Skip to Content

Libertalia, een 999 game om het luchtruim mee te veroveren

De vormgeving van Libertalia is werkelijk prachtig. Aan alle details is gedacht waardoor het spel uitgenodigd om gespeeld te worden. Doordat het spel ook speciale automa-regels heeft voor solo-spelers heeft kon ik direct gaan spelen. En ik kan alvast verklappen dat het een enorme uitdaging was…

Libertalia

Libertalia

Op de eilanden van Galecrest valt er een flinke buit te verdienen. Als luchtpiraat ga je de strijd om roem en rijkdom aan. Als leider van je eigen piraten crew, stuur je de verschillende karakters één voor één het eiland op. Rang en reputatie beslissen of jij de buit wint.

In Libertalia krijg je elke ronde een aantal karakterkaarten. Hiervan mag je er per beurt steeds één inzetten. Iedereen speelt met dezelfde karakterkaarten. De karakter met de hoogste rang wint de buit. Bij gelijke rang wint de speler met de hoogste reputatie. Toch kan het soms tactisch zijn een zwakkere piraat te spelen. Deze kunnen handige eigenschappen hebben die plaatsvinden in de nachtfases.

Libertalia is een tactisch spel, waarbij je goed moet letten op wat je tegenstander van plan is. Je speelt namelijk allemaal met dezelfde kaarten. Hierdoor ontstaat er een spannend kat-en-muis-spel. Wie speelt zijn karakterkaarten het slimst en eindigt hierdoor met de hoogste buit?

Door de speciale automa-regels is Libertalia ook goed te spelen voor solo-spelers!

Libertalia

Spel inhoud en informatie

Algemeen speelmateriaal:

 • 1 speelbord
 • 7 buittegels
 • 1 buidel
 • 1 “Zeecadet”-tegel
 • 48 buitfiches
 • 54 dubloenen
 • de spelregels

Speelmateriaal voor iedere speler (totaal 6 spelers):

 • 40 karakterkaarten
 • 1 reputiefiches
 • 1 scoreschijven
 • 1 kerkhoftegels

Automa speelmateriaal:

 • 39 solokaarten
 • 1 overzichtskaart
 • 4 vervangende buittegels

Duur spel:
45-60 minuten

Aantal spelers:
1-6

Leeftijd:
14-99

Libertalia voor solo-spelers

Door de speciale automa-regels kun je Libertalia al spelen met 1 speler. Dit is ook hoe ik het spel voor de eerste keer speelde. En wat heb ik gestoeid met de spelregels. Vastbesloten ben ik begonnen aan het spel en heb ik het uitgespeeld. Ging dit vlekkeloos? Zeker niet. Heb ik fouten gemaakt? Absoluut. Maar nog belangrijker, was het leuk? En leuk was het zeker! Ik ben enthousiast om dit spel verder te ontdekken. Ik heb namelijk het idee dat hoe vaker je het speelt hoe strategischer en uitdagender het word. Daarnaast ben ik ook enorm nieuwsgierig hoe het is om dit spel met andere spelers te spelen.

solo-versie

Hoe speel je Libertalia?

Omdat ik als solo-speler zo enorm heb gepuzzeld met de spelregels dacht ik het dit keer anders aan te pakken. 999 games heeft namelijk hele fijne filmpjes opgenomen waarin de spelregels helder worden uitgelegd. Deze ben ik daarom eerst maar eens gaan bekijken. En ik heb deze ook maar meteen doorgestuurd naar mijn tegenspeler. Wel zo handig als we beide de regels kennen.

De precieze regels van Libertalia ga ik hier niet vertellen, want ik geloof niet dat ik dat zo kan vertellen dat het nog logisch is. Maar ik ga wel een poging doen voor een globale uitleg van dit ingewikkelde spel. Het doel is om zoveel mogelijk goudstukken te verzamelen. Dit doe je door op strategische wijze karakterkaarten te spelen. Elke karakterkaart heeft andere karakter eigenschappen. Zo kun je bijvoorbeeld met de bevrijde gevangenen dubloenen verdienen voor de karakters in je schip. En door de verkenner te spelen, mag je de karakterkaart omwisselen zodra alle spelers hun kaart open hebben liggen zodat je hierop kunt aanpassen. Naast de karakterkaarten kun je elke dag van de reis buitfiches verdienen. Ook deze hebben verschillende eigenschappen en leveren wel of niet goudstukken of andere voor- of nadelen op. Hierdoor is het echt van belang om een tactische keuze te maken.

Nou je begrijpt wel dat de eerste potjes van dit spel vooral bedoeld zijn om het spel te leren kennen. Toch vind ik het nu al een leuk spel en zie ik de potentie die het spel heeft als je speelt met ervaren spelers. Ik ben dan ook vastbesloten om op dat punt te gaan komen.

Nominatie Speelgoed van het jaar 2022

Wat ook nog leuk is om te benoemen. In 2022 won Libertalia een plek in de speelgoed van het jaar verkiezingen in de categorie kennersspelen. Daarnaast gingen zij er ook vandoor met de publieksprijs!

Een uitdagend bordspel

Libertalia is geen eenvoudig spel dat je even snel speelt. Je moet er echt uitgebreid de tijd voor nemen. Zeker als je het voor de eerste keer speelt. Ik vond de spelregels best ingewikkeld. Maar als je hier eenmaal doorheen bent opent er een nieuwe wereld voor je ogen. Eentje waarbij je als luchtpiraat roem en rijkdom verzameld.

Ik vind de optie om als solo-speler te kunnen spelen echt van toegevoegde waarde. Toch gaat er niets boven het samen spelen van een bordspel. Dit geeft het spel voor mij toch echt meer diepgang. En bovendien is het ook nog eens gezelliger!

Wel denk ik dat dit spel leuker wordt naar mate je het vaker speelt. Je kunt dan echt tactisch gaan spelen, wat het spel meer uitdaging geeft. Nu was het soms toch een beetje gokken of het goed zou komen. (En nee, dat deed het niet altijd.) Evengoed heb ik zeker plezier beleefd aan zowel het spelen van de solo-versie als het ‘normale’ spel. En kijk dan ook zeker uit naar een volgend potje Libertalia om mijn strategie verder uit te breiden!

Dus ben je opzoek naar een uitdagend bordspel met een fantastische vormgeving? Dan is Libertalia echt wat voor jou. En laten we eerlijk zijn… wie wil er nou niet af en toe een luchtpiraat zijn!

Ben je net zoals wij dol op de toffe spellen van 999 games? Lees dan ook eens de volgende reviews:

En er staan nog vele andere 999 games reviews!

Footer4 nieuw
Jolien
Delen is enorm lief

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.