Skip to Content

Akropolis – Een strategisch familiespel vanaf 12 jaar

Altijd al een architect in Griekenland willen zijn? Ik ook niet, maar Akropolis maakt het erg leuk! Dit tactische bordspel won speelgoed van het jaar 2023 in de categorie familiespellen vanaf 12 jaar. Een gemakkelijk en simpel te leren spel met diverse spelvarianten. In deze blog vertel ik je er graag meer over en je laat weten wat wij vonden.

Akropolis - Een strategisch familiespel vanaf 12 jaar

Akropolis

De meest getalenteerde architecten in het oude Griekenland staan ​​klaar om dit doel te bereiken. Bouw huizen, tempels, markten, tuinen en kazernes, zodat je je stad kunt laten groeien en ervoor kunt zorgen dat ze zegeviert over de anderen. Vergroot het prestige met een harmonieuze planning die voldoet aan specifieke regels en vergroot het door pleinen te bouwen.

Steen is een essentiële hulpbron, dus zorg ervoor dat je het niet verwaarloost. Je hebt genoeg steengroeven nodig om hogerop te bouwen, zodat je stad zich naar de hemel uitstrekt. Een beurt is alsvolgt:

  • Kies een tegel van de bouwplaats
  • Organiseer het in jouw stad om het volledige potentieel van elk district te ontsluiten
  • Bouw op hogere niveaus, verhoog de waarde van je districten en win het spel

Inhoud van de doos

Bij het openen van de doos wordt direct duidelijk dat het spel ook een solovariant heeft. Dit kan heel leuk zijn maar is ook praktisch als je spelletjes doet met mensen die dit lastig vinden. Je kun namelijk in je eentje alvast bekend worden met het spel. De doos is gevuld met:

  • Een mooie inlay, om je speelstukken handig in te delen
  • 61 stadstegels
  • 4 starttegels
  • 40 stenen
  • 1 hoofdarchitectpion
  • 4 overzichtskaarten
  • 1 scoreblok

Je hebt dus helemaal niet zo veel dingen nodig om dit spel te spelen. Het is dan ook vrij simpel om aan te leren en is snel opgezet en weer opgeborgen. Lekker makkelijk dus, geen gedoe! Zie de foto hieronder voor hoe het speelbord eruit ziet voor twee spelers. Iedere speler begint met een starttegel, twee stenen en een overzichtskaart. In het midden van het bord liggen de te kopen stadtegels. Daarnaast liggen stenen en overige stapels met stadtegels.

Een architect in het oude Griekenland

Akropolis is opgezet en kan beginnen. Hoewel het spel simpel is om te leren, is het wel echt even wennen aan de puntentelling en regels. Er zijn verschillende soorten stadtegels. Deze zijn verdeeld in vijf districten; huizen, markten, kazernes, tempels en parken. Allemaal hebben ze verschillende manieren waarop je ze moet plaatsen en gebruiken om goed punten te scoren. Het eerste potje is dan ook even wennen. We spelen direct vier potjes achter elkaar. Want, nu snap ik het! Nog een keer, ik kan meer punten halen. Dit gevoel hebben we allebei en na een paar potjes kijken we heel anders tegen het spel aan en verandert onze tactiek.

Wat vonden wij

speelstukken 2, 3 of 4 spelers

In het album hierboven zie je het verloop van mijn stad gedurende een potje Akropolis. Je kunt naast de breedte ook de hoogte in. Dit geeft extra punten maar maakt het ook lastig, een potje Akropolis is namelijk zo weer voorbij. Dit bouwen werkt verslavend en dit spel zal zeker vaker op tafel komen. Het is gemakkelijk te leren en vrijwel met iedereen te spelen. Er zijn spelvarianten zodat het spel uitdagend blijft en elk potje is toch anders. het is zowel solo te spelen als met twee, drie of vier personen. Voor drie of vier personen zijn er extra speelstukken die worden gebruikt. Je kunt elkaar dwars zitten, maar vooral ook jezelf door verkeerd te plannen.

Al met al is Akropolis een spel dat ik vaak op tafel zie komen en ook zeker mee ga nemen naar vrienden op spelletjesdagen. Wij houden thuis van hele verschillende spellen maar genoten beide van Akropolis. Niet alle spellen zijn met twee personen ook leuk, maar Akropolis is dit zeker wel.

Speelgoed van het jaar 2023

Elk jaar is er een verkiezing speelgoed van het jaar. Er worden winnaars gekozen in verschillende categorieën. Speelgoed van het jaar staat voor goed speelgoed. Dat houdt in, Veilig en getest, origineel en geen namaak, kwalitatief & bied optimaal speelplezier, duurzaam te maken. Akropolis is een van de winnaars in de categorie familiespellen vanaf 12 jaar.

Akropolis is gemaakt door Geronimo games en is een strategisch spel. Ondanks dat er veel spellen zijn waarin je tegels aanlegt, is dit spel toch uniek. Een leuke insteek en praktische uitvoering. Geen onnodige speelstukken en genoeg herspeel waarde.

Akropolis betekend in het grieks ‘Hoogste punt van de stad’

De andere winnaars in de categorie familiespellen vanaf 12 jaar waren Betoverde torens en Skull. Betoverde torens is een strategisch spel van HOT games waarbij je probeerd af te studeren als meestermagiër en onderweg allerlei valkuilen en uitdagingen tegenkomt.
Skull is een kaartspel van Asmodee. Bluf en kruip in de andere spelers hun hoofd om dit spel te winnen.

Uitlegvideo over Akropolis van De spelletjes vrienden

Ben je nieuwsgierig naar welk speelgoed er nog meer vakjury winnaars zijn? Wij maakte een mooi overzicht waarin alle winnaars van Speelgoed van het jaar 2023 op een rij staan.

Wil je meer recensies lezen van Speelgoed van het Jaar 2023 houdt dan deze tag in de gaten!

Geronimo games

Geronimo games gaf al veel verschillende spellen uit. Hier in huis hebben wij meer spellen van ze, die voornamelijk strategisch van aard zijn. Vorig jaar wonnen zij met The Hunger in de categorie kennerspellen ook speelgoed van het jaar 2022. Bij ons favoriet van deze uitgever is, naast nu Akropolis, It’s a wonderful world. Hierin verzamel en produceer je grondstoffen en bouw je jouw imperium. Dit spel heeft meerdere uitbreidingen (schuldig, we hebben ze allemaal). En, er is een twee speler variant gemaakt genaamd it’s a wonderful kingdom*. Deze kun je niet meer meer spelen, maar is wel beter afgestemd voor twee personen.

Lees ook deze blogs:

Footer4 nieuw
Jasmijn
Delen is enorm lief

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.