Skip to Content

Evergreen – Kennersspel speelgoed van het jaar 2023

Ben jij ook dol op natuur, of maak je je hier wel eens druk om? In Evergreen moet je de planeet leefbaar maken. Maak en beheer jou ecosysteem in steeds sneller verlopende seizoenen. Een spel dat tactiek vergt met eenvoudige spelregels. Dit spel won als kennersspel speelgoed van het jaar 2023. Ik neem graag met je door wat dit spel uniek maakt zodat jij weet of dit ook iets voor jou is.

Evergreen - Kennerspel speelgoed van het jaar 2023

Evergreen

Jullie hebben een nieuwe planeet ontdekt die je moet proberen leefbaar te maken. Maak je eigen ecosysteem door driedimensionale bomen, struiken en meren te plaatsen. Je kunt bonusacties krijgen die er bijvoorbeeld voor zorgen dat je bomen kan laten groeien of bossen kan uitbreiden. Let op, met elke ronde krijg je minder beurten. Wel worden de bonusacties steeds sterker en kun je toch weer meer doen.
Hoe je de bomen en struiken plaatst bepaald hoeveel zonlicht ze krijgen én hoeveel schaduw ze werpen. Je scoort punten voor alles dat zonlicht krijgt, maar de zon verandert van locatie. Evergreen, een spel vol tactiek en met eenvoudige spelregels. Geschikt voor zowel beginnende als gevorderde spelers. Onder andere door de driedimensionale stukken is het spel prachtig om te zien.

 • Voor 1-4 spelers
 • Leeftijd 8-99 jaar
 • Speelduur 45-60 minuten
@mamascrapelle.nl

Unboxing Evergreen van 999 games. Winnaar speelgoed van het jaar 2023 in kennerspellen. Kijk met mij wat er in de doos zit. @999 Games @Speelgoedvanhetjaar2021 #verkiezingspeelgoedvanhetjaar2023 #evergreen #mamascrapelle

♬ Summer day – TimTaj

Evergreen spel Openmaken!

De cover van de doos van Evergreen maakt mij al nieuwsgierig. Een aarde met een grote boom erop. Ik hou van natuur en zie dit graag als thema terug in spelletjes. Ik speel graag van alles en het kennersspel Evergreen klinkt interessant, wellicht écht wat voor mij. Spelersborden, kaarten en 3D speelstukken komen uit de doos. Er zijn niet zo veel onderdelen en vooral veel 3D stukken. De kaarten zijn gevuld met mooie tekeningen en bevatten geen tekst. De doos heeft een mooie verdeling zodat alles op zijn eigen plekje terug kan, daar hou ik van!

Inhoud van de doos:

 • 4 planeten (spelersborden)
 • 45 kiemen
 • 55 lage bomen
 • 60 hoge bomen
 • 20 struiken
 • 20 meren
 • 4 zonnen
 • 36 markeerstenen
 • 1 startspelersteen
 • 42 bioomkaarten

Een ecosysteem bouwen

Evergreen is dus een mooi en praktisch spel om te zien, maar hoe speelt het?
Door het draaien van de zon en verkorten van de beurten moet je tactisch te werk gaan. Doordat je de druk hiervan voelt is het gemakkelijk om te veel op iets te focussen en het ander te vergeten. Zo moet je niet alleen dingen optimaal plaatsen om veel zon te vangen maar ook rekening houden met de schaduw die dit werpt. Bomen samen vormen een bos en deze verbinden is gunstig voor je punten, maar al snel vergeet je te kijken in welke bioom deze staan en die verschillen in de punten die ze geven. Kortom, van alles om rekening mee te houden! Een echt kennerspel met een heerlijk natuur thema. Het optimaliseren van tactiek vind ik erg leuk. Dit spel zal zeker regelmatig op tafel komen.

Evergreen Kennersspel van het jaar 2023

Elk jaar kiest speelgoed van het jaar winnaars in 19 verschillende categorieën. Evergreen won speelgoed van het jaar 2023 als een van de kennersspellen. De andere winnaars in deze categorie waren HEAT en Wolven. HEAT is een racespel met championship-systeem. Wolven is een strategisch spel, hier leid je een eigen roedel wolven.

Evergreen koop je onder andere op bol

De winnaars in deze competitie moeten aan allerlei voorwaarden voldoen. Onder andere moet het ‘goed speelgoed’ zijn. Wat houd dit in?

 • Is veilig en uitgebreid getest, voldoet aan alle wet-en regelgeving
 • Is origineel en dus ook geen namaak
 • Het speelgoed is van goede kwaliteit en biedt optimaal speelplezier
 • Het is duurzaam mogelijk en inclusief

Over 999 games

In onze kast staan veel spellen van 999 games. Deze maker is dan ook erg bekend in Nederland. Zij zijn ook de makers van Evergreen. Als blogteam hebben wij al veel van hun spellen gespeeld. Ze zijn met recht de marktleider voor bordspellen in de Benelux en komen regelmatig met iets nieuws. Mijn all-time favoriet van 999 games is Kolonisten van Catan. Het basisspel is al super leuk, maar er zijn ook allerlei uitbreidingen voor. Lees onze blogs over Catan, de uitbreidingen en nog veel meer van 999 games:

Veel speelplezier met Evergreen!

Kortom, Evergreen is een tactisch en leuk spel! Gemakkelijk te leren, maar nog niet even makkelijk om ook echt goed in te worden. Hij zal zeker vaker op tafel komen. Ben je benieuwd naar de verschillende categorieën en winnaars? Wellicht leuke cadeau tips voor de feestdagen?

Nieuwsgierig naar onze andere recensies van Speelgoed van het Jaar 2023 houdt dan deze tag in de gaten!

Footer5
Jasmijn
Delen is enorm lief

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.