Hoe houd je je brein gezond en gelukkig in een drukke wereld?

Het gevoel dat je hoofd overloopt, dat hebben we allemaal wel eens. Zeker in onze huidige maatschappij komt er ontzettend veel op ons af, veel meer eigenlijk dan ons brein aankan. Charlotte Labee is Brain Balance expert, en geeft met dit boek Overprikkeld Brein een heldere uitleg over wat er gebeurt in onze hersenen. En wat we kunnen doen om het meer in balans te krijgen. Belangrijk leesvoer, want de gevolgen van een overprikkeld brein zijn enorm groot, zowel lichamelijk als emotioneel. Naast de theorie vinden we in dit boek ook een praktisch 10 weken plan – voor meer balans en rust in je leven!

Het overprikkelde brein is een van de grootste problemen in de huidige maatschappij. Het is de oorzaak van talloze lichamelijke, geestelijke en emotionele klachten, die na verloop van tijd kunnen uitmonden in langdurige of zelfs permanente gezondheidsschade. – Charlotte Labee

Overprikkeld brein Charlotte Labee

Charlotte Labee – Brain Balance Expert

Auteur Charlotte Labee is Brain Balance Expert. Na een zware periode van ziekte en overspannenheid, heeft zij haar leven en lifestyle omgegooid. Ze is van vele markten thuis en heeft een indrukwekkende lijst van werkzaamheden. Zo heeft ze meerdere boeken geschreven, ze geeft lezingen en ze heeft een opleidingsinstituut opgericht. Ze heeft als missie om Nederland meer kennis te geven over de werking van het brein, zo lezen we op de flap van dit boek.

Hoe kunnen we ons brein weer in balans krijgen? Door het veranderen van je lifestyle – voeding, beweging, ontspanning en verbinding.

Wat belooft dit boek:
– Inzichtelijke informatie over je brein en wat het nodig heeft
– Belangrijke en bruikbare theorie over overprikkeling
– 10-weken plan om alle kennis toe te passen
– Aanvullende opdrachten voor je brein via online platform

De werking van ons brein

Er is al heel veel bekend over hoe ons brein werkt, maar ook nog heel veel niet. Het is namelijk zo’n ingenieus en complex samenwerkend systeem. In dit boek Overprikkeld Brein staat daarom ook heel veel boeiende en belangrijke achtergrondinformatie over de hersenen. Het boek is opgedeeld in 4 levels:

  1. Handige weetjes en inzichten over het brein
  2. Meer theorie over het overprikkelde brein
  3. Uitleg over wat je brein nodig heeft
  4. 10-weken plan om alle kennis toe te passen

In haar boek combineert Charlotte Labee wetenschappelijke inzichten en persoonlijke ervaringen. Zowel van haarzelf als van cliënten, die ook aan het woord komen in het boek. Dat maakt het afwisselend en ontzettend interessant om te lezen. Charlotte heeft een aansprekende en motiverende schrijfstijl. Ze weet helder uit te leggen waarom het belangrijk is om goed voor jezelf te zorgen en de signalen van een overprikkeld brein te herkennen. En daarin neemt ze ook haar eigen jeugd als voorbeeld, en de stressfactoren die daarin speelden. Want Early Life Stress kan een grote rol spelen bij het ontstaan van allerlei klachten op latere leeftijd; van depressie, verslaving, ADHD tot reumatische aandoeningen.

Wat komt er verder zoal aan bod? Hoe we constant aan staan en de rol van Social Media bijvoorbeeld. Maar ook een uitleg over onze darmen als tweede brein, de invloed van voeding en de belangrijke rol van onze ademhaling. En verder bijvoorbeeld ook mondhygiëne, beloningsgericht leren en spiritualiteit. Heel divers dus. Zo doe je veel nieuwe en verrassende inzichten op. We zien veel lijstjes en overzichten, waaronder signalen van een overprikkeld brein.

