Skip to Content

Kaarsen branden met een kind in huis, een veilige manier

Kaarsen, het blijft iets magisch. Het warme licht, het hypnotiserende flikkeren en de lekkere geur. Ook heeft het spelen met kaarsvet altijd iets leuks voor mij. Het warme goedje wat hard word op je vingertoppen, fascinerend en leuk. Maar eerlijk is eerlijk, toen ik mama werd heb ik kaarsen bijna direct uit huis gezet. Of nou ja in een mandje ergens in de kast. Kaarsen en kinderen, dat is eigenlijk geen goed idee. Maar toch is het wel mogelijk. Ik geef je wat tips voor kaarsen branden met een kind in huis.

Kaarsen branden met een kind

Veiligheid boven alles bij kaarsen branden met een kind

Veiligheid gaat boven alles. Dus heb je een nieuwsgierig kind, heb je geen hoge plekken, en kan je geen toezicht houden: doe het dan NIET. Brandwonden zijn gruwelijk pijnlijk en voor de rest van een leven aanwezig. Een huisbrand kan gigantisch snel om zich heen grijpen. Die dingen zijn het niet waard, hoe magisch een en gezellig een kaarsje ook kan zijn. Kaarsen branden met een kind in huis is geen must en kan alleen heel bewust.

De locatie is doorslaggevend. Brandt nooit een kaars op een lage en toegankelijke plek voor een kind. Ook zet je het niet op een kleedje of placemat of iets dergelijks waar een kind aan kan trekken. Kaarsen branden met een kind in huis zou eventueel kunnen op een hoge plek die op geen één manier toegankelijk is voor een kind. Een hoge kast, een schouw een hoge tafel of wat je maar hebt.

waxinelichtje
Foto via Pixabay van Kadres

Soort kaars

Er zijn vele soorten kaarsen. Tegenwoordig is het helemaal hip om een mooi design kaars in een toffe kleur te branden. Leuk met diverse soorten bij elkaar. Ik hou hier onwijs van. Maar een mooie kandelaar, geurkaars of waxinelichtje in een tof houdertje vind ik ook tof. Of diverse formaten stompkaarsen, of of of… ik hou gewoon van kaarsen. Dat mag duidelijk zijn! Maar kaarsen branden met een kind in huis doe ik eigenlijk maar zelden. De liefde voor mijn kind overstijgt uiteraard die van een kaars.

Maar als ik het wel brand dan let ik dus op de locatie en het soort kaars. Lange kaarsen hebben meer risico op druipen en zelfs tot omvallen. Dus als ik ga voor kaarsen branden met een kind in huis, kies ik voor waxinelichtjes. Deze druipen niet en vallen niet om. Er zit een bakje omheen wat wel heet kan worden maar in een goede houder kan je dit ook iets beperken. Voor mijn gevoel is dit dan ook een veilige keuze.

Kaarsen branden met een kind

Vuur is au

Ondanks dat ik geen enkel risico wil lopen met kaarsen branden met een kind in huis, hoort vuur wel bij de opvoeding. Kinderen moeten leren dat dit heet is en hoe hiermee om te gaan. Dat is bijvoorbeeld ook voor de opvoedkwestie vallen. Kinderen horen te vallen en belangrijker is dat wij als ouders en opvoeders leren hoe een kind goed kan vallen, en weer opstaat. Dat geld ook voor vuur, soms moet je je vingers branden en op de blaren zitten. Maar dat bedoel ik dus figuurlijk, brandwonden zijn geen toffe pedagogische leerles.

Wel is het goed voor kinderen om vuur te zien en te herkennen. Doe dit dan ook samen, steek een kaars aan en laat zien wat vuur is. Ontdek samen op een veilige manier hoe om te gaan met vuur. Kaarsen branden met een kind in huis is wat mij betreft dan ook altijd onder begeleiding. Zodra je de ruimte uitgaat met een brandende kaars en kind aanwezig, maak deze dan ook maar uit. Gewoon het zekere voor het onzekere nemen.

Kaarsen branden met een kind
Foto via Pixabay van monicore

Overzicht kaarsen branden met een kind

Kaarsen branden met een kind is dus een mooie les om een kind over vuur te leren, de gevaren en hoe hiermee om te gaan. Als je kiest voor een kaarsje raad ik aan om dit altijd met toezicht te doen, op een hoge locatie en een waxinelichtje. Bij twijfel, gewoon niet doen. Wacht tot een kind lekker op bed ligt en steek dan een kaarsje aan. En geniet van de rust en de magie van warm kaarslicht.

Hou jij ook zo van kaarslicht?

blusvaas
Een blusvaas is ook een goede tip!
Footer3
Selena
Delen is enorm lief

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.