Een slechte ervaring met zwemles bij Club Pellikaan Tilburg

Dat onze keuze een slechte ervaring met zwemles zou worden had ik natuurlijk nooit verwacht. Eindelijk was het zover voor onze dochter. Ze was klaar voor haar eerste zwemles. Door haar motorische angst, onzekerheid in het kunnen van haar lichaam, lopen haar motorische ontwikkelen wat langzamer. Maar afgelopen zomer was ze niet uit het zwembad te slaan in de tuin. Daar dook ze regelmatig onder water en wilde ze heel graag echt leren zwemmen. Ook merken we steeds meer dat ze over haar motorische angst heen aan het groeien is. Haar evenwichtsorgaan en hersens werken steeds beter samen en ze krijgt steeds meer vertrouwen in haar lichaam. Allemaal goede signalen om te gaan starten met de o zo belangrijke zwemles.

water
Afbeelding van Pixabay

Zwemlessen

Tegenwoordig zit zwemles niet meer standaard in het schoolpakket. Ik ben nog van de stempel zwemles op school. Maar nu moet je dat als ouders zelf regelen. En daar hangt een flink prijskaartje aan en je kan rekenen op een flinke wachtrij. Ik schreef eerder al een blog over de diverse soorten zwemmethodes waar je uit kan kiezen. Wij hebben gekozen voor de EasySwim methode bij Club Pellikaan in Tilburg. Waar ik nu onwijs spijt van heb want het is een slechte ervaring met zwemles geworden, erg slecht zelfs.

Uiteraard is dit onze ervaring. Het kan zijn dat het voor anderen wel een prima methode en/of plek is. Ik ben me daar ook bewust van. Maar toch is het belangrijk om onze ervaring te delen want daardoor is voor ons duidelijk wat belangrijk is. Vele (alle) ouders staan voor de keuze van welke zwemles en het is dan ook belangrijk om goed na te denken hierover.

Waarom deze keuze?

Omdat onze dochter al wat ouder is dan het gemiddelde kind wat start met zwemmen, ze is 7 jaar, dachten we dat de EasySwim methode een mooie manier zou zijn. Hier gaan kinderen door middel van een drijfvest meteen het diepe in en leren dus vrij snel zich te redden. De locatie van Club Pellikaan geeft ook op de website mooi aan dat het persoonlijke lessen zijn met veel aandacht voor het kind. Het zijn kleine groepjes, je kan per maand betalen, en een vrij korte wachtlijst! Klinkt perfect.

Uiteraard heb ik eerst per email contact opgenomen en heb ik voorgelegd dat mijn dochter motorisch erg onzeker is en angstig kan zijn. Ik weet niet helemaal hoe ze zal reageren op een eerste zwemles maar volgens Club Pellikaan, er was geen afzender op die mailtjes, was het geen probleem. Ze zouden kijken hoe het gaat en ze was hartstikke welkom. Ook met haar onzekerheid. Nou mooi! En aan het begin van het nieuwe schooljaar van 2021 kregen we de oproep dat ze mocht starten. We hadden er allemaal zin in!

Verschillende soorten zwemlessen
Foto van easyswim.nl

Eerste zwemles

Club Pellikaan is een mooie locatie en we werden vriendelijk opgevangen bij de balie. We moesten een drijfvestje testen en met wat hulp hadden we de juiste maat. In de kleedkamer was mijn dochter gezond in spanning maar had er zin in! Bij aanvang van de les zag ik dat de zwemdocent nog druk was met een les voor ons en ik wist niet precies wat er verwacht werd. Dit was nog niet direct een slechte ervaring met de zwemles.

Uiteindelijk gaf de zwemdocent aan dat ik even aan de rand mocht zitten met mijn dochter, met nog een startend kindje en zijn volwassenen en de groep kinderen die al vaker had gezwommen. We kregen even snel uitleg over de methode, kregen wat printjes met informatie en zwemschema’s en toen was het zwemles. Vanachter een raam mocht ik nog even kijken en als het stoplicht op rood zou gaan, was dat mijn teken om weg te gaan.

Angstig

Alle kindjes sprongen vrolijk in het water maar ik zag al dat mijn dochter erg onder de indruk was van alles. Ze zat op het randje, ging het water in om vervolgens meteen kopje onder te gaan voordat het drijfvestje z’n werk deed. Die paar seconden waren genoeg voor paniek voor haar. Bibberend zat ze aan de rand en wilde absoluut het water niet meer in. Ik zag de zwemdocent en een stagiaire verwoede pogingen doen. Maar ze was te erg geschrokken. De zwemles ging voor de andere kinderen door en de stagiaire bleef bij mijn dochter. Ik ben toen weggegaan omdat het niet bevorderlijk kan zijn als een moeder blijft kijken. Maar het gevoel voor een slechte ervaring met zwemles was begonnen.

