Skip to Content

Shazam! Fury of the Gods, een geweldig vervolg!

Shazam! Wie kent hem niet? Uhm… nou ik moet dus toegeven dat ik als superhelden liefhebber deze beste man niet echt kende. Daarbij spreekt de acteur me niet onwijs aan, ben ik meer Marvel liefhebber dan DC. En heb ik best wel heel veel superheldenfilms gezien. Maar oh wat ben ik blij dat de Blu-ray van Shazam! Fury of the Gods op mijn mat viel. Dit is het tweede deel en ik ben begonnen met deel 1 kijken. Wat is dit leuk! Het is misschien wel mijn favoriete film van de DC universe.. Wie, hoe wat waar? Ik leg het graag aan jullie uit in deze recensie.

Shazam! Fury of the Gods film

Wie is Shazam!?

Shazam! is een superheld uit de DC universe. Maar deze naam heeft hij niet altijd gedragen. Eerst heette deze superheld namelijk Captain Marvel, en die ken ik wel. Maar Marvel heeft om logische redenen een rechtszaak aangespannen en deze gewonnen. Sindsdien is de DC held Shazam! geboren, formally known als Captain Marvel. De comics zijn zelfs eerst nog begonnen bij Fawcett Comics, maar sinds 1972 bij DC.

Captain Marvel staat ook wel bekend als “The World’s Mightiest Mortal” (de machtigste sterveling ter wereld). Het personage komt naast strips ook voor in een filmserie, televisieserie en enkele animatieseries.

shazam

Afkomst Shazam!

In het echte leven heet deze held Billy Batson, een dakloze 12-jarige jongen die als krantenbezorger wat bijverdient. Hij wordt op een dag door een mysterieuze man naar een metrotunnel geleid. Daar komt hij in een geheime schuilplaats terecht van een tovenaar Shazam genaamd. Deze geeft Billy de kracht om te veranderen in de superheld Captain Marvel. Om te veranderen moet Billy de naam van de tovenaar hardop roepen. Deze naam is een acroniem van de beginletters van zes mythologische figuren waar Captain Marvel zijn kracht van krijgt: 

  • Salomo
  • Hercules
  • Atlas
  • Zeus
  • Achilles
  • Mercurius
shazam

Als Billy de naam hardop uitspreekt, wordt hij geraakt door een magische bliksem die hem verandert in Captain Marvel. Door het woord nogmaals uit te spreken kan hij terug veranderen. Bij zijn transformatie wordt Billy lichamelijk volwassen. Hij draagt een rood kostuum geïnspireerd door militaire uniformen en oude Egyptische kostuums uit populaire opera’s. Op de torso van dit kostuum staat een gouden bliksemschicht. Tevens draagt hij een witte cape.

Wat er mentaal met Billy gebeurt bij zijn transformatie varieert per verhaal. In de oude stripreeksen waren Billy en Captain Marvel mentaal twee verschillende persoonlijkheden, die altijd naar elkaar refereerden in de derde persoon. Tegenwoordig behoudt Billy grotendeels zijn eigen persoonlijkheid. Hierdoor is hij feitelijk een kind in het lichaam van een volwassene. Wel wordt hij mentaal verstandiger dankzij de kracht van Salomo. Ook wel Solo-man (inside joke).

shazam dc film

Vijanden en vrienden Shazam!

Captain Marvel, ofwel Shazam! heeft een vast aantal vijanden. Zijn grootste vijand is Dr. Sivana, een gestoorde geleerde. Andere vijanden zijn Captain Nazi, Black Adam (een kwaadaardige versie van Captain Marvel), Ibac, Mister Mind en de Monster Society of Evil, en de robot Mister Atom.

Begin jaren 40 verkreeg Captain Marvel ook bondgenoten, onder andere in de vorm van de Marvel Family. Dit is een groep superhelden met krachten/kostuums gelijk aan die van Captain Marvel. In Whiz Comics #21 (September 1941) debuteerden de Lieutenant Marvels, drie andere jongens die ook konden veranderen in helden. In Whiz Comics #25 (December 1941) deed Captain Marvel, Jr. zijn intrede. Een jaar later ontmoette Billy zijn lang verloren tweelingzus Mary Bromfield, die de heldin Mary Marvel werd.

