Recreatiepark Pukkemuk in Dongen met waterpretpark – een uitje

Op de laatste zomerse dag ben ik naar recreatiepark Pukkemuk geweest. Een leuk kleinschalig park waar kinderen de tijd van hun leven hebben. Een park met veel waterpret, zand, speeltoestellen, sprookjes én dieren. Wat wil een kind nog meer?

recreatiepark pukkemuk

Naar recreatiepark Pukkemuk in Dongen

Een bijna rustgevende route (in vergelijking tot het alweer bijna normale drukke verkeer in de Randstad) leidde ons vanaf de snelweg door Raamsdonk, Waspik en langs ’s Gravenmoer richting het dorpje Dongen waar’langs’ recreatiepark Pukkemuk te vinden is. De stevige muziek met elektrische gitaren op de achtergrond in de auto paste meer bij een alinea verderop in deze blog. Het parkeerterrein van het kinderpretpark was om 10 uur ’s morgens nog bijna helemaal leeg.

Ik ga naar recreatiepark Pukkemuk en ik neem mee

Ik bereid me altijd goed voor als ik ergens heen ga. Op de website van recreatiepark Pukkemuk staat heel veel nuttige informatie. Zoals het meenemen van badkleding en zwemschoenen (of –sokken natuurlijk). Het beloofde mooi weer te worden, dus dat kwam mooi uit. Ik had al foto’s gezien van de waterspeeltoestellen en dacht meteen aan onze (natte) ervaring in Batenstein Buiten. Dus ook voor mama gingen er droge kleren in de tas.

Eerst in de klompjesbaan

Na binnenkomst, via de binnenspeeltuin, gingen we meteen naar buiten. Op bordjes met pijlen staat door recreatiepark Pukkemuk aangegeven waar wat is. Maar we hadden nog geen voorkeur waar we als eerste heen zouden gaan en liepen een willekeurige kant op. We kwamen uit bij bootjes, in de vorm van klompjes, die (automatisch) een rondje varen door een waterbaan. De ingang is ook de uitgang en daar werd mijn zoontje door een medewerkster geholpen met in- en uitstappen. De ouders/verzorgers mogen niet in de rij staan (i.v.m. de onderlinge afstand tot elkaar), maar kunnen aan de zijkant van de baan wel de hele route meelopen. Erg leuk, want zo kon ik, stapvoets, mijn zoontje met een serieus gezicht fanatiek zien zitten sturen alsof hij in een speedboot zat die elk moment kon gaan opstijgen!

Naar de watersplash

recreatiepark pukkemuk
recreatiepark pukkemuk

Na dit avontuur maakten mijn zoontje en zijn vriendje (beide 3 jaar) zich klaar voor de watersplash en waterglijbaan in recreatiepark Pukkemuk. De één rende er met kleren en al juichend op af. En de ander, mijn zoontje, trok rustig eerst zijn zwembroek aan en keek vervolgens eerst hard lachend toe hoe zijn vriendje zich uitleefde met, onder, over, in, tussen (en soms allemaal tegelijk) alle waterstralen die overal uit leken te komen. In het begin dacht ik éven dat mijn zoontje met droge haren overal alleen naar zou blijven kijken. Maar na een soort alarm moesten de jongens dekking zoeken, want vanaf het watertoestel stortte na het geluid een grote kruiwagen liters water naar beneden! Geen haar die daarna nog droog blijft hoor! Daarna ging mijn zoontje ook los en rende van waterspuit naar glijbaantje en weer terug.

recreatiepark pukkemuk

De grote waterglijbaan

Mama vond het allemaal prima om hem zo’n lol te zien hebben met zijn vriendje. Totdat mijn oog viel op die hoge trap achterin de hoek. Toen de twee de trap beklommen, ging er bij mij in mijn hoofd een soort alarm af. Wij hebben zelf geen trap in huis waardoor hij niet heel vaak oefent en hij is al eerder van een trap gevallen namelijk… En het bord bij de trap met de mededeling dat de glijbaan voor kinderen van 6 t/m 12 jaar was, daar liepen de 3-jarige vriendjes dus gewoon onderdoor. En ik kon roepen wat ik wilde, door alle omgevingsgeluiden, hoorden de jongens me niet.

