tips voor treinreizen met kinderen – een blog met tien tips

De trein is voor veel kinderen een indrukwekkend vervoermiddel. De eerste keer als je hiermee gaat reizen zullen ze onder de indruk zijn en werkt dit in je voordeel als ouder zijnde. Heerlijk is dat om de wondere wereld door de ogen van een kind te zien. In deze blog wil ik graag mijn tips voor treinreizen met kinderen delen.

Tips voor treinreizen met kinderen

Reizen met de trein is voor ons noodzakelijk omdat we niet in het bezit zijn van een rijbewijs en auto. Onze familie woont op ongeveer een uur treinen. Die indrukwekkende eerste reizen zijn we dan ook al lang voorbij en menig situatie heeft zich al voorgedaan.

Tip 1: Voorbereiden eten en drinken

Een goede voorbereiding is echt het halve werk. Ik zorg dat ik altijd wat te eten en drinken bij me heb. Liefste een doosje met rozijntjes of gedroogd fruit. Dit is niet hap slik weg en houdt ze even zoet. Een flesje water is onmisbaar en niet alleen om te drinken. Vaak zijn tafeltjes of stoeltjes niet heel fris. Met een doekje en water poets ik het even snel schoon.

Tip 2: Speelgoed – tips voor treinreizen met kinderen

Ik neem een tasje mee waar kleine speeltjes in zitten. Speeltjes die kwijt mogen raken en die je kan wassen. Het gebeurd regelmatig dat een speeltje valt en op plekken komt waar je niet met je hand wilt gaan zitten vissen. Dus weg is dan niet zo erg. Durf je wel te vissen dan is het fijn als je het thuis makkelijk kan schoonmaken. De speeltjes die ik kies zijn dingen waar niet regelmatig mee gespeeld wordt zodat de nieuwigheid ook zorgt voor vermaak.

Tip 3: Vermaak

Wij vermaken ons voornamelijk met het meegenomen speelgoed, eten en ouderwetse spelletjes. Ik zie ik zie wat jij niet ziet, wat rijmt op, boter kaas en eieren etc. Hoe minder er nodig is hoe fijner. Uiteraard kan je ook een mobiel, tablet of laptop inzetten. Ik vind het zelf fijn om offline te zijn tijdens het reizen. Echt even aandacht voor elkaar en oog voor de omgeving. Kies je wel voor een device dan kan je in de eerste klas opladen mocht dit nodig zijn. Het gaat traag maar in sommige gevallen kan dit een life saver zijn.

Ik bereid me altijd voor op vertragingen en dan wil je niet zonder eten,drinken en vermaak zitten.

Tip 4: Baby aan boord

Deze tip van tips voor treinreizen met kinderen geldt uiteraard alleen als je een baby hebt! Met een baby reis je net even anders. Je hebt een grote kinderwagen bij je of een draagdoek. Met een draagdoek heb je veel meer vrijheid en kan je instappen waar je wilt. Met een kinderwagen is het vaak zoeken naar een plekje.

Tegenwoordig zijn de coupés zo ingedeeld dat er of helemaal in het begin of helemaal aan het einde een wagon is met 2 rolstoelplekken. Je weet niet waar dit deel zit. Dus daar staan we in het midden op het perron en als de trein aankomt is het kijken naar welke kant we moeten rennen. En dat doen we dan ook, het is ons waard voor een uurtje comfortabel zitten.

Tip 5: Dreumes/Peuter aan boord

tips voor treinreizen met kinderen

Heb je een dreumes of peuter dan ben je wellicht al overgestapt op een buggy. Deze zijn klein in te klappen en daarmee kun je vaak wel gewoon de trein in. Je kind kan een klein stukje zelf lopen en zeker bij lange treinritten is het de moeite waard om een zitplek op te zoeken.

Bij de deuren kan je prima zitten qua ruimte, maar is het niet comfortabel. Vaak is er een (niet lekker geurend) toilet waar mensen regelmatig heen gaan. Het geluid van de wielen van de trein is er hard en de temperatuur is er koud in de winter of juist heet in de zomer. Soms is het niet anders maar ideaal is anders.

