Omniversum is trots dat het de wereldpremière heeft van BBC Earth’s Antarctica. De grootbeeldfilm met unieke, adembenemende beelden van het mysterieuze continent draait vanaf 8 oktober minimaal een halfjaar in het Haagse filmtheater.
De prachtige natuurdocumentaire Antarctica van BBC Earth laat zien dat deze extreme plek vol leven is. Duik mee met de filmmakers in het ijskoude water en je zal versteld staan. Duizenden zeesterren, miljoenen pinguïns, enorme zeeolifanten en scholen walvissen komen voorbij.
Alles wat op Antarctica gebeurt, heeft effect op ons leven. Hoe dat zit, zie je in deze indrukwekkende documentaire, vanaf 8 oktober 2020 exclusief te beleven op het koepelscherm van Omniversum.
Feestweekend 10 en 11 oktober
Om te vieren dat Omniversum de wereldpremière heeft van BBC Earth’s Antarctica staat het hele weekend van 10 en 11 oktober in het teken van deze wonderschone grootbeeldfilm. Zo draait de film dan doorlopend van 10.00 tot 19.00 uur en zijn er tal van leuke activiteiten in het filmtheater zoals een gratis pinguïn- of zeehondenposter voor alle kinderen; een gratis doe-vel met Antarcticaweetjes en -opdrachten; een pinguïnmascotte om mee te dansen; een snapchatfilter waarmee je Antarcticaselfies kunt maken; er zijn pinguïnijsjes en andere speciale Antarcticaversnaperingen; en elk uur wordt een bezoeker verrast met een duurzame pinguïn- of zeehondenknuffel van het Wereld Natuur Fonds.
BBC Earth’s Antarctica
Antarctica is een mysterieus continent met talrijke wonderlijke wezens. Met de nieuwste technieken dook BBC Earth onder het twee meter dikke ijs voor adembenemende beelden van dansende kwallen, duizenden zeesterren en flamboyante naaktslakken. Er gebeurt van alles op Antarctica en de omliggende eilanden; zware zeeolifanten verdedigen hun harems, koddige pinguïns zoeken tussen miljoenen soortgenoten hun jong en zeeluipaarden laten hun indrukwekkende jachttechnieken zien. Je kijkt je ogen uit bij deze unieke, wonderschone grootbeeldfilm BBC Earth’s Antarctica op het 840 m² grote koepelscherm.
Klimaatverandering
Antarctica en de Zuidelijke Oceaan spelen een cruciale rol voor de hele planeet. Ze reguleren oceaanstromingen en zeespiegels en de dieren nemen grote hoeveelheden CO2 op. Klimaatverandering heeft echter een desastreuze invloed. Dit ongerepte land van sneeuw en ijs warmt snel op. Wereldwijde samenwerking is nodig om Antarctica te beschermen en de gezondheid van de Aarde te waarborgen.
De verteller bij de Nederlandse versie van BBC Earth’s Antarctica is acteur Fedja van Huêt, bekend van vele theaterrollen en speelfilms en series zoals Soof, Bloed, zweet & tranen, Karakter, Overspel en Penoza.
Een paar Antarctica feiten:
- Pas 200 jaar geleden, in 1820, is het de Rus Thaddeus von Bellingshausen die als eerste het Antarctische continent ziet;
- Pas op 21 januari 1964 bereikt de eerste Nederlander Antarctica: Piet Verschoor. Hij nam deel aan de eerste Belgisch-Nederlandse Zuidpoolexpeditie;
- Het is het meest vijandelijke continent op aarde met windsnelheden van wel 100 km per uur (=windkracht 10 in Beaufort) en met een gemiddelde temperatuur in de zomer van -57 graden Celsius en in de winter van -90 graden Celsius;
- 98% van het vaste land van Antarctica is bedekt met ijs;
- Elke winter bevriest ruim 64.000 km . Aan het eind van de winter is het continent dubbel zo groot;
- Antarctica is de grootste woestijn in de wereld;
- Naar schatting leeft er vierhonderd triljoen krill in de zuidelijke oceaan;
- Van al het ijs op de wereld ligt 90% op Antarctica. De gemiddelde dikte van de ijskap bedraagt 2.200 meter en op het dikste punt is het ijs zelfs 4.776 meter dik;
- Oppervlakte: 14 miljoen km ;
- De Zuidpool is heel veel kouder dan de Noordpool;
- De geografische Zuidpool van de aarde ligt op Antarctica en daar komen alle lengtecirkels bij elkaar en wijzen alle richtingen naar het noorden. Van oosten en westen is geen sprake.
Paar feiten BBC Earth’s Antarctica:
Om onder het ijs te kunnen filmen, werd er bijna een gat van 3 meter in het ijs geboord. Duikers gleden door dat gat alsof het een glijbaan was. Filmen in dit koude water is extreem moeilijk. De GPS werkt niet onder het ijs, dus je moet goed onthouden waar je bent. De filmploeg boven het ijs kan pijlen in de sneeuw maken die wijzen richting het gat, mocht je na 40 minuten onder water de weg niet terug kunnen vinden.
De beelden van de grootste samenscholing van de noordkapers (walvissen) ooit gefilmd was er bijna niet gekomen. De filmploeg van BBC Earth’s Antarctica zocht maar liefst 7 weken naar de walvissen en op een dag kwam het toch allemaal samen. Maar toen bleek de helikopter niet te werken en de drone had kuren! Het lukte de cameraman Bertie Gregory nog net om de drone op het schip te laten neerstorten en de memory card te redden. De helikopter bleef daarbij gelukkigerwijs onbeschadigd
Een walvis bleef de duikers zelfs volgen. Toen ze klaar waren met filmen, zwom de filmploeg weg, maar een walvis bleef naast hen zwemmen. Het verschil tussen een hond die wil spelen en een walvis die wil spelen zit hem in 60 ton gewicht. De duikers moesten dus erg voorzichtig zijn. Maar de noordkaper was erg zachtaardig voor zijn grootte en het liep goed af.
Ga jij ook naar BBC Earth’s Antarctica in het Omniversum in het weekend van 10 – 11 oktober? Bestel je kaartjes hier