Skip to Content

Maak van schrijven een feest! Lees en verwonder.

Maak van schrijven een feest! Zeker voor kinderen. Maar, hoe zorg je ervoor dat het een feest blijft? Schrijven begint namelijk bij lezen. En helaas zijn er nog maar weinig kinderen die dat doen. Li Lefébure schreef een inspirerend boek voor leerkrachten en pabo-studenten. Maar, ook voor ouders is het interessant. Het helpt namelijk om zelf het voorbeeld te geven. Dit doe je door zelf voor te lezen en boeken te lezen in het bijzijn van je kinderen. Lezen en schrijven zijn dan ook onlosmakelijk met elkaar verbonden. Het interesseert kinderen voor taal. Kortom, lees en verwonder en maak van schrijven een feest!

Maak van schrijven een feest

Waarom lezen en schrijven?

Onderzoek wijst uit dat kinderen door creatief te schrijven technisch beter gaan lezen, hun zelfvertrouwen groeit en ze gaan met meer plezier schrijven én lezen. Daarom wilde Li Lefébure dit boek maken. Een boek vol inspirerende schrijfopdrachten die je meteen kunt toepassen. Leerlingen worden creatiever en ze vergroten hun woordenschat. Begrijpend lezen krijgt meer zin. Tot slot zullen ze meer boeken ontdekken waardoor lezen én schrijven een feest wordt. Want, volgens Li Lefébure kennen leerkrachten ook niet álle interessante boeken. Het is belangrijk dat kinderen boeken lezen die aansluiten op hun interesses. Ik zou zeggen.. neem eens een kijkje op de website StoerLeesVoer. Daar zit vast wel iets tussen.

Lees, verwonder, en schrijf! Maakt van schrijven een feest.

Het boek Lees, Verwonder en schrijf wil van schrijven een feest maken. Het biedt dan ook 95 inspirerende schrijfopdrachten voor kinderen. Je kan je bijvoorbeeld richten op gedichten, op boeken, op krantenartikelen. Er staan ook voorbeelden in van verhalen die door kinderen zijn gemaakt. Daarnaast is er aandacht voor de basisontwikkeling van letters en woorden. Ook hier wordt op een creatieve manier aandacht aan besteed. Aansprekend voor kinderen. Denk bijvoorbeeld aan levende letters, een interview afnemen. Hoe je een start kan maken met het schrijven van een verhaal: wie is je personage, wat gebeurt er? Bovendien hoeft een gedicht niet altijd te rijmen. Met deze opdrachten wordt schrijven inderdaad een feestje.

Maak van schrijven een feest

Er wordt helaas te weinig gelezen

In de inleiding van Lees, verwonder en schrijf geeft Li Lefébure aan waarom het zo belangrijk is om te lezen en dat helaas maar zo weinig kinderen dat nog doen. Het is een inleiding waarin ik mij en mijn gezin niet herken. Ik lees iedere avond nog voor aan mijn kinderen, zelfs aan mijn puberzoon. Wel herken ik wat wordt aangegeven. In de wereld van gamen en telefoon is veel gericht op plaatjes en beeldmateriaal. Terwijl, school nog erg gericht is op boeken en leren door teksten te lezen. Maar, er zijn ook andere redenen waarom lezen goed is.

Waarom is lezen zo belangrijk?

  • Voor de sociale ontwikkeling. Wanneer een kind zich leert inleven in personages kan een kind zich ook beter inleven in anderen om hem heen.
  • Kinderen die veel fictie lezen leggen makkelijker contacten en kunnen beter problemen oplossen.
  • Kinderen die veel lezen (en dus hooggeletterd en taalvaardig zijn)  vinden later makkelijker een baan. Ze verdienen meer geld en krijgen vaker werk met grotere verantwoordelijkheid. Op dat werk bestaat gemiddeld 80% van de werkzaamheden uit lezen en schrijven.
  • Een goede leesvaardigheid helpt het concentratievermogen te trainen. Lezen is een cognitief proces. De hersenen moeten de gelezen tekst omzetten in betekenis en informatie en dat vereist concentratie. Meer lezen betekent dus een betere concentratie.

De Schoolschrijver maakt van schrijven een feest!

Li heeft het ook over De Schoolschrijver. Een organisatie die programma’s rond lezen en schrijven aanbiedt voor basisscholen. Laat mijn dochter (7) daar nu toevallig mee bezig zijn. Net op het moment dat dit boek op de mat viel. Ze had haar tas vol met blaadjes. Ik keek mijn ogen uit. Nu weet ik dat ze van lezen houdt, maar deze teksten waren ook nog eens heel netjes geschreven. Je kon zien dat ze er plezier in had gehad. Li komt regelmatig op scholen. Ze heeft gemerkt dat alle kinderen van lezen en schrijven houden. Ook kinderen met een taalachterstand. Dat is waar Li met dit boek voor wil zorgen. Alle leerlingen in aanraking brengen met een heel breed scala aan boeken en laten zien dat er bij elk kind wel een boek past. Lees, verwonder en schrijf! biedt inspiratie om van schrijven inderdaad een feestje te maken!

Specificaties

Maak van schrijven een feest

Uitgeverij: Clavis| Auteur: Li Lefébure| 9789044838862| oktober 2020 |143 pagina’s | Meer informatie vind je hier.

Kijk ook eens bij deze blog over een bullet journal

Elles
Delen is enorm lief

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.