Skip to Content

Sagrada – Een bordspel waarbij je glas-in-lood ramen vult

Trekken bordspellen jou wel eens aan om hoe mooi ze er uit zien? Sagrada is prachtig om te zien en is ook echt een goed spel. Ik probeer nooit spellen te kiezen op basis van hoe ze er uit zien maar wil vooral dat een spel leuk blijft om te spelen. Als glas-in-lood kunstenaar vul je jouw raam met de mooiste kleuren. Gooi dobbelstenen en speel tactisch om de meeste punten te krijgen. Omdat ik ook nog eens enorm fan ben van het werk van Antoni Gaudi (de ontwerper van Sagrada Familia) moest ik dit spel zeker proberen, en ben ik blij dat het in mijn kast staat.

Sagrada bordspel
Sagrada bordspel

Sagrada samenvatting

Ga op een reis van artistieke excellentie met Sagrada, een boeiend bordspel van Floodgate Games. Als een vaardige ambachtsman zul je je slimheid en zorgvuldige planning gebruiken om een adembenemend meesterwerk van een glas-in-loodraam te creëren binnen de iconische Sagrada Familia.

Sagrada

Strategische glazen selectie: Duik in de wereld van Sagrada waar spelers strategisch glazen stukken selecteren, vertegenwoordigd door dobbelstenen. Elke zet vereist zorgvuldige overweging omdat elke plaatsing van een dobbelsteen bijdraagt aan de algehele schoonheid van je glas-in-loodraam.

Unieke kleur- en schadevereisten: Daag je artistieke vaardigheden uit door je te houden aan de unieke kleur- en schadevereisten van je Sagrada-raam. Creëer een harmonieus meesterwerk door vaardig dobbelstenen te selecteren en te plaatsen om aan deze onderscheidende criteria te voldoen.

Dobbelsteen plaatsingsuitdaging: Ervaar de spanning van het plaatsen van dobbelstenen in je raam, waar vergelijkbare dobbelstenen nooit naast elkaar mogen liggen. Naarmate het spel vordert, neemt de uitdaging toe, waardoor elke plaatsing ingewikkelder en veeleisender wordt dan de vorige.

Aanpassen aan de voorkeuren van bewonderaars: Verdien prestige door je aan te passen aan de voorkeuren van je wispelturige bewonderaars. Gebruik je strategisch inzicht om aan hun wensen tegemoet te komen en erkenning te krijgen voor je vermogen om een glas-in-loodraam te maken dat zelfs de meest kritische smaken boeit.

Artistieke rlair en gereedschap: Laat je artistieke flair zien door je persoonlijke touch aan het meesterwerk toe te voegen. Gebruik een verscheidenheid aan gereedschappen tot je beschikking om uitdagingen aan te gaan en je glas-in-loodcreatie naar nieuwe hoogten te tillen in Sagrada.

Succes kunstenaar!

Tijd om mooie ramen te vullen! Sagrada is een mooi spel om te zien. Alleen al de doos is prachtig en de speelborden zijn al net zo mooi. Het eerste potje is zoals gewoonlijk even inkomen en wennen aan wat er bedoelt word. Het is wel een gemakkelijk spel dus je kunt vrij snel beginnen met spelen, alles word rap duidelijk. Als je iemand hebt die het spel kan uitleggen, maakt taal verder ook niet zo veel uit. Alleen op de gereedschapskaarten die je kunt gebruiken staat tekst, maar de betekenis hiervan is ook uitgebeeld. Vrijwel alles is aangegeven met beeld en kleur. Dit vond ik persoonlijk heel fijn en simpel.

Inhoud

  • 90 dobbelstenen
  • 4 spelersborden
  • 12 patroonkaarten voor ramen
  • 12 gereedschapskaarten
  • 15 doelkaarten
  • 1 dobbelsteenzak
  • 1 rondespoor
  • 4 scoremarkers
  • 24 gunst tokens

Leeftijd: vanaf 12 jaar | Speeltijd: 30-60 minuten | Aantal spelers 1-4

Meer Sagrada

Het is dus erg gemakkelijk om Sagrada te leren spelen. Weten hoe je moet spelen, zegt echter niet per se dat je veel punten scoort. Er zijn veel dingen om rekening mee te houden. De verschillende dingen die punten kunnen geven en gereedschapskaarten die je kunt activeren, veranderen per spel. Dit rouleert en zorgt ervoor dat geen spel hetzelfde is. Natuurlijk is het pakken en rollen van de dobbelstenen ook iets dat elke keer uniek is. Zelf vind ik het erg leuk dat dit een simpel, leuk spel is dat met iedereen te spelen valt, en toch diepgang heeft. Je kunt jezelf uitdagen door bijvoorbeeld een moeilijkere patroonkaart voor jou raam te kiezen. Zelf meerdere potjes achter elkaar spelen is niet vreemd. Zowel op een spellenavondje thuis, als een spellenclub zal dit spel prima op zijn plek zijn.

Mocht je met meer mensen willen spelen, dat kan! Er is een uitbreiding waardoor je met vijf of zes personen kan spelen, in plaats van maximaal vier. Erg gezellig. Toch nog niet genoeg van Sagrada, of behoefte aan meer uitdaging? Er zijn uitbreidingen die speciale dobbelstenen, nieuwe krachten, nieuwe doelen en meer kunnen toevoegen. Allemaal in een net ander jasje, maar met de herkenbare prachtige vormgeving die Sagrada het basisspel ook heeft.

Tot slot nog even

De glas-in-lood ramen die spelers maken zijn gebaseerd op ramen voor Sagrada Familia. Dit enorme gebouw is ontworpen door de kunstenaar en architect Antoni Gaudi. Wellicht ben je bekend met zijn werk. Dit spel kan een ideale stap zijn naar samen iets leren over kunst, als je dit bijvoorbeeld met je kinderen speelt. Zelf was ik al jong verzot op de kunstige bouwwerken en mozaïekstukken van Gaudi.

Sagrada van Floodgate games is ideaal als familiespel, maar zeker ook geschikt voor spellen avonden met vrienden of op een spellenclub. Het team van MamaScrapelle telt vele spellenliefhebbers met diverse smaken. Graag raad ik je meer van onze blogs aan over familiespellen, populaire bordspellen en meer.

Spellen tips passend bij Sagrada

Footer1
Jasmijn
Delen is enorm lief

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.