De bekende tropenjaren, zo overleeft je relatie het!

Slapeloze nachten, vele griepjes en zwemlessen; kleine kinderen brengen veel uitdagingen met zich mee. Bij de één gaat het soepeler dan bij de ander, maar dat het tropenjaren zijn dat zal iedereen erkennen. Zeker wanneer er meer kinderen komen, nemen de uitdagingen ook toe. Combineer dit nog eens met werk en een sociaal leven en de agenda is meer dan vol. De relatie en partner worden hierbij helaas nog wel eens vergeten, iets waar veel mensen te laat achter komen. Hoe jij ervoor kan zorgen dat het tóch gaat slagen en jouw relatie deze periode fluitend overleeft? Lees snel verder. 

Alle ouders komen het tegen, de bekende tropenjaren. Sommige partners hebben zelfs een relatietherapeut nodig om de relatie gezond te houden
Foto van @karlyukav via freepik premium

Tropenjaren wat is dat eigenlijk?

“Tropenjaren” is een term die wordt gebruikt om de intensieve en veeleisende periode van het ouderschap te beschrijven, vooral in de eerste paar jaar na de geboorte van een kind. Maar het kan ook zeker op andere momenten zijn. Verschillende factoren dragen bij aan deze uitdagende periode:

 1. Slaapgebrek: Pasgeborenen hebben frequente voedingen en verzorging nodig, wat resulteert in onderbroken nachten. Dit gebrek aan slaap kan zowel fysiek als mentaal uitputtend zijn voor ouders.
 2. Veranderingen in routines en levensstijl: Een baby brengt veranderingen in routines, sociale activiteiten en vrije tijd met zich mee. Ouders moeten zich aanpassen aan een hele nieuwe manier van leven. En die veranderingen worden steeds meer hoe ouder je kinderen worden.
 3. Fysieke en emotionele belasting: De constante zorg voor een of meer kinderen vergt veel fysieke en emotionele energie. Het kan zwaar zijn om voortdurend beschikbaar te zijn voor de behoeften je gezin.
 4. Financiële druk: De kosten van het ouderschap kunnen aanzienlijk zijn, met uitgaven voor babybenodigdheden, kinderopvang, gezondheidszorg en andere gerelateerde kosten. Zeker als je in korte tijd veel kinderen krijgt kan deze druk groot zijn.
 5. Veranderingen in de relatie: De dynamiek tussen ouders kan veranderen door de komst van een kind. Er kunnen spanningen ontstaan door slaapgebrek, veranderingen in rollen binnen het huishouden en nieuwe uitdagingen in de relatie.
 6. Sociale isolatie: Ouders kunnen zich geïsoleerd voelen doordat ze minder tijd hebben voor sociale activiteiten buiten het gezin. Dit gebrek aan sociaal contact kan mentaal belastend zijn.
 7. Verantwoordelijkheid en zorgen om de opvoeding: Ouders willen het beste voor hun kind en kunnen zich zorgen maken over de opvoeding, gezondheid en ontwikkeling van hun kind. Dit brengt vaak extra stress met zich mee.

Niet elke ouder heeft last van tropenjaren en zelfs met allerlei extra uitdagingen kunnen de tropenjaren voor iedereen anders aanvoelen. Belangrijk vind ik het wel op te noemen dat je je niet hoeft te schamen als je de behoefte voelt om hulp in te schakelen. Het is juist een moedig besluit om bijvoorbeeld een relatietherapeut om advies te vragen!

Voorleestips voor ouders

De APK voor je relatie

Er heerst soms nog een taboe op, maar dat is nergens voor nodig. Zoals je ook je auto naar de APK keuring brengt ieder jaar, zo is het ook goed om je relatie even van een check te voorzien. Niet omdat het direct nodig is, maar meer om ervoor te zorgen dat het ook nooit dit punt gaat bereiken. Jaarlijks een bezoekje brengen aan de relatietherapeut is dan ook echt aan te raden. Zie het als preventie en een check of jullie samen nog lekker bezig zijn.  

Een relatietherapeut die helpt bij de tropenjaren

Een relatietherapeut kan jullie gedurende de relatietherapie ook gericht aanwijzingen en tips geven. Deze tips kun je vervolgens in de praktijk brengen. Veel mensen verdiepen zich wel in het leuk houden van een relatie gedurende de tropenjaren, maar het probleem is vaak dat dit algemene tips zijn die niet voor iedereen werken. Hierbij geldt namelijk niet dat ‘one size fits all’. Een goede relatietherapeut heeft een achtergrond hierin en kan jullie dus maatwerk leveren. Want waar vroeger algemene tips nog beter te geven waren doordat gezinnen traditioneler waren ingericht, is dat vandaag de dag wel anders. Van samengestelde gezinnen, stiefkinderen tot twee werkende ouders. De uitdagingen zijn anders geworden, en dat vergt meer van een relatie.  

Alle ouders komen het tegen, de bekende tropenjaren. Sommige partners hebben zelfs een relatietherapeut nodig om de relatie gezond te houden
Foto door Victoria Rain: via pexels

Tips voor tropenjaren

Hier zijn wat ouderwetse, maar nog steeds relevante, tips die kunnen helpen:

 1. Communiceer: Praat regelmatig met elkaar. Neem de tijd om te praten over hoe jullie je voelen, wat jullie nodig hebben en hoe jullie de situatie ervaren. Het helpt om begrip en steun op te bouwen.
 2. Stel prioriteiten: Bepaal samen wat echt belangrijk is tijdens de tropenjaren. Soms moeten taken worden verdeeld of zelfs losgelaten om meer tijd voor elkaar te creëren. Maak samen keuzes die het welzijn van jullie als koppel ondersteunen.
 3. Plan tijd voor elkaar: Ook al is het maar een korte periode, probeer tijd te vinden om samen te zijn zonder de kinderen. Een avondwandeling, een lunchdate of zelfs gewoon samen koffie drinken kan helpen om de band als partners te versterken.
 4. Begrip en mededogen: Wees begripvol naar elkaar toe. Het ouderschap kan stressvol zijn, en soms uit die stress zich in de relatie. Probeer elkaars standpunt te begrijpen en geef elkaar de ruimte om te groeien.
 5. Hulp vragen en accepteren: Wees niet bang om hulp te vragen, of het nu gaat om hulp bij het opvoeden of om tijd vrij te maken voor jullie relatie. Familie, vrienden of zelfs professionele hulp kunnen een enorme steun zijn.
 6. Koester momenten samen: Ook al zijn ze kort, probeer te genieten van de kleine momenten samen. Een glimlach, een knuffel of zelfs een grapje kan de band versterken.
 7. Blijf elkaar waarderen: Laat elkaar weten dat je elkaar waardeert. Een complimentje, een bedankje of gewoon laten zien dat je om elkaar geeft, kan een positieve invloed hebben op jullie relatie tijden de tropenjaren.

Kortom, de tropenjaren zijn pittig. Dat is een feit en het is dan ook niet gek hier af en toe moeite mee te hebben. Gelukkig zijn er goede tips en tricks te bedenken die je hiermee gaan helpen. Het fijne is zelfs dat je deze niet altijd zelf hoeft te bedenken. Je kunt gewoon vragen aan een specialist wat gaat werken voor jullie. Maak er gebruik van en zie het als periodiek onderhoud, daarmee kun je grotere problemen in de toekomst eenvoudig voorkomen.  

Lees ook deze blogs

Footer3
Delen is enorm lief

Gastblog

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bericht reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.