BBC Oceans our blue planet in het Omniversum

Vorige week maandag waren wij welkom op de première van de grootbeeldfilm BBC’s Oceans, our blue planet bij het Omniversum. Een prachtige film over het grootste oppervlak van onze aarde. De oceanen! Speciaal voor de première waren er interessante sprekers zoals Nanja van den Broek en Carolijn Brouwer.

Our Blue Planet

our blue planet

Voordat iemand van BBC en de twee Nederlandse topdames ons wat gingen vertellen over our Blue Planet heette Directeur Berend Reijnhoudt ons welkom en vertelde kort wat over 34 jaar Omniversum.

Digitale grootbeeldfilms

Zo zijn er 102 films 100.000 keer afgespeeld voor miljoenen bezoekers. De films van het Omniversum zijn op dit moment nog niet digitaal, maar daar komt hopelijk verandering in. Met digitale grootbeeldfilms komt er een hoger contrast, mooier licht en het personeel hoeft geen films meer van 100 kilo te tillen. Nog een voordeel is dat het beter is voor het milieu . Maar volgens mij is het grootste voordeel nog wel dat er veel meer verschillende films aangekocht kunnen worden en er op deze manier ook meer films dus meer bezoekers naar het Omniversum kunnen komen. Nog 2 jaar geduld!

Nanja v/d Broek en Carolijn Brouwer

Deze twee nederlandse top dames hebben 1 ding gemeen. Ze houden van de oceanen!

Nanja is wereldrecordhouder free diven op 1 teug adem. Haar record staat al 2,5 jaar. Zij werkt met de plastic soup foundation en ervaart nu persoonlijk hoe moeilijk het is om boodschappen zonder plastic te doen. Zelfs kleding hebben prijskaartjes met plastic.

Nanja vertelde een prachtig verhaal dat ze ooit tijdens een duik een hele groep kwallen op zich af zag komen. Toen ze dichter bij kwamen bleken het helemaal geen kwallen te zijn, maar een hele bult met plastic zakken die voorbij dreven. BBC’s Oceans, our blue planet is volgens haar een schitterende film om bewust te worden dat we zuinig op de oceaan moeten zijn.

Ook Carolijn, winnares van de Volvo Ocean Race heeft die ervaring met plastic in de oceanen. Tijdens haar tochten over de 7 oceanen hebben ze regelmatig iemand overboord moeten gooien om weer plastic uit de kiel te halen. Dit zorgt en voor onnodige vertraging, maar ook voor gevaarlijke situaties. Carolijn vind zelf de zuidelijke oceaan het meest magisch. Bij Point Nemo ben je 2500 mijl van land verwijderd en is de ruimte eigenlijk dichter bij. Waar ze 17 jaar geleden nog kon slalommen tijdens de ijsbergen maak je steeds minder mee.

BBC’s Oceans, Our Blue Planet

Deze bijzondere film is ook te horen in het Engels via een app via je telefoon met oordopjes. Op het 840 m² grote scherm van Omniversum – uitgerust met 36 luidsprekers, zeskanaals digitaal geluid en zes subwoofers voor voelbaar lage tonen – is BBC’s Oceans een adembenemende ervaring.

our blue planet

De oceanen strekken zich uit van de Noordpool tot Antarctica, van Californië tot Zuid-Afrika, van Australië tot Miami en naar een diepte van maar liefst elf kilometer. Nieuwe technologieën hebben ervoor gezorgd dat de BBC verder in het onbekende kon speuren dan ooit voor mogelijk werd gehouden. Daardoor konden de makers tijdens deze spectaculaire wereldreis allerlei vreemde, fascinerende wezens op film vastleggen, zoals een ingenieuze slagtandvis die in de koraalriffen gereedschap gebruikt om zijn voedsel te openen en een sluwe inktvis die zich in het onderwateroerwoud voor roofdieren verbergt achter een scherm van schelpen. Andere hoofdrolspelers in deze grootbeeldfilm vol verbazingwekkende beelden zijn dolfijnen, zeeotters, ijsberen, walrussen, tonijnen, adelaarsroggen, zee-egels en minder bekende oceaanbewoners zoals yeti krabben, zeekomkommers, lantaarnvissen en gestreepte kathaaien.

Langsnuitdolfijnen

our blue planet

Beelden die mij van deze avond zijn bijgebleven zijn de enorm schattige zeeotters die heerlijk drijven voor de kusten met de baby’s op hun buik. En een spannend stukje was de aanval met 5000 langsnuitdolfijnen die op weg waren naar een zeldzaam zeebanket. Ze moesten snel zijn want grote scholen lantaarnvissen en geelvin tonijnen zijn ook op weg met 60 km per uur. Er ontstaat een kolkende zee waar uiteindelijk ook nog de adelaarsroggen met hun spanwijdte van 3 meter op afkomen. 15 minuten later is er alleen nog een confetti van schitterende schubben te zien.

BBC's Oceans, our blue planet

BBC's Oceans, our blue planet

BBC's Oceans, our blue planet

En net zoals de film Sammy’s Avonturen zijn er door het hele Omniversum stickers op de grond te vinden met leuke wist je datjes over de oceanen.

De film duurt 45 minuten en is geschikt voor kinderen vanaf 6 jaar. Een kaartje voor een volwassene kost €11,75 en voor kinderen tot 11 jaar €9,75.

Delen is enorm lief

ellen

Hoi Ik ben Ellen eigenaar van MamaScrapelle. Ik sta voor de klas op een basisschool en hou van speelgoed testen, op stap gaan en creatieve dingen. Mijn dochter van 7 jaar test graag mee!

Share

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Post comment

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.