Bijles leren leren? Het kan ook leuk zijn

Bijles, waaronder ook leren leren, is tegenwoordig heel normaal. Ik las in de krant dat de bureaus voor huiswerkbegeleiding en bijles in vijf jaar tijd met 61% is gestegen. Als ik zie wat mijn zoon (14) voor school moet doen, dan vind ik dat eerlijk gezegd niet zo vreemd. Ik kan mij niet herinneren dat ik dat allemaal moest doen toen ik naar de middelbare school ging. En ook al wil ik niet meedoen aan de nieuwe trend van ‘het pushen van je kind om het hoogste niveau te behalen’. Toch heb ik recent het aanbod dat wij kregen met beide handen aangenomen. En wat wij van deze pubercoaching en bijles vonden? Dat lees je in deze blog. Een vervolg op mijn eerder blog over pubercoaching.

bijles leren leren

Bijles leren leren voor je puber

Het verschil tussen de basisschool en het middelbaar onderwijs is enorm. En hoe groot dat is ontdek je pas als je kind naar het middelbaar gaat. Op school kennen de docenten genoeg didactische vaardigheden. Ze zijn geduldig en begrijpend. Bovendien wordt bijles voor specifieke vakken via school aangeboden. Tot slot wordt in het eerste jaar ook het vak studievaardigheden aangeboden. Helaas. Dit alles mocht niet baten. Er blijven, ook in dit tweede jaar, teveel onvoldoendes. Mijn puber begeleiden met zijn huiswerk en hem leren leren? Ik vind het vermoeiend als mijn adviezen niet worden aangenomen. Tenminste, zo lijkt het. Wat te doen?

ouder en puber

Bijles door Michelle van PUbercoaching

Tja, wat te doen? Ondanks het feit dat ik de prestatiedruk voor mijn zoon wil beperken, accepteerde ik toch de digitale bijles in leren leren van Michelle. En ik mocht erbij zijn. Het eerste deel van deze ervaring hebben jullie al kunnen lezen. Deze keer weer 45 minuten bijles leren leren. We gaan verder met wat we de vorige keer hebben besproken. En Michelle weet nog precies wat dat was. Ze vraagt: “wat is blijven hangen?”. “De keuze tussen chillen en werken”. En hoe was dat? “Niet zo moeilijk”. Een goed begin is het halve werk zullen we maar zeggen. Inmiddels heeft Elias wat meer ervaring met Mindmappen. Daar gaan we even op verder.

Michelle

Bijles leren leren: Mindmappen

Mindmappen is voor sommige vakken een goede manier om te leren. Denk aan biologie, aardrijkskunde en geschiedenis. Na de bijles leren leren van Michelle heeft mijn zoon dit uitgeprobeerd. Zijn begeleider op school vindt mindmappen ook een goede methode. Op advies van haar hebben we het boek leren leren van John Cliteur aangeschaft. Dat komt dus mooi samen. Doordat het advies van twee kanten kwam (of eigenlijk van drie), heeft Elias dit toch uitgeprobeerd. In eerste instantie dacht hij dat het veel werk was. Hij had er dus niet veel zin in. Inmiddels heeft hij het uitgeprobeerd. Aan de hand van zijn werk bespreken we een mindmap die hij heeft gemaakt. En uiteindelijk blijkt het, voor mij onverwacht, toch niet ‘zijn ding’. Flashcards gebruikt hij wel heel graag.

bijles leren leren

Bijles leren leren: Flashcards

Nog even verder op de Flashcards. Michelle vertelt dat deze niet alleen handig zijn voor talen, maar ook voor andere vakken. Je kan voor geschiedenis en aardrijkskunde ook de begrippen op een kaartje zetten. De uitleg (in eigen woorden) dan aan de achterkant. Je kan de kaartjes op thema leggen: aanleiding, tijdens, einde bijvoorbeeld. Michelle vertelt dat ook voor haar samenvattingen niet werken. Ik vind het fijn dat ze dat zegt, omdat in mijn beleving samenvattingen voor iedereen werken. Het kost alleen een beetje tijd. Door haar opmerking is mijn aanname hierover gewijzigd. We zullen ook voor andere vakken de Flashcards gaan gebruiken. Ook in combinatie met het idee van het spel 30 seconds.

bijles leren leren

Bijles leren leren: ezelsbruggetjes

Zoals ik in mijn eerdere blog al aangaf, Michelle heeft veel humor. Dat brengt ze ook deze keer weer in. Dat geldt ook voor de ezelsbruggetjes die helpen om dingen te onthouden. Bijvoorbeeld iedere maatregel om overstromingen tegen te gaan (het onderwerp voor Aardrijkskunde). Daar maak je dan een hele rare gekke zin van. Hierdoor kan je dat beter onthouden. Bijvoorbeeld alle botten van het menselijk lichaam. Het zijn propjes informatie die je op die manier in je hoofd een plaats krijgen. Die gedachte brengt Michelle ook in bij de Mindmap. In de teksten van de Mindmap kan je logische kleuren aanbrengen en zo meer structuur, bijvoorbeeld alles met het onderwerp water is blauw. Voorkomen is groen, rood zijn de gevolgen.

mindmap

Een beloning

Aan het einde van het gesprek vraagt Michelle wat Elias de komende tijd anders gaat doen. Hij somt het rijtje, met hulp van Michelle, op. Mijn puber gaat onder andere de planagenda voor de komende twee weken invullen. Als Elias dat heeft gedaan stelt Michelle een beloning in het vooruitzicht. Omdat hij zo creatief is, krijgt hij dan een etui die hij zelf kan ontwerpen met een speciale textielstift. Daar heeft hij wel oren naar, hij veert helemaal op. Dat helpt dus goed, een beloning in het vooruitzicht. We spreken af dat ik het bewijs naar Michelle zal sturen.

Vraag Michelle: “Waarom staan de Toetsen apart? “

Antwoord Elias: “Omdat de ‘coolkids’ aan een aparte tafel zitten”

Michelle en Elias in gesprek over de planagenda

Tot slot

Heb je door deze blog interesse gekregen in puberbijles? Er wordt nog veel meer aangeboden dan alleen de leerhulpmiddelen en het ‘leren leren’. Er is ook bijles mogelijk in verschillende vakken, huiswerkbegeleiding en leren plannen. De kosten zijn 24 euro per uur. Meer info vind je via deze link. Advies van Michelle om het boek Leren Leren van John Cliteur ook voor andere dingen te gebruiken. Er staat meer in dan alleen Mindmappen.

Footer 6 nieuw
Elles
Delen is enorm lief

Elles

Ik ben Elles, 50 jaar, moeder van een 9-jarige dochter en een 14-jarige zoon. Ik blog regelmatig op Mamascrapelle en StoerLeesVoer. Ik hou namelijk van koken, mooie prentenboeken en literatuur. In mijn werk richt ik mij op een verbetering van de samenleving.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Post comment

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.