Terug naar 2023

Een stukje origin voordat ik doorga met onze Shazam! van 2023. Want beide films zijn een eerbetoon aan al die dingen die geweest zijn. Zo kan onze held geen goede naam vinden voor hem als superheld en komen meerdere eerdere namen voorbij. De films zitten vol humoristische knipogen naar de geschiedenis van deze held. Maar vertellen wel weer een nieuw en vers verhaal. Onze Shazam! is de iets oudere Billy Watson, nog steeds een kind, die van pleeggezin naar pleeggezin gaat. Hij zoekt zijn echte moeder die hij ooit is kwijtgeraakt als kind op de kermis.

Hij wordt liefdevol opgevangen door het laatste gezin wat er nog voor hem is. Hier wonen meerdere kinderen. De ontmoeting met de tovenaar verloopt anders dan in de comics. Daarbij wordt hij inderdaad volwassen als hij de superkrachten krijgt. Dit zorgt voor hilarische situaties. De films zijn trouw aan de vijanden maar vormen toch hun eigen geheel ervan. Voor mij werkt het echt magisch goed. Wat een toffe films zijn dit.

Hieronder deel ik de synopsis van beide films, wil je geen spoilers, lees deze dan niet.

shazam

Synopsis Shazam! deel 1

We hebben allemaal een superheld in ons. Het vereist alleen wat magie om het eruit te halen. In het geval van Billy Batson, kan dat door één woord te roepen Shazam! Het 14 jarige pleegkind kan daardoor met behulp van een oude tovenaar in de volwassen Superheld Shazam veranderen. Van binnen is hij nog een kind, maar van buiten heeft Shazam een gespierd, goddelijk lichaam. Shazam komt tot leven in deze volwassen versie van zichzelf door te doen wat elke tiener zou doen met superkrachten er veel plezier mee maken!

Kan hij vliegen? Heeft hij röntgenogen? Kan hij bliksem uit zijn handen laten schieten? Kan hij zijn proefwerken op school overslaan? Shazam gaat op zoek naar de grenzen van zijn krachten met de roekeloosheid van een kind. Maar hij zal deze krachten snel moeten beheersen om de dodelijke krachten van het kwaad te bestrijden die worden beheerst door Dr. Thaddeus Sivana.

shazam

Synopsis Shazam! Fury of the Gods

Nu ze de krachten van de goden bezitten, is het voor Billy Batson en de andere kinderen uit het pleeggezin best lastig om tegelijkertijd gewone tieners en volwassen superhelden te zijn. Maar dan komen de Dochters van Atlas naar de aarde, drie oude goden die de van hen gestolen magie terug willen en uit zijn op wraak. Billy – ofwel Shazam – en zijn familie zullen moeten vechten voor hun superkrachten, hun levens en het voortbestaan van hun wereld.

shazam

Wat vinden wij van de films?

Wat een heerlijke films zijn dit! Ik hou van de diversiteit van karakters. De background story is solide maar niet tergend lang en zwaar. Er zit zoveel humor in die ik echt wel voel. De special effects zijn prachtig gemaakt en het verhaal is spannend en vermakelijk. Ik vind vaak de DC films zo zwaar om het zwaar zijn. Of juist wat flets. Ik ben van de oude generatie Batman films, die van Tim Burton, en die vond ik tof. De latere Batman films zijn zeker ook goed. Maar Arrow en Wonder Woman vond ik gewoon niet zo leuk. En laat ik maar niks zeggen over Zack Snyder’s Justice League.

Maar Shazam is mijn film*. Ook als je niks hebt met de geschiedenis is het leuk en toegankelijk. In deel twee, had ik heel even het gevoel dat ik klaar was met de kinderen-in-volwassen-lichaam-humor. Maar nee dat was ik niet. De superkrachten zijn prachtig in beeld gebracht. En de unicorns, zo tof. Ik ga geen spoilers geven maar echt, we hebben genoten. De basis van Shazam gaat over familie, jezelf vinden, waar hoor je bij? En daarnaast is veel humor en actie. Ook nog toffe muziek en leuke acteurs. En er zit echt wel een tof donker randje aan met heerlijke gruwels. Kom maar op met deel 3!

De Blu-ray en dvd bevatten vele toffe extra’s. Mocht je nou geen genoeg kunnen krijgen kan je dus nog even door met de extra’s daar.

film dc comics

Lees ook de recensie van Doggy Style en The Marvels – een nieuwe Marvel Cinematic Universe film

Footer4 nieuw
Selena
Delen is enorm lief

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.