Skip to Content

Wat te doen in Leuven – een weekendje weg met de trein

Als we denken aan vakantie, dan denken we meteen aan een lange tijd erop uit. Maar een weekendje weg is natuurlijk gewoon een korte vakantie. Het leuke daarvan is, dat je die minivakanties kan nemen wanneer je wil, want er zitten genoeg weekenden in het jaar. Een lang weekend waarbij men op vrijdag en maandag vrij is, leent zich er natuurlijk het beste voor, maar waarom zou je niet op vrijdag vertrekken en zondagavond weer thuiskomen? Er even lekker tussenuit met zijn tweetjes of het gezin is een hele traktatie waarbij je samen nieuwe herinneringen maakt en nieuwe ervaringen opdoet. Laten we eens kijken wat er te doen is in Leuven tijdens een weekendje weg.

Planning weekendje weg

Net als iedere reis vereist een weekendje weg een beetje planning. Het begint natuurlijk bij het prikken van de datum en het kiezen van een bestemming. Omdat je niet veel nodig hebt voor een weekendje weg, is een weekendtas voor jullie allemaal vaak al voldoende om in te pakken. Zorg dat alles klaar staat, zodat jullie na werk en school kunnen vertrekken. Tip: reis je met kinderen dan is het voor hen een heel avontuur om met de trein te gaan. En jij hoeft niet door het drukke verkeer te rijden. Zo begint je weekendje lekker ontspannen, zodra je in de trein stapt. Via NS International kun je bijvoorbeeld heel veel leuke ideeën op doen voor een weekendje weg. Wat dacht je van een stedentrip naar Berlijn of Parijs? België heeft veel mooie bestemmingen, waaronder de historische stad Leuven.

oud centrum
Photo by Selina Bubendorfer on Unsplash

Historisch Leuven

België ligt vlakbij Nederland. Dat maakt het een fijn land voor een weekendje weg. Bijvoorbeeld voor een weekendje Leuven. Leuven ligt centraal in de Belgische provincie Vlaams-Brabant en kent een rijke historie. De stad bestaat voor een groot deel uit gebouwen van de Katholieke Universiteit Leuven in de stad, de oudste universiteit van België en Nederland. De prachtige gebouwen zijn van buitenaf en soms binnen te bezichtigen. Zo worden er geregeld rondleidingen gegeven, kun je lekker lunchen in een restaurant en kun je de indrukwekkende bibliotheek ervaren. Op het terrein van de KU Leuven bevindt zich het Museum voor Dierkunde, een kleiner museum met een verzameling die teruggaat naar 1850. Dit museum is heel leuk voor kinderen. Let wel dat het geopend is van maandag tot en met vrijdag, dus plan dit bezoek goed.

Wat te doen in Leuven – ga naar leuke musea

In Leuven zijn nog andere musea die wel in het weekend geopend zijn. Het pronkstuk is M Leuven waar alles samenkomt als het gaat om historische en nieuwe kunst. Je kan voor M Leuven en de Sint Pieterskerk ook combi-tickets kopen, genaamd ILUVLeuven. De gerestaureerde kerk heeft een vaste tentoonstelling vol kerkschatten, die je met een interactieve tablet tot leven kan laten komen! Kinderen zullen zeker de hololens te gek vinden. Deze hololens laat spectaculaire 3D-animaties zien en bevat verschillende coole snufjes waardoor de objecten nog meer gaan leven. Met het ILUVLeuven ticket krijg je ook toegang tot het schitterende historische Stadhuis en de Universiteitsbibliotheek & toren.

wat te doen in Leuven Belgie fietsen
Photo by Tobias Cornille on Unsplash

Wandelen en fietsen

De natuur rondom Leuven biedt overigens veel prachtige vergezichten. Je kan voor een weekendje weg kiezen om te kamperen op een van de campings rondom de stad, omdat je dan meteen heerlijk kan fietsen en wandelen. Een hotelletje in de stad is fijn als je een minivakantie met de trein hebt geboekt. Het vormt een goede basis voor het ontdekken van Leuven zelf. Kom lekker in beweging en volg een van de wandelroutes. Deze zijn er zelfs speciaal voor kinderen compleet met audiotour, zodat je samen allerlei boeiende verhalen en plekken van de stad ontdekt. Liever fietsen? Dat kan! Rondom de stad is veel te ontdekken dankzij de vooraf uitgestippelde routes. Maak een tour langs alle Street Art in de stad of ontdek alle universiteitsgebouwen.

Station Leuven
Photo by Alexander Van Steenberge on Unsplash

Genieten van Leuven

De stad biedt heel veel prachtige plekken voor jong en oud om van te genieten. Van toffe winkeltjes en gezellige restaurantjes tot wandelroutes en musea. Het is een ideale plek om een heerlijk lang weekend door te brengen met het hele gezin of lekker met zijn tweetjes. Het loont om voor je weekendje Leuven allerlei plannen uit te stippelen, omdat er echt veel te doen en te zien is. Het meest ontspannen reis je zeker met de trein naar Leuven. Het centrale station staat bekend onder de namen Station Leuven en Gare de Louvain en is een bezienswaardigheid op zich. Daar zullen jullie samen al van genieten. Vergeet daarom zeker je fotocamera niet (of de oplader van de telefoon), want al dat moois wil je vastleggen.

Lees ook deze blogs

Footer3
Delen is enorm lief

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.