Verstandig?

Het tweetal stond bovenaan de trap op het punt om de grote waterglijbaan van recreatiepark Pukkemuk in te gaan. Een paar wat grotere kinderen, die hun op de trap in hadden gehaald, was hun voorgegaan. De twee vriendjes stonden druk te overleggen, maar besloten heel wijs en verstandig via de trap weer naar beneden te gaan. Dat ze dat niet nog eens zouden doen, dat snapten ze nu wel. Dacht ik.

In een treintje of als zwemmende haai

recreatiepark pukkemuk

Niet veel later stond mijn zoontje te kijken bij het einde van de grote waterglijbaan en zag ik hem met een meisje praten. Waarna hij met zelfverzekerde grote passen in zijn eentje die grote trap beklom om vervolgens zonder enige twijfel de grote waterglijbaan in te gaan. Ik zag hem er lachend uitkomen. En met een stralend gezicht kwam hij mij trots vertellen wat hij zojuist gedaan had. Samen met zijn vriendje is hij daarna geloof ik nog wel 54 keer van de grote glijbaan geweest. Eerst voorzichtig omstebeurt, maar al gauw samen in een treintje, net als de grote kindjes waarmee ze later in nog veel meer willekeurig samengestelde treintjes samen. En ze ontdekten ‘zwemmend als haaien’ op hun buik er vanaf. Oh en die trap? Die vindt mama niet zo eng meer nu. 😉

Eten en de binnenspeeltuin

recreatiepark pukkemuk

Het kostte even wat moeite om de spelende kinderen mee te krijgen, maar de jongste (bijna 1,5) die met ons mee was, had inmiddels al wat trek gekregen. Zelf eten meenemen is niet toegestaan in recreatiepark Pukkemuk, dus gingen we naar de eetgelegenheid vlakbij de in- en uitgang. Op het menu is de keuze reuze. Als fervent thee liefhebber, valt mij oog meteen op de uitgebreide verse theekaart. Het oog van mijn zoontje was inmiddels al op het grote klimrek achter ons gevallen.

recreatiepark pukkemuk

En terwijl we met onze buzzers wachtten op een oproep om onze tosti’s en pannenkoeken op te halen, konden de jongens volop klimmen, klauteren, glijden en springen. De jongste vermaakte zich in de hoek voor de allerkleinsten met schommelpaarden, een ballenbak en een glijbaantje. Want er is een speciale speelhoek ingericht voor kinderen van 0 t/m 2 jaar. Maar de kleine onderneemster vond ook de televisiehoek en het grote jongensklimrek al gauw maar wat te interessant.

recreatiepark pukkemuk

Marktkraam

Voor de ouders is er ook wat leuks. Er staat namelijk naast de afhaalbalie van het eten een grote marktkraam met verkoop van kinderkleding, knuffels, klokken, kussens, scrunchies, mondkapjes en allemaal (zelf te maken) lekkernijen.

De buitenspeeltuin en kinderboerderij/dierenparkje

Na het eten wilden de kinderen weer spelen. Voordat ze weer in het grote klimrek binnen zouden verdwijnen, liet ik mijn zoontje gauw zijn schoenen weer aantrekken en lokte ik hem mee naar buiten. Want daar was namelijk ook nog een hoop te beleven. Vanaf het terras (je kunt ook buiten eten) kijk je uit op een skelterbaan met veel verschillende soorten skelters, zelfs voor met z’n vieren tegelijk. Wij gingen via de wipwap en wat schommels naar de kinderboerderij.

