Het dappere durf-en-doe boek. Een leerzaam werkboek bij angst en spanning

Bang zijn om fouten te maken of dat er iets mis gaat, dat hebben heel veel mensen weleens. Kinderen én volwassenen. Soms is het nodig om wat extra hulp in te zetten. Zodat iemand nieuwe dingen durft te doen en niet allerlei spannende dingen vermijdt. Dan is het dappere durf-en-doe boek een leuke tip. Een praktisch boek met veel oefeningen, geschreven door GZ-psycholoog Rosan Naujoks. Geschikt voor kinderen tussen 6 en 9 jaar, maar voor iedereen leerzaam!

Dit boek gaat je helpen om dingen die je nu te spannend vindt, toch te gaan durven!

het dappere durf-en-doe boek

Angsten en zelfvertrouwen

Zelf een boodschap doen, iets vragen aan een vreemde, een dier aaien of een nieuwe sport uitproberen. Vaardigheden die bij de ontwikkeling van kinderen horen, maar ook best spannend kunnen zijn. Sommige kinderen doen dit direct vol zelfvertrouwen, terwijl andere kinderen meer angst ervaren. Oefenen en proberen is dan heel belangrijk. Maar angst kan ervoor zorgen dat kinderen deze dingen vermijden. Of dat het heel veel boosheid en verdriet oproept.

Een beetje hulp en ondersteuning kan dan fijn zijn. Oefeningen die daarbij goed helpen, vinden we in dit dappere durf-en-doe boek. Hierin worden theorie en praktijk gecombineerd. Het is gebaseerd op de positieve en oplossingsgerichte psychologie, cognitieve gedragstherapie en mindfulness. Auteur en GZ- psycholoog Rosan Naujoks beschrijft dat ze in haar praktijk veel kinderen ziet die hulp zoeken voor hun belemmerende angsten. Bij milde klachten is een zelfhulpboek wat haar betreft een goede eerste stap op weg naar minder bang te hoeven zijn.

Positief leren denken en leren ontspannen zijn natuurlijk hele belangrijke vaardigheden, die we ook op volwassen leeftijd nog heel hard nodig hebben. Zeker in een maatschappij waarin er zoveel prikkels op ons afkomen. Dus dit boek is ook weer een goede opfriscursus voor ouders!

Inhoud Het dappere durf-en-doe boek

In het boek komen verschillende onderwerpen aan bod zoals Wie ben ik, Dapper worden en Ontspannen. In ieder hoofdstuk staan allerlei korte opdrachtjes, om iets in te vullen of te tekenen bijvoorbeeld. Zo krijgen kinderen inzicht in wat er in hun lijf en hoofd gebeurt. Het is een overzichtelijk boek, met steeds een korte en duidelijke uitleg. Alle illustraties en invulvelden zijn zwart-wit. Er is dus veel ruimte voor eigen invulling.

Een aantal voorbeelden: 

Wie ben jij?

Daar begint het mee en daar gaat het om! Wie ben je en wat vindt je leuk, waar ben je goed in? Een leuke en praktische oefening voor kinderen. Schrijf of teken rondom de zon alles waar je van houdt of goed in bent.

Je bang voelen

Ergens bang voor zijn is een hele nuttige emotie. Het waarschuwt ons. Of het nu een loslopende leeuw is of voor het eerst zonder bandjes zwemmen. Schrijf op wat je dan doet en wat er in je lijf gebeurt.

We krijgen uitleg over het alarmknopje dat in ons zit. Een knop die heel nuttig is, maar natuurlijk niet te snel moet afgaan! Oefenen is een belangrijk onderdeel, en daarvoor is bijvoorbeeld een helpend schema met doelen bijgevoegd in dit dappere durf-en-doe boek. Er is ook een mooi dapperheidsdiploma om mee af te sluiten.

Als je nooit bang bent, kun je ook niet dapper zijn. 

Pippi Langkous

Zelfvertrouwen en zelfinzicht vergroten

Dit is een fijn boek voor kinderen tussen 6 en 9 jaar oud, die angstig zijn bij spannende of nieuwe dingen. Het vergroot zelfvertrouwen en zelfinzicht. Het boekje is niet heel groot maar daardoor blijft het wel te overzien. En dat is voor kinderen met bijvoorbeeld faalangst natuurlijk heel belangrijk!

Achterin het dappere durf-en-doe boek staat ook een gedeelte voor volwassenen. Want zij hebben een hele belangrijke rol in de begeleiding en opvoeding van dappere kinderen. Hoe kun je hen helpen, hoe beschermend ben je en welk voorbeeld geef je? Hoe ga je zelf om met spannende situaties of hoe waren de eigen ervaringen in de kindertijd? Hiervoor staan ook invuloefeningen in het boek.

Wat je zelf als kind hebt meegekregen toen je iets spannend of lastig vond, beïnvloedt de manier waarop je nu zelf met angsten omgaat. 

Rosan Naujoks

Voor kind, ouder en hulpverlener

De informatie voor ouders is dus zeker ook heel belangrijk om inzicht te geven. Bijvoorbeeld wat normaal is binnen de ontwikkeling van kinderen, want angsten zijn veel voorkomend en passen vaak binnen een bepaalde ontwikkelingsfase. Ook staan er korte tips wat je als ouder kunt doen voor je kind.

Het dappere durf-en-doe boek is dus in te zetten door ouders/opvoeders zelf, maar het is ook een geschikt boek voor coaches en begeleiders die op zoek zijn naar leuke opdrachten. Via de website van uitgeverij SPW zijn bepaalde invulbladen ook uit te printen, want het is natuurlijk handig om het boek voor meerdere kinderen te kunnen gebruiken!

Specificaties Het dappere durf-en-doe boek

Auteur: Rosan Naujoks | Illustraties: Hiky Helmantel | Uitgeverij SWP | 9789085602200 | 64 pagina’s | december 2022 | Meer informatie vraag je bij de lokale boekhandel, of via bol.com

Footer5
Lianne
Delen is enorm lief

Lianne

Ik ben Lianne, 40 jaar oud en moeder van drie hele lieve jongens. Opgeleid als orthopedagoog en geïnteresseerd in alles rondom opvoeding en ontwikkeling. Hoe kun je als ouder mindful te werk gaan, hoe zorg je voor jezelf en hoe hou je het een beetje leuk?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bericht reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.