Mycelia – Een mooi spel vol mysterieuze bosbewoners

Kies jij jouw spellen wel eens uit op hoe ze eruit zien? Mij gaat het meer om het spel zelf, maar als het spel een mooi design heeft helpt dat natuurlijk. Mycelia oogt schattig, zelf ben ik ook gek op natuur en paddenstoelen dus het spel valt hier helemaal in thema. Dit spel won speelgoed van het jaar 2023 en wilde ik dus maar wat graag uitproberen.

Mycelia - Een mooi spel vol mysterieuze bosbewoners

Mycelia

Mycelia is een zogenaamde ‘deckbuilding game’. Dit populaire spelmechanisme wordt gecombineerd met eenvoud en spanning in dit bordspel. Het doel van het spel is om al jouw dauwdruppels op de juiste plek op je bord te krijgen en ze zo naar de tempel van het leven weg te spelen. Daarbij word je geholpen door mysterieuze bosbewoners in de vorm van kaarten. Deze hebben allen speciale vaardigheden en kun je gebruiken om je deck te vormen en te verbeteren. Dankzij het eenvoudige spelprincipe is dit een ideaal spel om te leren hoe deckbuilding games werken en hiermee bekend te worden.
Voor 1-4 spelers, vanaf 9 jaar.

@mamascrapelle.nl

Bekijk met mij Mycelia, speelgoed van het jaar. Unboxing, in elkaar zetten van de tempel en een overzicht van de opzet op tafel. Klaar om te spelen! Mycelia is een bordspel van Ravensburger en won speelgoed van het jaar 2023 in de categorie familiespellen tot 12 jaar. @Speelgoedvanhetjaar2021 @Media Tornado @Ravensburger_nl #verkiezingspeelgoedvanhetjaar2023 #mamascrapelle

♬ Reflections on 52nd – AGM3

Inhoud van de doos

 • 4 dubbelzijdige spelersborden
 • Tempel van het leven (3d opbouw)
 • 1ste speler marker (3d opbouw)
 • 4 dubbelzijdige voorraadkaarten
 • 4 dubbelzijdige opbouwkaarten
 • 14 actiekaarten
 • 72 bladeren
 • 1 dobbelsteen
 • 80 dauwdruppels
 • twee extra tempelvelden
 • 100 kaarten: Verdeeld in startkaarten, basis speelkaarten, uitbreidingskaarten en hulpkaarten.
 • Gevoelig voor mooie art?
 • Speel je graag met het hele gezin?
 • Geen zin in een lange uitleg?
 • Wil je anderen graag bekend maken met deckbuilding?

Openen en uitpakken van Mycelia

Zoals ik al even noemde ben ik dus erg nieuwsgierig. Ik ging met mijn opa als klein kind paddenstoelen zoeken in de herfst (écht een aanrader). Als jij dit nu ook doet met je kinderen is dit extra leuk. Paddenstoelen en natuur zijn namelijk helemaal het thema van dit spel. Niet alleen dat, het is mooi getekend en aangevuld met ‘flavour text’. Dat is sfeer tekst. Het is niet belangrijk voor het spel, maar geeft wel een extra gevoel. Deze is in het Engels. Je kinderen kun je hierbij eventueel helpen en mooi een stukje Engels leren. Of kunnen ze dit al? Spelletjes, apps en allerlei andere dingen waarmee ze in aanraking komen leren ze zoveel Engels dat dit soms heel hard gaat. In de fotogalerij hieronder zet ik een voorbeeldje.

De kaarten zijn dus heel leuk gemaakt en de andere onderdelen van het spel zijn ook mooi om te zien. Het middelpunt van het spel, de tempel van het leven, moet nog in elkaar gezet worden. Terwijl we dit doen krijgen we enkel meer zin om te spelen.

Versterk je deck met bosbewoners

Tijd om te spelen! Mycelia heeft vrij simpele regels en is dan ook snel te leren. Mocht je nog niet bekend zijn met deckbuilding dan is dit wellicht even wennen, maar geeft wel een simpele instap. Elke speler begint met 20 dauwdruppels op zijn speelbord. Deze worden geplaatst zoals aangegeven op de opbouwkaart (zie galerij hieronder). Er is een gedeelde open rij kaarten, waarvandaan je kunt kopen om je deck aan te vullen met nieuwe bosbewoners. Door het slim spelen van kaarten probeer je zo snel mogelijk jouw dauwdruppels naar het tempelvakje op je spelersbord te krijgen. Deze verplaatsen dan naar de grote tempel van het leven.

Tijdens het spelen zit je elkaar niet echt dwars, je speelt vooral je eigen spel. Sommige kaarten helpen naast jezelf ook de ander, dus op deze manier is er wel interactie. Het spel is gemakkelijk geleerd en is leuk om te spelen. Duidelijk ook geschikt voor met de kinderen of vrienden die minder bekend zijn met spelletjes. Een potje duurt ongeveer drie kwartier. Voor de meer gevorderde speler kan dit wat lang aanvoelen. Ook hier houd Mycelia rekening mee, er zijn namelijk opties om het spel uit te breiden. Dit geeft extra opties en moeilijkheid. Ook is er een solo variant, waarvoor andere speelstukken aanwezig zijn (zie foto in galerij hieronder). Ook deze onderdelen zien er prachtig uit.

Speelgoed van het jaar 2023 – Mycelia

Mycelia won speelgoed van het jaar 2023 in de categorie familiespellen tot 12 jaar. Ik begrijp nu zeker waarom dit is en vind dit spel erg goed in deze categorie passen. Wat mij betreft krijgt het pluspunten voor het natuurthema en de paddenstoelen. Natuurlijk ook voor de artwork. Dat het spel ook solo te spelen is én uitbreidingsopties heeft zie ik vaak bij winnende spellen en is dan ook zeker een waardevolle toevoeging.

Speelgoed van het jaar geeft ons altijd goede richtlijnen en ideeën voor welke spellen te kopen. Zeker nu de feestdagen voor de deur staan is dit ideaal. MamaScrapelle besteed dit jaar, net als elk jaar veel aandacht aan deze verkiezing. Onze algemene blog hierover, met overzicht van alle winnaars per categorie lees je hier: Speelgoed van het jaar 2023.

Nieuwsgierig naar onze andere recensies van Speelgoed van het Jaar 2023 houdt dan deze tag in de gaten!

Winnaars in de categorie Familiespellen tot 12 jaar

 • Mycelia van Ravensburger
  Deck-building game
 • Dixit van Asmodee
  Verhalen vertellen, interpretatie
  ! Dixit heeft vele varianten, met verschillende tekenstijlen
 • Kites van Asmodee
  Kaartspel, samenwerken

Wij hebben al voor jou getest

Naast Mycelia hebben wij al vele andere winnaars van speelgoed van het jaar getest voor jullie. Lees dus ook onze andere blogs;

Ander speelgoed van Ravensburger

Footer5
Jasmijn
Delen is enorm lief

Jasmijn

Hi, Jasmijn hier! Ik ben 29 en woon in Medemblik met mijn partner, twee boefjes van katten en zeven prachtige kippen. Hier in huis zijn we dus gek op dieren. Momenteel ben ik niet werkzaam vanwege chronische ziekte, maar hier bouw ik wel naartoe. Dit doe ik onder andere door recenseren en bloggen. Voorheen werkte ik met kinderen en deed activiteiten, hiernaast heb ik enige ervaring in management. Dit alles is inmiddels een ver verleden. Bloggen is een nieuw hoofdstuk, en in de toekomst content marketing.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bericht reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.