Ik heb geen moment lekker gezeten en kon niet wachten om terug te gaan. De laatste minuten ben ik weer gaan kijken door het raam en daar zag ik mijn dochter bibberend op het randje zitten. Snel liep ik naar haar toe en ze was bleek, bibberend en een beetje in shock. Ze zei niet veel. Eenmaal thuis begon ze te huilen. Het was zo spannend zei ze en de juf was heel boos geworden en ze moest tot drie keer toe het water in. Voor mijn dochter voelde het aan alsof de juf haar geduwd had. Of dit zo gebeurd is weet ik niet, maar dat het voor mijn dochter zo voelde is al genoeg. Een slechte ervaring met zwemles, begon zich erger te vormen.

zwembad
Afbeelding van Pixabay

Een slechte ervaring met zwemles

Ik heb na de zwemles helemaal geen overdracht gehad. Dit kon ook niet want een volgende zwemles startte direct na de onze. Ik heb een email gestuurd met de vraag wat er was gebeurd. Als moeder en pedagogisch professional besef ik dat de beleving van een kind anders kan zijn dus gewoon erover spreken met alle betrokkenen is voor mij dan logisch. We zijn teruggebeld door de zwemdocent, maar konden niet opnemen toen. Ze zou de dag erna op een bepaald tijdstip bellen, wat niet gebeurde. Uiteindelijk is het wel gelukt en ze heeft haar verhaal gedaan. Haar kant uitgelegd, en uitgelegd dat er geen ruimte is voor overdracht omdat er aan de lopende band lessen zijn. Dat het een slechte ervaring met zwemles was voor onze dochter werd niet besproken trouwens.

Er werd geen één keer gevraagd hoe het nu met onze dochter gaat. Er werd geen één keer aangegeven dat het vervelend was. Ze gaf aan dat ze op de hoogte was van de motorische angst/onzekerheid van onze dochter, maar om tips vroeg ze verder niet. We zijn zelf met een oplossing gekomen, om met onze dochter zelf te gaan zwemmen met het drijfvestje zodat ze went aan het gevoel. De zwemdocent gaf aan dat er misschien geen klik is en er gekeken moet worden naar een andere docent. We zouden een verslag krijgen en maandag fris weer beginnen.

Tweede zwemles

Het verslag waren 3 korte punten summier benoemd. Ook zijn wij gaan zwemmen met onze dochter om de slechte ervaring met zwemles weg te krijgen. Ze vond het inderdaad heel spannend maar toch is het wel gelukt. Maar in de nacht van zondag op maandag zag ik haar veranderen. Ze had opeens onwijze angstaanvallen. Dit had ik nog nooit gezien! Toen ik aan haar vroeg of ze nog wilde zwemmen bij Club Pellikaan, zei ze volmondig “nee mama”. Van een slechte ervaring met zwemles was geen sprake meer. Het was traumatisch geworden.

Zodra ik aangaf dat ze niet meer hoefde te gaan zwemmen zag ik haar ontspannen. Ze wilde niet meer naar de boze juf en heel eerlijk, ik had ook geen goed gevoel erbij. Het telefoontje was alleen maar de kant van de zwemdocent geweest waar geen een keer werd gevraagd naar mijn dochter. Waar als tip kwam om maar van zwemles en dag te wisselen, al na 1 keer. Lekker professioneel. En de uitspraak dat het lopende band lessen zijn, gaf me ook een slecht gevoel. Was dat de manier om kleine groepjes te houden? Was dit nou de beloofde ‘veel persoonlijke aandacht‘?

Verschillende soorten zwemlessen
Afbeelding via Pixabay

Een slechte ervaring met zwemles ook voor ons

De weg die daarna volgde is echt wat mij betreft te bizar voor woorden. Ik heb de maandag ochtend van de tweede zwemles, netjes een email gestuurd met dat we per direct willen stoppen. Dit omdat de eerste zwemles traumatisch is verlopen en wij allemaal geen goed gevoel hebben overgehouden aan hoe het contact daarna is verlopen. Ergens later die week ontvingen we een telefoontje met voicemail van de zwemmanager van Club Pellikaan. We konden terugbellen maar wanneer geen idee en er was geen mogelijkheid tot voicemail.

Inmiddels zijn we drie weken verder en hebben we eindelijk, met moeite, een mailberichtje ontvangen dat we uitgeschreven zijn. Ik heb in die drie weken meermaals gemaild en gebeld voor contact. Maar er kwam van niemand vanuit club Pellikaan een professionele reactie. En nog heb ik geen inhoudelijke reactie gekregen of een “wat vervelend dat het zo verlopen is voor je dochter”. En dat is eigenlijk het enige wat wij wilden. Een inhoudelijke en persoonlijke reactie waarmee wij vertrouwen krijgen in dat ons kind in goede handen zou zijn. En toen dat uitbleef was ons vertrouwen als ouders al heel snel weg.

