Skip to Content

Waar moet een Kidsproof museum aan voldoen?

Door het hele land zijn museuminspecteurs tot en met 12 jaar op bezoek geweest bij verschillende musea. Volgens de inspecteurs is het Archeon het allerleukste van Zuid-Holland. Maar waar moet een kidsproof museum eigenlijk aan voldoen?

Kidsproof museum
Foto van Museumpark Archeon

Wat is een Kidsproof museum

Via de website van museumkids kunnen kinderen inspecteur worden. Ze maken een account aan en bezoeken vervolgens een museum. Na afloop vullen ze online hun bevindingen in. Wat vinden ze leuk aan het museum? En wat juist minder leuk? Ook schrijven ze tips op voor de directeur. Wat zouden zij veranderen als ze de baas zouden zijn voor één dag? Uiteindelijk stellen de kinderen samen, op basis van de minimale aantal benodigde inspecties en scores over tevredenheid vast welk museum de titel Kidsproof museum krijgt. Nu zijn de musea per provincie bekend. De winnaar van heel Nederland is kasteel Hoensbroek geworden!

Het Archeon op 1 in Zuid-holland

Bij mij om de hoek zit het Archeon. Regelmatig zijn wij daar te vinden met onze kinderen. Wij zijn dan ook erg enthousiast over het feit dat zij het Kidsproof museum zijn van Zuid-Holland. Maar waar moet je aan voldoen? En waarom heeft het Archeon nou deze titel gewonnen? Ik heb mijn kinderen gevraagd wat zij belangrijk vinden aan een museum.

Het moet interactief zijn

Je merkt het steeds vaker, kinderen moeten iets te doen hebben. Interactief is een belangrijk onderdeel voor een Kidsproof museum. Ze moeten worden uitgedaagd tot deelnemen. Laat dat nou iets zijn waar het Archeon in uitblinkt. In welke periode je ook loopt, er is altijd iets te doen. Zo kan je kanovaren in de tijd van de jagers, een speld maken bij de Romeinen en een kaarsje maken in de middeleeuwen. Ook hebben ze vaak een thema. Zo kan je ook een ridder worden. Dat vinden mijn kinderen echt geweldig.

Aardige medewerkers

Blijkbaar vinden kinderen dit ook ontzettend belangrijk. Kinderen willen graag gezien worden. Interesse tonen, ze helpen en de dingen uitleggen zijn punten waar ze op letten. Zo voelen ze zich gezien en gehoord. Dat speelt heel erg mee in hun beleving en dus voor de titel om het Kidsproof museum van Nederland te worden. Stel je staat te wachten tot je mag boogschieten en de medewerker zegt bot “Je bent te klein. Ga maar weg”. Daar word je niet vrolijk van als kind. Vriendelijkheid is ontzettend belangrijk!

Een Kidsproof museum is interessant

Maar wat maakt een museum interessant? Sowieso als het interactief is. Daarnaast moet het ook op het niveau van de kinderen zijn. Het Archeon doet dit erg goed. De medewerkers zitten helemaal in hun rol waardoor je echt het gevoel hebt dat je in die “tijd” bent beland. Ze staan open voor vragen en geven antwoord op het niveau van het kind. Mijn dochter van toen vier lieten ze het ervaren door haar het te laten doen. Terwijl de jagers mijn zoon van zeven juist uitdaagden om te bedenken hoe je zorgt voor eten. Dat maakt het interessant en zo leren ze ook nog eens iets.

Winnaars Kidsproof museum 2023
Alle provincie winnaars

Het kidsproof museum van Nederland

Het afgelopen jaar hebben behoorlijk wat kinderen hun menig over verschillende musea in Nederland gegeven en daar zijn nu twaalf winnaars uitgekomen. Uiteindelijk kan er maar één de winnaar zijn en die wordt op 1 februari bekend gemaakt. Wij gaan natuurlijk duimen voor het Archeon, want het zou ontzettend gaaf zijn als juist zij het Kidsproof museum van Nederland gaan worden. Ik krijg spontaan zin om weer eens te gaan. Jij ook?

Bij MamaScrapelle hebben we met het team al behoorlijk wat musea bezocht. Kijk hier voor leuke uitstapjes in Nederland met kinderen. En lees deze blog over de nationale museumweek

Joyce
Delen is enorm lief

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.