Tourist Tram van Den Haag naar Scheveningen – een leuk uitje

Dinsdag was de opening van de Tourist Tram van Den Haag naar Scheveningen. Deze Hop-On Hop-Off verbinding rijdt van 9 juli 2016 t/m 25 september 2016. De tourist tram rijdt alleen in het weekend, elk half uur tussen 9:30 en 17:30 tussen de Haagse Binnenstad en het strand. Op 14 verschillende opstapplekken kun je in historische trams stappen uit de jaren ’50 met een klassieke, Haagse kleurstelling: Crème-geel met groene biezen. Gaaf hè!

Tourist tram

Het Haags Openbaar Vervoer Museum heeft in het verleden heel wat trams weggedaan. Gelukkig hebben zij er een paar behouden en zijn deze helemaal gerestaureerd voor deze unieke Nederlandse attractie aan de mooie stad achter de duinen!

tourist tram

Tijdens de rondrit via vele toeristische attracties en bezienswaardigheden krijg je door middel van een audiotour veel te weten over Den Haag. De audiotour is in acht verschillende talen beschikbaar: Nederlands, Engels, Duits, Spaans, Frans, Chinees, Japans én Haags. Met de aanwezigheid van Haags als taal biedt de Hop-on Hop-off tram Nederlandse bezoekers op humoristische wijze een extra kennismaking met Den Haag. Heb je moeite om Haags te verstaan dan doe je gewoon het rondje nog een keer over want met het kaartje voor een of meer dagen kun je onbeperkt in- en uitstappen tijdens de route.

De Opening van de Tourist Tram

Op 5 juli was de officiële opening door wethouder Karsten KLein en HTM- directerug Jaap Bierman. Hierna mocht de Haagse tramliefhebber Harry Kaffa een paar meter rijden met de Tourist Tram.

Tijdens de opening waren beide omgebouwde trams aanwezig. Paul van Vliet was hier ook bij aanwezig. Helaas voor man en dochterlief zat hij in de eerste tram en zij in de tweede tram. Maar ze hadden ook geluk, want in de tweede tram was niemand minder dan Bobby van Galen, van Tramrestaurant Hoftrammm aanwezig.

Tijdens deze eerste tramrit werd de catering speciaal verzorgd door Tramrestaurant Hoftrammm. Beide trams rijden dezelfde route. De Tourist tram doet dit overdag en de Hoftrammm doet dit voornamelijk in de avonduren.

The Tourist Tram is wat mij betreft een mooie aanvulling op het toeristisch aanbod van de stad. Elke grote stad heeft een “hop-on hop-off” mogelijkheid, nu ook Den Haag. Ook voor het Haags Openbaar Vervoer Museum, die de tram exploiteert, is dit een unieke kans om zich nog meer op de kaart te zetten als museum. Ik zie het zeker niet als concurrent, Hoftrammm is geen toeristische tram. We zijn een rijdend restaurant, waarin wij 4 heerlijke gangen serveren welke afkomstig zijn van de hand van Pierre Wind. Dit betekend niet dat wij niet interessant zijn voor toeristen overigens. Ook in onze tram kan je de stad ontdekken, we rijden namelijk ook langs de mooiste highlights van Den Haag, alleen ligt bij ons de nadruk op het eten en bijpassende dranken! ~~ Bobby van Galen, Eigenaar Hoftrammm

Bij het zwarte pad was er een korte pauze waar de genodigden konden genieten van heerlijke verse haring en op de terugweg was het genieten van een muziekale begeleiding door de Haagse formatie Sunshine Special.

Route

De Tourist Tram rijdt tussen de Haagse binnenstad en het Scheveningse strand. De route van 16 kilometer begint naast de Grote Kerk in het centrum van Den Haag en rijdt via een rondje door de binnenstad naar zee. Op de terugweg neemt de tram de route via het Statenkwartier en het Zeeheldenkwartier om uiteindelijk op het Kerkplein weer te eindigen.  De rit duurt 55 minuten. Tijdens de route passeert de tram tal van toeristische attracties en bezienswaardigheden zoals:

 • Grote Kerk
 • Haagse Passage
 • VVV Den Haag en stadhuis
 • Centraal Station
 • Lange Voorhout,
 • Koninklijke Schouwburg en Escher in Het Paleis
 • Hofvijver, Binnenhof en Mauritshuis
 • anorama Mesdag en Plein 1813
 • Vredespaleis
 • World Forum en Madurodam (stukje lopen)
 • Keizerstraat
 • Museum Beelden aan Zee
 • SEA LIFE Scheveningen
 • CircustheaterHolland Casino
 • Kurhaus
 • Pier
 • Zwarte Pad (keerpunt)
 • Scheveningen Haven
 • Frederik Hendriklaan
 • Gemeentemuseum, Fotomuseum, GEM, Museon en Omniversum
 • Prins Hendrikplein
 • Veenkade, Paleistuin en Prinsestraat

In totaal heeft de route 14 haltes waar je onderweg kunt in- en uitstappen. De Tourist Tram is herkenbaar aan de aanduiding tramlijn ‘T’.

Den Haag naar Scheveningen met de tourist tram

De route van de nieuwe Hop-on Hop-off tram kent een lange historie. De allereerste tramverbinding van Nederland, toen nog een paardentram, werd geopend in 1864 en liep van Den Haag naar Scheveningen. De mensen verdrongen zich destijds om mee te gaan op dit bijzondere vervoermiddel. Nu is er de allereerste Hop-on Hop-off tramverbinding tussen Den Haag en Scheveningen en Den Haag heeft ook het allereerste tramrestaurant tussen Den Haag en Scheveningen. Ohw Ohw Den Haag… Mooie stad achter de Duinen!!

oor de historische tram zullen er vanaf de zomer verschillende soorten tickets te koop zijn:

Met een dagkaart kan de gehele dag onbeperkt met de Hop-on Hop-off tram worden gereisd. Met een weekendkaart geldt dit zelfs voor twee dagen. Kaarten kunnen vanaf de zomer gekocht worden bij de tram zelf (contant, PIN en creditcard), bij de VVV, en in 2017 ook online. Naast de trambestuurder is in elke Tourist Tram een gastheer aanwezig die zorg draagt voor de ontvangst van reizigers, vragen beantwoordt, informatie geeft en kaartjes verkoopt

tourist tram
Delen is enorm lief

ellen

Hoi Ik ben Ellen eigenaar van MamaScrapelle. Ik sta voor de klas op een basisschool en hou van speelgoed testen, op stap gaan en creatieve dingen. Mijn dochter van 7 jaar test graag mee!

Share

2 Responses

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Post comment

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.