We zagen in recreatiepark Pukkemuk, naast de struisvogels die we vanaf het parkeerterrein zagen, onder andere vogels, vissen, cavia’s, een ezel en kippen. Een hert stond op het veld waar je een heel ‘voetje-van-de-vloer-parcours’ had en daar vandaan kon je via een soort brug over de varkensplaats naar een groot zandkasteel in een reuze zandbak met een waterpomp. En tussen de geiten stonden ook nog wat speeltoestellen. Waaronder een hele bijzondere: een schommel waar je met een rolstoel op zou kunnen!

recreatiepark pukkemuk

Het boerensprookjesbos in recreatiepark Pukkemuk

In het boerensprookjesbos, eigenlijk een klein dorpje binnen Pukkemuk, vertellen boeren en boerinnen korte verhalen. De avonturen kun je beleven door op de rode knoppen te drukken die naast de huisjes staan. Van zingende kippen met gekke kip Hennie die al heel lang op iets zit te broeden tot boerin Toos die vertelt hoe ze kaas maakt van koeienmelk. Leuk én leerzaam dus.

De stroberg

recreatiepark pukkemuk

Tegenover een spannend spookhuisje, waar we hand in hand doorheen renden, stond een hele leuke stroberg met een reuze glijbaan! Daar kun je halverwege het boerensprookjesbos even de kinderen uit te laten leven. De ouders kunnen er op bankjes zitten. Of, zoals ik, mee klimmen met je kind die nog nét niet zelf op de balen kan komen.

De air-trampoline in recreatiepark Pukkemuk

recreatiepark pukkemuk

Nadat we het boerensprookjesbos uitkwamen, wilde mijn zoontje naar nóg een boerensprookjesbos. Om die teleurstelling te verwerken, liet ik hem de air-trampolines zien. Zijn vriendje ging ondertussen nog een keer naar de watersplash en waterglijbaan, maar deze mama vond het daar in de middag wat te druk geworden. Dus: schoenen uit en springen maar. Achter de eerste air-trampoline, lag een soort watermat, maar springen op lucht vond hij toch leuker. En enthousiast rende hij de allerhoogste op en durfde daar zowaar ook nog op te springen.

Boer op ‘t potje

Tegenover die allerhoogste air-trampoline was nog een weide met geiten. Door een 20 cent-muntstuk in een apparaat te doen, kon je er geitenvoer uithalen. En mijn zoontje hielp maar al te graag de boer met de geitjes voeren. De boer zat namelijk even op het toilet iets verderop! We wilden het hekje openmaken, maar toen begon de boer letterlijk en figuurlijk te sputteren.

recreatiepark pukkemuk

De voetbalkooi

Verderop, naast het geitenveld, stond trouwens ook nog een voetbalkooi. Die is zo gemaakt dat de bal nooit uit het veld gaat, waardoor er dus steeds door gevoetbald kan worden. Als we volgende keer naar recreatiepark Pukkemuk gaan, moeten we dus ook maar een bal meenemen, want die hadden we nu niet.

recreatiepark pukkemuk

Een ijsje in recreatiepark Pukkemuk

Tot slot konden we nog van een ijsje genieten, voordat aansloten in de file naar huis toe. Er staat een ijskraam bij de air-trampolines en de waterspeelhoek. Je kunt daar trouwens ook andere versnaperingen kopen en… een nieuwe zwembroek voor als je die vergeten bent!

En wanneer ga jij naar recreatiepark Pukkemuk? Wel even reserveren via de website om verspreiding van COVID-19 tegen te gaan.

Footer 6 nieuw
Delicia
Delen is enorm lief

Delicia

Ik ben Delicia en van 2018 - 2021 zat ik met veel plezier in het blogteam van StoerLeesVoer en MamaScrapelle. Ik schreef hier niet alleen graag reviews van peuterboeken, maar ik vond het ook erg leuk om mijn visie en ervaringen te delen over gezondheid, interieur en (actieve) uitstapjes.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bericht reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.