Eerste woordjes Engels – een Montessori spel van Clementoni

Als kinderen de kleuterleeftijd hebben bereikt hebben ze vaak al wat woordjes Engels opgepikt. Yes en No, de kleuren en sommige kinderen kunnen al tellen door 10. Lang leve Nickelodeon televisie in het geval van mijn dochter. En ze vond die grappige YouTube filmpjes ook altijd wel leuk met alle kleuren van de regenboog. Maar schermtijd is voor mij niet hetzelfde als leertijd. Spelenderwijs leren met de eigen handen en ogen is veel beter.

Montessori

Zelf werk ik op een Montessori school en toen ik zag dat Clementoni weer nieuwe sets had van Montessori speelgoed liet ik dit gelijk weten aan mijn collega’s. Het is toch altijd maar afwachten of het echt zelf controleerbaar is bijvoorbeeld. Een belangrijke eis van Maria Montessori die zelfstandigheid bij kinderen wil bevorderen. “Leer mij het zelf te doen!” is haar bekendste uitspraak. We vroegen eerste woordjes Engels aan en mijn collega ging er in haar kleuterklas mee aan de slag.

Wat zit er in de set Eerste woordjes Engels

Met deze Eerste woordjes Engels gaan de kinderen aan de slag met 4 verschillende categorieën: Fruit, speelgoed, dieren en kleding. 24 vormen, 24 dubbelzijdige kaarten met de woorden in het Nederlands en Engels, 24 Engelse kaartjes en 4 doosjes om de voorwerpen in categorieën in te delen. Als leerkracht vouw je de doosjes in elkaar en ga je met het kind aan de slag. Er zitten kartonnen plaatjes in en legvellen die in het grijs zijn en gekleurd. En dan nog de namen op papier gedrukt. Elk doosje heeft zijn eigen patroon die ook weer achterop de kaartjes te zien is. Zo kunnen kinderen zichzelf controleren of ze het goed hebben gedaan.

Aan de slag met Eerste woordjes Engels

Vanuit de Montessori pedagogiek leren we kinderen iets op een vaste manier. Zo ook met eerste woordjes Engels.
De ouder of leerkracht wijst het plaatje aan en benoemt het.
De ouder of leerkracht benoemt het en het kind wijst het plaatje aan.
Als laatste wijst de ouders of leerkracht het aan en het kind benoemt het plaatje.


Als het kind dan alles goed weet te benoemen is het tijd om de differentiëren. In welk doosje hoort welk plaatje? Welk woord hoort bij welk plaatje? Ik vind het fijn dat kinderen zelfstandig met het werkje aan de slag kunnen gaan. Ze leren spelenderwijs hun Eerste woordjes Engels. Voor kinderen die thuis Engels spreken is het juist weer een feest van herkenning en kun je aan de slag om met deze woorden de Nederlandstalige woordjes te leren. Zet een Engels en een Nederlands sprekend kindje dan ook vooral samen aan het werkje. Zo kunnen ze ook leren van elkaar.

Verrijking

Natuurlijk kun je dit spel nog verder verrijken met meer woorden. Let dan wel op dat je ook het patroon kopieert zodat die aan de achterkant terug te zien is. Immers wil je dat kinderen zichzelf kunnen blijven controleren. Mijn collega liet de kinderen de plaatjes natekenen en schreef er de Nederlandse en Engelse woordjes onder.

Eerste woordjes Engels is een educatief Montessori spel die thuis en op school door kinderen gespeeld kan worden.

Lees ook Engels leren voor kinderen

Wees gerust als jezelf geen Montessori achtergrond hebt. In de bijgeleverde handleiding staat veel achtergrond informatie en tips om hiermee aan de slag te gaan met je kind.

Lees ook deze blogs van Clementoni

Ken jij eerste woordjes Engels van Clementoni al?

Footer4 nieuw
ellen
Delen is enorm lief

ellen

Hoi Ik ben Ellen eigenaar van MamaScrapelle. Ik ben dol op nieuwe ervaringen zoals uitstapjes en nieuwe producten uitproberen. Mijn dochter uit 2013 en man testen graag met me mee. In het dagelijks leven sta ik 3 dagen per week op de leukste Montessori school van Den Haag. Ik ben 5 jaar gastouder geweest en heb dus veel ervaring met kinderen van alle leeftijden. In de tijd dat ik mij weet los te wurmen van een schermpje lees ik graag een boek. Samen met Selena beheren we een toffe boekenblog. www.stoerleesvoer.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bericht reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.