Tip 6: Kinderwagen in de juiste stand zetten.

De zesde tip is de veiligste “tips voor treinreizen met kinderen”. Een goede tip van de conducteur is om de kinderwagen te parkeren met de rijrichting mee. Mocht er een noodstop gemaakt worden dan is dit de meest veilige positie. Een noodrem is echt heel krachtig. Het komt niet vaak voor, maar we hebben het nu wel al een paar keer ervaren.

Tip 7: Voeden – tips voor treinreizen met kinderen

Bij onze eerste dochter heb ik geen borstvoeding gegeven in de trein. Voor haar had ik altijd een thermoskan met warm water en samen met koud water vulde ik zo een flesje op de juiste temperatuur. Met mijn tweede dochter geef ik wel borstvoeding in de trein. Ik vind het zelf fijn om hiervoor een grote hydrofiel doek mee te nemen om een beetje privacy te maken. Je hebt namelijk je buren niet voor het uitkiezen en ik voel me niet even gemakkelijk bij iedereen. Als we de pech hebben en in de hal zitten loop ik altijd even naar een ander plekje toe om te voeden. Van de conducteur mag ik tot nu toe altijd even eerste klas zitten dan.

Tot nu toe heb ik alleen maar fijne ervaringen met conducteurs. Ze helpen met een plek zoeken, geven leuke stickers * of spelletjes aan mijn kinderen. En ik heb zelfs wel eens upgrade tickets ontvangen zodat we eerste klas mochten zitten.

Tip 8: Gratis Reizen

Kinderen van 4 tot en met 11 jaar reizen gratis met een Kids Vrij abonnement. Je vraagt eenmalig een eigen ov chipkaart aan voor 7,50. In de bus, tram en metro krijg je ook nog eens 34% korting. Wil je dit niet doen dan kan je een railrunner voor 2,50 kopen.

Het zelf in- en uitchecken met haar eigen ov chipkaart is inmiddels wel onderdeel geworden van ons reisritueel. De ov kaart heeft ook haar foto dus dat vind ze helemaal stoer.

Tip 9: Toilet aan boord – tips voor treinreizen met kinderen

Er zitten zeker voordelen aan het reizen met een trein. Deze negende tip van de tips voor treinreizen met kinderen geldt stiekem ook voor als je met volwassenen reist met de trein. Zo is er meestal een toilet, al vermijd ik die het liefste, maar de optie is fijn. Zorg dat je, zeker met kinderen, altijd wat doekjes bij je hebt voor hoge nood. Op de meest gekke momenten moeten kinderen altijd opeens toch naar de wc en dan is het ideaal als dit kan. (En je het toilet ook nog een beetje kan schoonmaken.)

Tip 10: Zorg voor beweging

Ook is het een groot voordeel dat de benen gestrekt kunnen worden. Even een stukje lopen, of even staan is geen probleem. Zeker met lange treinritten en peuters die nog niet lang stil kunnen zitten is dit een handig iets van reizen met de trein. Zorg wel dat je niet in de stiltecoupé gaat zitten als je een lange treinrit voor de boeg hebt.

Met tien tips voor treinreizen met kinderen op reis

Hoe ouder een kind hoe makkelijker het reizen met een trein wordt vind ik. Het is jammer dat er zo weinig rolstoelplekken zijn en dat het toilet vaak vies is. Ook is het altijd vervelend als er vertraging is. Maar met de juiste voorbereidingen en mind set kom je ver. Ik hoop dat mijn tips voor treinreizen met kinderen helpen in een aangename reiservaring!

Handige producten tijdens treinreizen met kinderen

Lees ook deze blogs

Footer1
Selena
Delen is enorm lief

Selena

Hoi ik ben Selena en met veel liefde deel ik mijn blogs en recepten op Good Mood Mama. Mijn digitale thuis vol happy vibes voor een good mood. Ik ben een mama van 2 meiden, werk met kinderen en heb 1001 interesses. Ik noem mezelf bewust omdat ik nadenk over alle keuzes die ik maak. Dat betekend soms wel en soms ergens niet ergens voor kiezen. Leuk om nu onderdeel te zijn als gastblogger hier.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bericht reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.