Heb jij ook geen zin in warm eten als het heet is? Deze bulgur salade is ideaal met warm weer. Je kunt hem namelijk van te voren maken en vanuit de koelkast serveren. Dit recept is ook nog eens gezond én vegan. Bulgur bevat veel vezels en weinig vet en er is gemakkelijk mee te variëren. Ik vertel je graag meer over dit snelle en frisse recept.
Bulgur salade – Gemakkelijk te maken
Voor dit recept hoef je niet lang in de keuken te staan, en ook zijn er geen bijzondere skills voor nodig. Het beste maak je dit recept van te voren, zodat het goed kan afkoelen in de koelkast. Wij serveren het hier koud met citroen en zout en peper, zodat je deze naar smaak nog extra kunt toevoegen. In deze blog deel ik het recept voor de bulgur salade zoals ik hem maakte, maar zie dit vooral als een basisrecept. Je kunt gemakkelijk wisselen van groenten en kruiden. Dit recept vind zijn oorsprong in de Turkse keuken én is lactosevrij.
Ingrediënten Bulgur salade – 4 personen
Deze ingrediënten zijn genoeg voor ongeveer 4 personen, of 3 als je met grote eters bent. Deze salade is gemakkelijk te bewaren en leent zich ook goed als restje voor bij de lunch de volgende dag.
- 200 gram Bulgur ook te koop bij bol
- 2 tomaten
- 1 klein blikje tomatenpuree
- 1 rode ui
- 1 komkommer
- peterselie
- paprikapoeder
- 1 citroen (of citroensap)
- Olijfolie, een eetlepel
- Snufje zout en peper* naar smaak
Bulgur salade bereidingswijze
- Kook de bulgur gaar volgens de aanwijzingen op de verpakking.
- Snipper de ui en fruit deze aan in een pan met een eetlepel olijfolie.
- Bak de tomatenpuree even mee.
- Snij ondertussen de komkommer en tomaat in blokjes.
- Schep de bulgur en het tomaat-ui mengsel door de komkommer en tomaat. Voeg Paprikapoeder en peterselie toe, en sap van een halve citroen.
- Breng eventueel op smaak met zout en peper.
- Zet in een schaal* in de koelkast om af te koelen. Het liefst minimaal een uur om echt goed koud te worden.
- Serveer de Bulgur salade eventueel met citroen, peper en zout.
Variatietips: Ook erg lekker met bosui, paprika of kikkererwten. Ook allemaal vegan. Kip stukjes voegen een boost aan proteïne toe en smaken hier ook erg goed bij. Let wel op dat dit gerecht dan niet meer vegan of vegetarisch is.
Gezond eten
Bulgur heeft een beetje een nootachtige smaak. Het is vrij neutraal en daarom gemakkelijk om mee te variëren. Niet alleen is het gemakkelijk, maar bulgur is ook gezond. De kleine korrels zitten namelijk vol met vitamines, mineralen en langzame koolhydraten. En, het bevat weinig calorieën. Dat terwijl het wel een verzadigd gevoel geeft. Ook ideaal voor als iemand op dieet dus.
Wist je dat bulgur gezonder is dan couscous?
Couscous vind ik zelf ook erg lekker! En ook dit is natuurlijk gezond, maar bulgur wint dit omdat het minder calorieën bevat en meer nuttige voedingsstoffen. Wil je je bulgur salade toch nóg iets gezonder maken? Voeg dan Quinoa toe voor een boost in aminozuren, magnesium, zink en meer. Bulgur is trouwens ook een prima alternatief voor brood!
Gerechten bij Bulgur salade, of als bijgerecht?
Dit gerecht voor bulgur salade is niet alleen gezond als hoofdgerecht maar leent zich erg goed voor een bijgerecht bij een BBQ of voor bij een tafel met salades bijvoorbeeld. Als de bulgur salade wel je hoofdgerecht is maar je er graag iets bij wil heb ik nog enkele tips voor je.
Probeer je bulgur salade eens aan te vullen met naanbrood, geroosterde bloemkool, dadels of gegrilde paprika. Of eet naast deze salade een stuk vlees,vis (lees bijvoorbeeld gebakken zalm) of vegetarisch vlees.
Tip: De bulgur salade kun je 3 tot 4 dagen in de koelkast bewaren. Lekker van te voren klaarmaken, of meerdere dagen van eten is dus gemakkelijk.
Waarom bulgur?
Voordat ik deze blog over Bulgur salade eindig met leuke andere recepten tips, wil ik toch nog even ingaan op bulgur en gezond eten. Ben je nog niet overtuigd of heb je nog nooit bulgur gegeten? Dan is deze voor jou. Waarom zou je bulgur proberen, of vaker eten?
- Rijk aan vezels
- Het is eiwitrijk voedsel
- Het bevat veel vitamine B
- Opties voor variatie! Door de nootachtige smaak past het bij van alles, varieer erop los
- Snel en gemakkelijk
- Zowel geschikt voor koude als voor warme gerechten
- Het zijn langzame koolhydraten
- Vol met mineralen
Lees ook deze blogs met recepten
Meer tips voor recepten die vegan, gezond of lekker fris voor de zomer zijn? Bekijk dan ook deze recepten;
- Sushi wafels, een trendy recept
- Vegan ecostoof recepten – een handig en praktisch kookinstrument
- Koude pastasalade kindvriendelijk – 5x pastasalade
- Vegan pasta recept – Simpel en vol groenten
- Simpele macaroni met gehakt (eventueel vegan gehakt)
- Dag van de watermeloen – leuke watermeloen recepten
- Gezonde zomerse snacks voor kinderen
- Zomerse pastasalade – recept met kip en 1 met aardbei
- Zomerse salade – zoals de 7 lagen salade
- Pastasalade voor kinderen
- Salade primavera
- Zomerse pastasalade
- Verrassende salade voor de zomer
Wellicht ook leuk, kookboeken:
- Het grote groentenboek
- 50 keer lunchen zonder brood
- Zoet zonder suiker
- No meat no nonsense
- De ayurveda keuken