Skip to Content

Pubercoaching nodig? Hulp is onderweg!

Pubercoaching is tegenwoordig heel normaal. Ik las in de krant dat de bureaus voor huiswerkbegeleiding en bijles in vijf jaar tijd met 61% is gestegen. Als ik zie wat mijn zoon (14) voor school moet doen, dan vind ik dat eerlijk gezegd niet zo vreemd. Ik kan mij niet herinneren dat ik dat allemaal moest doen toen ik naar de middelbare school ging. En ook al wil ik niet meedoen aan de nieuwe trend van ‘het pushen van je kind om het hoogste niveau te behalen’. Toch heb ik recent het aanbod dat wij kregen met beide handen aangenomen. En wat wij van deze pubercoaching vonden? Dat lees je in deze blog.

pubercoaching

Loslaten is lastig

Het verschil tussen de basisschool en het middelbaar onderwijs is enorm. En hoe groot dat is ontdek je pas als je kind naar het middelbaar gaat. Met het grootste gemak kan soms de basisschool worden doorlopen. En dan wordt het ineens anders. Naast het huiswerk en de continue toetsing, moet je niet vergeten dat hun brein de weg kwijt is. Dat vraagt pubercoaching van jou als ouder. Maar, helaas dat laten ze niet echt toe. Jij kan van alles zeggen, maar om één of andere reden wordt het beter aangenomen als de leerkracht het zegt of een neutraal iemand. En ik ben erachter gekomen dat ik in ieder geval geen goede coach ben voor mijn puberende zoon. Ik moet nog steeds leren om het hem zelf te laten ervaren. Dat hij zijn eigen fouten mag maken en daarvan kan leren.

pubercoaching

Coaching van je puber

Pubercoaching? Het gaat mij niet goed af. Ik ben helaas die moeder die continu aan het pushen en controleren is. Bovendien blijf ik niet een kalme, begrijpende, geduldige moeder. School biedt veel aan. De docenten kennen genoeg didactische vaardigheden en de mentoren zijn geduldig en begrijpend. Daarnaast wordt vragen stellen heel normaal gevonden. Het is immers een school. Bovendien wordt bijles via school aangeboden. Zeker nu door corona. En School Maatschappelijk Werk is er ook. Tot slot wordt in het eerste jaar ook het vak studievaardigheden aangeboden. Helaas. Dit alles mocht niet baten. Er blijven, ook in dit tweede jaar, teveel onvoldoendes. Wat te doen?

Pubercoaching door Michelle

Tja, wat te doen? Mijn zoon (14) kreeg digitaal les in leren leren van Michelle. En ik mocht erbij zijn. Je kan het bijles noemen, maar ik noem het pubercoaching. Dat is tenminste wat ik Michelle zie doen. Ze is makkelijk toegankelijk, laat hem zichzelf zijn en heeft humor. De bijles leren leren is heel praktisch ingestoken. Daarnaast is ze flexibel op basis van de behoefte die er is. Elias heeft een lange dag gehad op school. Hij was om 17.00 thuis. En nu om 19.00 weer les? Na drie kwartier geeft hij aan dat hij te moe is. Wat ik overigens heel goed van hem vindt. En Michelle biedt aan om de rest van de les een paar weken later te doen. Dat vind ik al geweldig.

pubercoaching

Wat houdt het leren leren in?

Michelle vraagt wat er is gedaan om de cijfers omhoog te krijgen. En heeft meteen een tip. Je kan op school in tussenuren kiezen tussen chillen of schoolwerk. En het hoeft niet altijd plezier te zijn. Dat levert tijdwinst op voor je huiswerk. Daarna vraagt Michelle voor welke vakken mijn zoon een onvoldoende staat. Hierbij geeft ze de tip om naar de onafgeronde cijfers te kijken. Dan zie je waar het meeste effect te behalen is (bij een 4,4 bijvoorbeeld). Bij ieder vak geeft ze een handig tip en materialen. Formats voor grammatica (Frans) en formules (wiskunde) krijgen we opgestuurd via email. De zandloper voor een half uur en de planningsagenda volgen via de post. Michelle geeft aan dat het brein van een puber maximaal 25 minuten op kan vangen (10 minuten opstarten, 15 minuten ontvangen). Daarna is het tijd voor pauze.

Wat vind ik goed aan deze pubercoaching?

  • Michelle is toegankelijk, flexibel en heeft humor.
  • Je kind kan en mag zichzelf zijn.
  • Praktische insteek, op basis van de eigen situatie. Maatwerk dus.
  • Het gesprek is gestructureerd.
  • Je krijgt handige, praktische tips
  • En leerhulpmiddelen, die deels nieuw waren voor ons.
  • Die hulpmiddelen worden als cadeautjes opgestuurd.

Tot slot

Heb je door deze blog interesse gekregen in puberbijles? Er wordt nog veel meer aangeboden dan alleen de leerhulpmiddelen en het ‘leren leren’. Er is ook bijles mogelijk in verschillende vakken, huiswerkbegeleiding en leren plannen. De kosten zijn 24 euro per uur. Meer info vind je via deze link. Na de voorjaarsvakantie wordt de les vervolgd. Ik ben benieuwd. Ook of er nog iets blijft hangen van de tips en of de materialen gebruikt gaan worden. Jij ook? Lees dan vooral mijn volgende blog hierover. De tip over de keuze tussen plezier en huiswerk is in ieder geval al blijven hangen. Chillen blijft, uiteraard, belangrijk, maar niet het hele uur. Dat is nu een bewuste keuze.

Lees hier het vervolg op deze blog met leren leren

team van puber
Footer 6 nieuw
Elles
Delen is enorm lief

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.