheid en hoogbegaafdheid. Ze heeft meerdere boeken geschreven rondom deze onderwerpen, zowel voor kinderen als volwassenen.

Praktisch doeboek

De ontprikkelgids voor kids begint met een woord vooraf van de auteur. Hierin richt zij zich tot ouders, opvoeders, leraren en begeleiders. Ze legt daarin uit hoe je het boek kunt gebruiken en dat je dat kan doen op de manier die bij je gezin past. Het hoeft niet van voor naar achter doorgewerkt te worden. Ze geeft bijvoorbeeld de tip om de werkvormen op kaartjes te zetten en deze in een grote pot te doen, je trekt dan een kaartje op het moment dat het nodig is. Een belangrijke tip is om te oefenen met je kind als hij niet overprikkeld is. De stap om het dan daadwerkelijk in te zetten bij overprikkeling is dan veel kleiner.

De gids is niet alleen bedoeld voor tijdens de overprikkeling, maar juist ook ervoor. Op deze manier kun je het voorkomen en dat is voor iedereen, vooral voor je kind, fijner.

Na dit gedeelte gaat de ontprikkelgids over in een praktisch doeboek. Je kind maakt kennis met twee egels die beide een andere manier hebben om met overprikkeling om te gaan. De ene egel rolt zichzelf op en sluit zich af, de andere regel gaat juist heel boos doen. Je kind kan in de gids tekenen, schrijven en kleuren. Lekker aan de slag dus!

Egel

De ontprikkelgids voor kids is afwisselend

Het leuke aan de ontprikkelgids voor kids is dat het heel afwisselend is. Het boekje heeft allerlei werkvormen. Soms is het bedoeld om gedachtestromen af te leiden en de kinderen bijvoorbeeld iets te laten tellen, de andere keer doet het kind een bodyscan zodat hij zich meer bewust is van het lichaam. Er staan QR codes in de gids, bijvoorbeeld naar een filmpje of naar een werkblad.

Er staan ook sensorische activiteiten in De ontprikkelgids voor kids. De activiteit waarbij je gel en tandenstokers in een ziplockzakje doet om de egel stekels te geven viel hier goed in de smaak. Het voelen verplaatst de focus van het denken naar het lichaam. Dat is wat mijn dochter vaak niet lukt als ze overprikkeld is. Door meer sensorisch aan de slag te gaan lukt dat wel.

De ontprikkelgids voor kids

De ontprikkelgids voor kids is ideaal voor kinderen die hooggevoelig zijn of bijvoorbeeld autisme hebben. Maar ook zonder ‘label’ kan een kind natuurlijk gemakkelijk overweldigd raken door alles wat er om hem heen of in hemzelf gebeurt. Dit boekje in handig formaat is dan top om mee te nemen, bijvoorbeeld naar een restaurant voor tijdens het wachten op het eten.

De ontprikkelgids voor kids

Specificaties De ontprikkelgids voor kids

Auteur en illustrator: Marit ter Maten – Goessens | Uitgever: Jongbloed media Ark media | 96 pagina’s | juli 2023 | 9789033831607 | meer informatie bij je lokale boekhandel of via bol.com

De ontprikkelgids voor kids

Lees ook deze blogs

footer 8
Linda
Delen is enorm lief

Linda

Ik ben Linda. Samen met mijn man, twee dochters (2013 en 2015) en onze zoon (2017) woon ik in Meppel. Vier dagen per week werk ik als directeur en orthopedagoog in het basisonderwijs. In mijn vrije tijd yoga en dans ik graag en lees ik veel.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bericht reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.