Traumatische eerste zwemles

Voor mijn dochter is de slechte ervaring met zwemles helaas een traumatische geworden. Op haar school is afgelopen zomer een jongen verdronken en deze angst kwam ook later naar boven. “Maar mama straks verdrink ik ook”. In combinatie met de boze juf en de eerste stressvolle les was het gewoon heel traumatisch voor haar.

En dat doet pijn in mijn moederhart. Ik maak keuzes met de beste bedoelingen maar daardoor is dit wel gebeurd. Ik verwacht echt geen uren overdracht of 1 op 1 les. Maar ik verwacht wel een professionele behandeling en mogelijkheid tot contact! Als een kind op de eerste zwemles hysterisch aan de kant heeft gezeten dan geef je toch een overdracht? Of je zegt even: “Mag ik je later even bellen om over de eerste zwemles te spreken?”. Ik werk zelf ook met kinderen en hoe druk het ook was, ik zorgde altijd voor een overdracht met de ouders. Hoe kort ook! En was dit niet mogelijk dan bedacht je iets anders.

Onprofessioneel

Om vervolgens dan een telefoontje te ontvangen waar geen enkel moment naar mijn dochter wordt gevraagd, waar alleen het gedrag van de zwemdocent en dit vergoelijken bovenop staat is ook zo onprofessioneel. Wij dragen zelf als ouders een oplossing voor. Haar oplossing was het wegschuiven van een “probleem”. Een docent moet een veilig gevoel kunnen opbouwen bij een kind. En het kan zijn dat haar manier niet aansluit bij ons en ons kind, maar daar ben je dan eerlijk en open over.

Dat we inmiddels al 3 weken verder zijn na onze afmelding en het aangeven van traumatische eerste les, zonder reactie of iets. Dat bevestigd alleen maar mijn gevoel dat we er goed aan hebben gedaan om te stoppen per direct. Wat als er iets anders was voorgevallen tijdens een les? Een ongeluk? Was er dan ook geen ruimte voor overdracht en contact? En is dit het klimaat waarin een kind vertrouwd moet raken met water? En plezier in zwemmen moet krijgen?

Ieder kind is uniek. Bij Club Pellikaan staat zwemles dan ook in het teken van de persoonlijke ontwikkeling. Je hoeft niet lid te zijn van de club om zwemles te volgen. Wij werken met kleine groepjes voor veel persoonlijke aandacht. 
Op dit moment is er een korte wachtlijst voor zwemles. Informeer naar de mogelijkheden.”

Tekst van de website van Club Pellikaan

Nu weer door na een slechte ervaring met zwemles

Inmiddels is voor ons wel duidelijk geworden wat belangrijk is geworden. Dat is een fijne zwemles, een passende zwemmethode en een professionele instelling. Waar zowel mijn dochter zich op haar gemak voelt, maar wij ook als ouders. Helaas is er bij andere zwemmethodes een wachtlijst van 1,5 jaar waardoor we nog meer vertraging oplopen. Al met al is onze slechte ervaring met zwemles geen reden om te stoppen maar wel om te zoeken naar een fijne manier. Het contact met de andere zwemmethodes in de buurt verloopt al fijner en professioneler. Dat geeft hoop.

Ook wil ik de EasySwim methode niet afschrijven. Het kan prima werken. Maar voor ons in combinatie met hoe het aangeboden en gegeven wordt op Club Pellikaan in Tilburg, werkt het niet. En heeft het zelfs voor een traumatische ervaring gezorgd bij mijn dochter. En dat doet nog het meeste pijn. Je probeert in goed vertrouwen de juiste methode te vinden zodat je kind leert zwemmen, iets wat belangrijk is.

Tegelijk ben ik wel trots dat we naar ons gevoel hebben geluisterd na die eerste les en naar onze dochter. Dat die keuze de juiste is, bevestigd het moeizame verloop tot inhoudelijk en persoonlijk contact met de organisatie. Wat als er iets ergers was gebeurd? Dit hoofdstuk is in ieder geval voor nu afgesloten. Wij gaan werken aan de opgelopen angst en op zoek naar een fijne andere zwemmethode.

Ik hoop dat we het snel kunnen afsluiten op een goede manier. Heb jij een slechte of goede ervaring met zwemles?

Verschillende soorten zwemlessen

Afbeelding van allesoverzwemles.nl

Delen is enorm lief

Selena

Hoi ik ben Selena en met veel liefde deel ik mijn blogs en recepten op Good Mood Mama. Mijn digitale thuis vol happy vibes voor een good mood. Ik ben een mama van 2 meiden, werk met kinderen en heb 1001 interesses. Ik noem mezelf bewust omdat ik nadenk over alle keuzes die ik maak. Dat betekend soms wel en soms ergens niet ergens voor kiezen. Leuk om nu onderdeel te zijn als gastblogger hier.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Post comment

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.