Skip to Content

Kolonisten van Catan junior spelregels een spel voor kinderen

Kolonisten van Catan, ik heb het vroeger echt uren gespeeld! Wij hadden thuis heel wat uitbreidingen en speelden het regelmatig met het gezin. Alleen als je dan 7 gooide he en meer dan 7 kaarten in je hand had, man wat was dat zuur! Ik heb het zelfs uren online gespeeld bedenk ik me nu, maar dat is al ruim 8 jaar geleden geweest. Wat was ik blij dat ik van 999 games Catan Junior ontving. Nu kan ik mijn dochter introduceren van de wondere wereld van Catan!

Catan Junior

Catan Junior spelregels

Ik haalde mijn dochter uit school en vertelde haar dat we een spelletje gingen spelen dat mijn favoriete spel is. Mama dat is toch Rummikub kreeg ik als reactie. Haha ja en nee.. Rummikub kan altijd snel tussendoor, maar een goed neergelegd bord van Catan daar is de speeltijd en de spanning wel wat groter van. We pakten Catan Junior samen uit en werden echte piraten. Terwijl zij alle grondstoffen uit het karton drukte las ik de spelregels door. Er vielen mij al direct een hoop dingen op, zoals dat de gevreesde 7 gooien er niet tussen stond. Maar er is wel een rover in de vorm van Kapitein Haak! ai ai ai

In het spel vind je naast een tweezijdig speelbord en een dobbelsteen ook 28 piratenforten ( 7 per kleur), 28 schepen ( 7 per kleur), 90 fiches met schapen, hout, ananassen, zwaarden en goud, 16 Coco tegels, 4 overzichtsbordjes en een speelstuk van Kapitein Haak met voetje.

grondstoffen

Duidelijk spelregels en bord kolonisten voor kinderen

Waar je bij Kolonisten van Catan zelf de nummertjes op het bord moet leggen en een beginpunt met bootje of straatje uitkiest is dat bij Catan Junior al voor je besloten. Het enige wat je kiest is een kleur dus.

Er zijn veel ruilmomenten om grondstoffen met de bank te ruilen. Perfect want kinderen kunnen dat inzicht van sparen, wat heb je nodig en hoe ruil ik het handigst met mijn spelgenoten nog soms lastig vinden. Overigens is deze optie er wel om het spel wat uitdagender te maken als de simpele variant te makkelijk wordt.

Waar je bij Kolonisten twee straatjes tussen de dorpen hebt, is dat nu 1 bootje. Hierdoor kun je wel veel meer forten bouwen om gouden tegels heen. Ideaal!

Super leuk spel

De ene kant van het bord is speciaal voor als je het speelt met 2 personen en de andere kant is voor 3 of 4 personen. Geen gedoe met losse eilandjes dus, het spel ligt al snel klaar. Catan junior werkt ook met een rover en met kaartjes die je kunt kopen voor hulp. Coco de papegaai helpt je graag een handje. Al krijg je nu geen extra punten voor de langste route of de meeste Kapitein Haak kaartjes. Dat geeft ook niet want het spel is redelijk snel afgelopen met een hele duidelijk regel. De gene die als eerste al zijn forten heeft gebouwd die heeft gewonnen!

Snel grondstoffen verzamelen dus en dan maar hopen dat Kapitein Haak niet al te lang op een goed plekje op je bord staat zoals in mijn geval. Deze verplaats je trouwens door 6 te gooien. In plaats van een grondstof bij een gepeste speler te pakken mag je 2 grondstoffen van de bank pakken. Ik werd flink ingemaakt door mijn dochter die dat natuurlijk heel erg leuk vond. We waren zelfs een fort vergeten te bouwen omdat zij als eerste een Coco tegel had. Deze fort kon zij het hele spel laten staan, want ik kwam er niet aan toe om meer Coco tegels te verzamelen.

Catan Junior

Catan Junior is een leuk strategisch spel voor kinderen vanaf 6 jaar om ze klaar te stomen voor het echte werk met Kolonisten van Catan. Wij gaan hem de komende weken zeker vaker spelen. Ik heb er nu al zin in.

Catan Junior
Catan Junior

Lees ook deze blog met alle bordspellen van Catan

Lees ook deze blogs:

Lees ook deze spellen van 999 games

Footer4 nieuw
ellen
Delen is enorm lief

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.