The hunger, een speelgoed van het jaar deckbuilding game

The hunger werd speelgoed van het jaar 2022 in de categorie kennerspellen. Dit is een deckbuildinggame waarin de spelers vampiers zijn en jagen op mensen. Een uitgebreid spel waar vaker spelen en spelkennis je winkans vergroten. Graag vertel ik je over dit spel, onze ervaring en meer.

The hunger, speelgoed van het jaar 2022 in de categorie kennerspellen. In deze deckbuilding game ben je een vampier en jaag je op mensen.

The hunger

Het spel The Hunger is een deckbuilding game waarin de spelers hongerige vampiers zijn. Het spelbord van The Hunger toont een koninkrijk met een spiraalvorminge weg. De spelers moeten de weg afgelegd hebben in 15 rondes. Soms zijn er splitsingen waar ze keuzes maken (weg, water, spoor).

Onderweg kunnen de spelers jagen op mensen (= goed voor punten) of nieuwe kaarten aan hun deck toevoegen. Ze kunnen de meest aantrekkelijkste prooien kiezen op het jachtveld. Dit is een apart spelbord met kaarten die doorschuiven. Hoe meer de spelers jagen, hoe vervuilder hun deck en dus hoe trager ze zullen verplaatsen op het bord. Op vakjes met een crypte, kunnen ze opdrachten kiezen. Vakjes met een schat leveren punten, of koopkracht of een voordeel op.

In het spel The Hunger is het belangrijk om punten bij elkaar te sprokkelen. Wanneer de spelers echter niet voor zonsopgang terug in het kasteel of op het kerkhof zijn, dingen ze niet mee naar de overwinning. Van de spelers die tijdig aangekomen zijn, wint de speler met de meeste punten!

Kenmerken The Hunger bordspel:

  • Aantal spelers: 2-6
  • Beste met: 2-5
  • Tijd: 60 minuten
  • Leeftijd: 12+
  • Taal: Engels
  • Complexiteit: Gemiddeld

Ontwaak uit je slaap

Vampieren ontwaken uit hun diepe slaap op het moment dat de eeuwige rozen bloeien. Je hebt tot het ochtendgloren de tijd om het labyrinth te bereiken en de mooiste roos te plukken.

Na een sfeervolle inleiding, waarvan dat de eerste twee zinnen waren, komen de spelregels en spelopzet. De doos bevat diverse decks en kaartjes om uit te duwen. Zowel de doos als het bord zijn van mooi materiaal.

Het duurt eventjes om de regels door te nemen. The hunger is het soort spel dat tijd vergt om goed door te krijgen, tijdens het spelen zijn er namelijk toch ook nog vragen en dingen die we moeten opzoeken. Dit is voornamelijk omdat er als speler best veel opties zijn. Door meer spelen en ervaring opdoen kun je je tactiek en winkans verbeteren. Dit berekenende aspect vind ik persoonlijk erg leuk.

Vervolg van the hunger

Alle spelers beginnen in het kasteel. Het spel duurt 15 rondes, waarna de zon opkomt en de vampieren tot as doet vergaan. Dit vond ik een unieke toevoeging want je ziet het niet vaak. Er leuk en passend bij het thema. In deze tijd moet je zorgen dat je zo veel mogelijk punten behaalt. Ook moet je op tijd terug zijn, zodat je veilig bent voor de zon. Tijdens elke beurt trek je kaarten, activeert hun effect, loopt en mag jagen. Jagen geeft nieuwe mensen, bondgenoten of krachten. Hiermee breid je je deck uit en versterk je bijvoorbeeld andere kaarten, behaal je missies en krijg je bonussen en extra opties.

Zie op de foto’s hierboven de start setup van het bord, vampier karakters die je kunt kiezen en start opzet van het jachtspoor. Hieronder zie je foto’s van the hunger tijdens het spelen en het scorespoor aan het einde van het spel. In ons eerste potje moesten we wat dingen opzoeken, maakte een foutje en vergaten wel eens iets. Onze scores waren dus ook niet erg hoog.

scorespoor The hunger, speelgoed van het jaar 2022 in de categorie kennerspellen. In deze deckbuilding game ben je een vampier en jaag je op mensen.

Deckbuilding met the hunger

Ben jij bekend met het concept deckbuilding? Het wordt steeds populairder en is een standaard term aan het worden. Mocht je toch twijfelen wat hier nou bedoelt word, hier een korte uitleg.
Bij deckbuilding games hebben spelers aan de start van het spel een stapeltje kaarten, hun trekstapel ofwel deck. Tijdens het spelen komen hier kaarten bij en kun je meestal ook kaarten weghalen. Door spelelementen slim in te zetten kun je de kaarten hierin optimaliseren. Meestal kun je ook zorgen dat je meer kaarten mag pakken of op een andere manier sneller door je kaarten heen komt. Hoe eerder je bij die goeie kaart komt, hoe beter. Zelf vind ik dit soort spellen erg leuk. Als je een spel eenmaal kent kun je beter vooruit plannen en weet je steeds meer over wat er mogelijk is en welke kaarten er zijn. Deze kennis kun je vervolgens weer inzetten om je tactiek uit te breiden of vooruit te plannen.

The hunger is dus een van de spellen die speelgoed van het jaar won in de categorie kennisspellen. Vind je dit speltype interessant, dan zou ik zeker aanraden deze te spelen. Toch vind ik persoonlijk de deckbuilding in dit spel minder sterk een hoofdelement dan bij sommige andere spellen. Dit geeft wellicht meer ruimte voor de vampieren stijl en andere spelelementen.
Voorbeelden van andere leuke deckbuilding games zijn;

  • Dominion, populair, vlot, snel te spelen
  • Taveernen van de oude stad, concurrerende herbergen, speel de waard in je eigen tent
  • Zoektocht naar el dorado leidt je expeditie en baan een weg door jungle en rivieren
  • de verdwenen ruïnes van Arnak, razend populair, uitgebreid, verken en ontdek

Kennerspellen

Op bovenstaande foto’s zie je links opnieuw het jachtspoor, maar nu tijdens het spelen en dus met meer aanbod. Rechts een foto van de promo-kaarten die bij dit spel zaten. De kaarten zijn (net als de doos) mooi ontworpen en vooral de magische bondgenoten (die paarse) zijn favoriet.

Het spel zelf heeft veel diepgang en een leuke stijl. Het is leuk om veel opnieuw te spelen en ook met twee spelers al echt leuk. Er is dus genoeg uitdaging voor wat meer ervaren spelers. Al met al begrijp ik dus zeker dat dit spel speelgoed van het jaar 2022 won in de categorie kennerspellen. De andere winnaars in deze categorie waren Libertalia en Turning tides. Lees hier onze blog over Libertalia, een 999 game om het luchtruim mee te veroveren.

Voor eerdere edities speelgoed van het jaar en het beste speelgoed van Nederland kijk hier:

Footer4 nieuw


Jasmijn
Delen is enorm lief

Jasmijn

Hi, Jasmijn hier! Ik ben 29 en woon in Medemblik met mijn partner, twee boefjes van katten en zeven prachtige kippen. Hier in huis zijn we dus gek op dieren. Momenteel ben ik niet werkzaam vanwege chronische ziekte, maar hier bouw ik wel naartoe. Dit doe ik onder andere door recenseren en bloggen. Voorheen werkte ik met kinderen en deed activiteiten, hiernaast heb ik enige ervaring in management. Dit alles is inmiddels een ver verleden. Bloggen is een nieuw hoofdstuk, en in de toekomst content marketing.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bericht reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.