Een aantal belangrijke kenmerken:

  • mentale vermoeidheid
  • kort lontje
  • hyperventilatie
  • geheugenverlies
  • hoofdpijn
  • ontstekingen

Ook een belangrijk signaal waar we in dit boek over lezen is de schrikbarende toename van gevoelens van onrust en overprikkeling onder jonge mensen. In een rapport uit 2017 zien onderzoekers een verband tussen het gebruik van de mobiele telefoon en angsten, stress, depressies en suïcide. De invloed van ongezonde voeding op kinderen is daarbij dus ook niet te onderschatten, gezien de samenhang tussen ons brein en de darmen.

Maar liefst 70% van de voeding die een Nederlands kind tegenwoordig binnenkrijgt, is ongezond. Deze schrijnende situatie zorgt ervoor dat de gezondheid van de darmen en het brein van generatie op generatie afneemt. Dit draagt volgens experts bij aan de gelijktijdige opmars van allergieën en andere klachten.

Uit De darmen: jouw tweede brein

Aan de slag met het Overprikkeld Brein

Met het 10-weken plan kun je praktisch zelf aan de slag. Door alle theorie en informatie is in ieder geval duidelijk waarom je dit moet doen! Het is een relatief kort hoofdstuk in het boek, maar eigenlijk wel heel belangrijk en waardevol. In het 10-weken plan vind je tips om nieuwe en betere gewoonten te creëren. Nu kan het natuurlijk heel lastig zijn om met een plan te starten, juist als je een overprikkeld brein hebt of al tegen een burn-out aanzit. Weerstand, irritatie en teleurstelling kunnen erbij horen, zo geeft Charlotte Labee ook aan. Maar hoe vaker je iets nieuws doet, hoe makkelijker het wordt!

De eerste week start je met het oefenen van dankbaarheid. Ook aan bod komen onder andere het verminderen van stress, het vergroten van hartcoherentie en aandacht voor de juiste voedingsstoffen voor je brein. Via de website zijn onder andere meditaties en oefeningen te vinden. Maar ook heel veel extra informatie over het Overprikkeld brein, coaching, supplementen etc.!

Inzicht in de gezondheid van je brein

Een compleet en belangrijk boek, met een inzichtelijk programma om je lifestyle te veranderen. Zo kunnen we Overprikkeld Brein kort samenvatten. Wil je verder aan de slag dan zijn er nog meer mogelijkheden, zoals de Brain Balance Retreat en Opleidingen. Charlotte Labee start in november zelfs met een heuse theatertour.

Voor iedereen die behoefte heeft aan een gezondere lifestyle is het boek dus zeker een aanrader. Maar daarnaast is het ook zeker een aandachtspunt voor ouders en opvoeders. Want ook kinderen hebben steeds vaker symptomen van een overprikkeld brein. En doordat ze nog volop in ontwikkeling zijn, zijn ze dus extra kwetsbaar. Belangrijk om kinderen ook voldoende ontspanning te bieden, zodat hun brein tot rust kan komen. Kijk ook voor tips in de blog Ontprikkelen na schooltijd!

Bekijk ook de andere reviews van Elles op MamaScrapelle:

Stress heeft tegenwoordig bijna iedereen. We hebben geen totale controle over onze omgeving en daarom zijn stressvolle prikkels nooit helemaal te vermijden. Waar we wel invloed op hebben, is hoe we met stress omgaan.

Charlotte Labee

Specificaties Overprikkeld Brein

Auteur: Charlotte Labee | Vormgeving: Diewertje van Wering | Illustraties: Sigrid Bliekendaal | Uitgeverij Kosmos | 9789043924887 | juni 2022 | 272 pagina’s | Meer informatie vraag je bij de lokale boekhandel, of vind je hier

Overprikkeld brein
Footer5
Lianne
Delen is enorm lief

Lianne

Ik ben Lianne, 40 jaar oud en moeder van drie hele lieve jongens. Opgeleid als orthopedagoog en geïnteresseerd in alles rondom opvoeding en ontwikkeling. Hoe kun je als ouder mindful te werk gaan, hoe zorg je voor jezelf en hoe hou je het een beetje leuk?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bericht reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.