Skip to Content

Huiswerk maken op de basisschool – maak het leuk voor kinderen

Kun jij je nog herinneren dat je zoon of dochter voor het eerst in je armen lag? Het lijkt als de dag van gisteren. Zo snel als dat voorbij ging, zo snel zal het moment komen dat ze voor het eerst naar school gaan. Of ze nu naar de peuterspeelzaal voor het eerst gaan, de basisschool of middelbare school, er gaat heel wat veranderen. Wat dacht je van een planning die compleet op de schop kan? Spulletjes en lesmateriaal kopen? Die nieuwe route uitstippelen naar school. Er komt nogal wat bij kijken. En over die planning gesproken: huiswerk maken zal een steeds grotere rol gaan spelen in het leven van je zoon of dochter. Van huiswerk op de basisschool tot huiswerk doen of maken op de middelbare school.

Sommige scholen kiezen ervoor vanaf jonge leeftijd al kinderen te laten wennen aan het idee van huiswerk. Andere scholen beginnen pas actief aan het einde van de basisschool hiermee. Vroeger of later, je kind krijgt een keer te maken met het thuis moeten werken. Hoe kan jij ervoor zorgen dat huiswerk maken een leuke bezigheid wordt?

huiswerk maken

Bron:

De gezinsplanning aanpassen

Planningen worden steeds veranderlijker naarmate de kids groter worden. Er komt steeds meer op hun pad door een sociaal leven, door school, sport en allerlei andere bezigheden. Zolang ze nog jong zijn, kan je echter nog vrij makkelijk hierop afstemmen. De reden om dat te doen? Zodat je samen kunt werken. Je kan bijvoorbeeld na schooltijd een uurtje vrijmaken om zelf thuis te werken. Zoon of dochter zit in de tussentijd huiswerk voor de basisschool te maken. Daarmee stel je het goede voorbeeld en het is gezelliger om samen geconcentreerd bezig te zijn. Dit kan afgewisseld worden met af en toe even babbelen of wat drinken. Het zal stimulerend voor ze werken en het maakt het huiswerk doen of maken een stuk minder saai.

Over samenwerken gesproken…

Het past misschien niet altijd in jouw planning om samen te zitten onder huiswerktijd. Een goede oplossing daarvoor is het stimuleren van samenwerken met andere kinderen. Laat ze gerust vriendjes en vriendinnetjes meenemen. Een halfuurtje huiswerk doen of maken, een kwartiertje spelen en zo nog een keer. Je kan het inrichten zoals je wilt, vooral op jongere leeftijd. Als ze wat ouder zijn, wordt samenwerken steeds essentiëler. Ja ook huiswerk voor de basisschool kunnen ze samen doen. Topografie en spellingsbladen zijn perfect om elkaar te helpen overhoren.

Ze kunnen elkaar stimuleren en helpen in een studiegroepje. Denk maar eens aan de groepsgewijze examentrainingen die bijvoorbeeld nu gegeven worden. In een groep kunnen er allerlei vragen gesteld worden en kunnen de kinderen elkaar inzicht geven. Een andere blik, een andere methode, een andere invalshoek. Kinderen kunnen het elkaar allemaal bijbrengen wat ze helpt in hun ontwikkeling. Samen vragen beantwoorden en problemen oplossen werkt stimulerend en maakt het werk een stuk interessanter. Ook vanaf jongs af aan samenwerken aanmoedigen, is dus zeker geen overbodige luxe!

Beloning en ontspanning bij huiswerk maken

Als er een beloning tegenover hard werken en huiswerk doen of maken staat dan kan dat motiverend werken. Beloning kan overigens in veel verschillende vormen zijn. Het kan al een beloning op zich zijn om een goed cijfer te halen als je er hard voor hebt gewerkt. Daarnaast is het absoluut een motivatie om dan ook door te gaan. Jij kan ook beloningen uitdelen door ze bijvoorbeeld op een avondje pizza te trakteren als er hard is gewerkt. Die doet het goed bij toetsweken.

Ook ontspanning kan al belonend zijn. Een halfuur huiswerk maken levert een kwartiertje ontspanning in de vorm van even wat lekker drinken op of een ijsje halen. Ontspanning is overigens niet alleen belonend maar zeer belangrijk in het proces van leren en studeren. De attentiespanne neemt bij de meeste kinderen namelijk na een halfuur drastisch af. Ontspannen tussendoor reset de hersenen weer en zorgt dat er tijdens dat ontspanningsmoment informatie verwerkt kan worden. Het is dus niet alleen een beloning maar ook nodig om informatie beter op te slaan. Heel nuttig voor een goed resultaat!

Motiverend lesmateriaal

Kon jij vroeger soms ook geen boek meer zien? Tegenwoordig zijn er gelukkig zoveel meer opties die leren leuk maken. Dit kan je met name vinden in digitale hulpmiddelen. Er zijn veel apps die kinderen motiveren om hun huiswerk te maken. De manier van leren is zo gevormd dat kinderen spelenderwijs informatie tot zich nemen. Daarnaast hebben deze applicaties vaak de optie om ook een planning te maken. En we weten dat plannen al vanaf jonge leeftijd essentieel is. Want er is ook al huiswerk op de basisschool. Omarm de technologie en kijk eens rond wat de opties zijn. Voor elke leeftijd zijn er genoeg apps te vinden die huiswerk maken een stuk prettiger maken.

Een leuke werkplek om huiswerk te maken

Als je zelf urenlang op kantoor zit of ooit hebt gezeten, begrijp je hoe fijn het is om een leuke werkplek te hebben. Niet alleen collega’s (of medescholieren) spelen daarin een rol. Ook een leuke werkomgeving zorgt voor een betere intrinsieke motivatie. Dit geldt net zo goed voor jouw kroost. Zorg er daarom voor dat er thuis een leuke werkplek is waar ze hun huiswerk kunnen maken. Maak een plekje vrij aan de keukentafel of aan je eigen bureau als daar ruimte voor is. Zo kan je ook nog eens een oogje in het zeil houden.

Zitten ze liever op hun kamer te werken? Maak daar dan een goede ruimte voor. Koop leuke spulletjes en gooi het kleurtje tegen de muur dat ze leuk vinden. Zorg voor een leuke maar geordende werkplek. Niet teveel afleidingen, maar wel die pennen en potloden waar ze graag mee schrijven. Zelfs de aanwezigheid van de kleinste accessoires kan het huiswerk maken zoveel leuker maken.

Lees ook deze blogs

Footer3
ellen
Delen is enorm lief

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.