Hoe krijg je meer licht in huis op donkere dagen?

De kortste dag van het jaar valt op 21 december en de winter is dus echt begonnen. Alhoewel het ook een knusse tijd is in deze feestmaand, merken we wellicht dat weinig daglicht wat effect heeft op hoe we ons voelen. Misschien wat sneller moe, somber of een kort lontje? Het is ook nog eens een lastige tijd met al dat sombere coronanieuws. Hoe kunnen we zorgen voor zoveel mogelijk licht in ons leven, in ons huis en in ons hoofd?

Licht in huis
Pexels Poan-Studio

Licht in ons leven

Kaarsjes aan, lekker eten en samenzijn. Allemaal fijne dingen die passen bij de wintertijd. Misschien een leuke film kijken of een game spelen. Maar toch zullen veel mensen er toch ook heel blij van worden als er een lekker zonnetje schijnt. Als we naar buiten kunnen voor een frisse neus. Lekker even vitamine D opsnuiven.

Want dat is voor onze gezondheid erg belangrijk. Buiten wandelen of fietsen zouden we dus ook in de winter regelmatig moeten doen. Maar de dagen zijn kort, rond 16.30u wordt het momenteel al donker. Hoe kun je overdag toch zoveel mogelijk profiteren van het daglicht? We vonden een aantal fijne tips voor meer licht in deze donkere dagen!

Licht in huis

  • Raambekleding die helemaal open kan. Vitrage opzij, jaloezieën omhoog. Doe dat zo veel mogelijk in deze tijd. Gelijk als je wakker wordt, zodat je kunt profiteren van de eerste lichtinval. Direct even ventileren trouwens, ook in de winter!
  • In deze donkere dagen word je blij van lichte muren. Een sfeervolle donkergroene muur maakt het wel erg somber in de wintermaanden. Dus doe een frisse make-over van je woonkamer en kies voor lichte kleuren.
  • Mocht je gaan verbouwen en bijvoorbeeld een aanbouw willen, dan is een schuifpui een ideale optie voor meer licht in huis. Een investering waar je heel blij van gaat worden. In de zomer betrek je de tuin bij je woonkamer, en in de winter komt er zoveel mogelijk licht binnen! Verdiep je eens in schuifpui informatie.
Licht in huis
Pexels Vecislavas Popa
  • Investeer in het laten maken van een goed lichtplan door een professional. In welke hoek is extra licht nodig? Hoe kun je optimaal profiteren van lichtinval? Dat helpt zeker om je huis lichter te maken. Als je dan ook gelijk je droom over een schuifpui kunt verwezenlijken, dan heb je helemaal een compleet plaatje. Mits de schuifpui prijzen dat toelaten natuurlijk!
  • Een opgeruimd huis toont ook altijd een stuk lichter. Het voelt fijner en rustiger als je binnenkomt. Voor gezinnen met jonge kinderen is dat best wel een opgave. Want rondslingerend speelgoed hou je altijd. En het hoeft ook niet super netjes. Maar voor een licht gevoel in je huis en in je hoofd, is het fijn als alles een vaste plek heeft. En als je gewoon door de kamer kunt lopen zonder op legoblokjes te staan of te struikelen over kisten.
Licht in huis
Pexels Tatiana Syrikova

Een licht hoofd met meer licht in huis

Er zijn dus zeker een aantal mogelijkheden om meer licht in huis te brengen op deze donkere dagen. Donkere dagen die nog wat extra zwaar zijn door aanhoudend negatief coronanieuws. Vorig jaar met de jaarwisseling hadden we nog de hoop dat 2021 beter zou worden. En nu is er een Omikronvariant en wordt er haast gemaakt met boosterprikken. Het blijft moeilijk te bevatten. 

Dus behalve licht in huis is een licht hoofd minstens net zo belangrijk. Lichter qua zorgen in ieder geval. En daarvoor kunnen we het beste op zoek gaan naar positiviteit. Leuk nieuws, fijne gesprekken en veel beweging. Maar dan hopelijk (nu echt) op naar een nieuw jaar waarin we terugkeren naar een nieuw soort van normaal.

Geniet van de gezelligheid in deze feestmaand, van nieuwe plannen voor komend jaar en van je thuis. Want ons huis is onze basis waar we steeds op terug kunnen vallen!

  • Wil je informatie waar je terecht kan als je hulp nodig hebt? Als het je teveel wordt of je hebt behoefte aan een luisterend oor? Het Rode Kruis heeft een hulplijn voor wie dat nodig heeft: 070-4455-888. Ook geven zij praktische tips om bijvoorbeeld een quarantaine door te komen.

Lees ook deze blogs

Lianne
Delen is enorm lief

Lianne

Ik ben Lianne, 40 jaar oud en moeder van drie hele lieve jongens. Opgeleid als orthopedagoog en geïnteresseerd in alles rondom opvoeding en ontwikkeling. Hoe kun je als ouder mindful te werk gaan, hoe zorg je voor jezelf en hoe hou je het een beetje leuk?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bericht reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.