Mind Mystery: een belevingsmuseum vol optische illusies

Mind Mysterie is een belevingsmuseum vol optische illusies, in Horst (Noord-Limburg). Na een weekendje Valkenburg bezochten wij dit (te) gekke museum op weg naar huis. Een mooie tussenstop, want een soortgelijk museum bezochten wij een paar jaar terug al eens in Praag, en dat was hartstikke leuk! Mind Mystery begint bij binnenkomst al mysterieus: voordat je het museum echt in gaat moet je even wachten op een rondleiding met uitleg over het museum. In deze rondleiding wordt al een tipje van de sluier opgelicht van dit museum.

Mind Mystery

Mind Mystery

Het verhaal gaat dat het museum is begonnen bij Siebrandt Jacob van Moelberen. Deze bijzondere man verzamelde overal kunst, wetenschappelijke formules en rariteiten. En toen hij ging experimenteren met de zwaartekracht, ontstond er een explosie. En sindsdien….tja, daarvoor moet je toch echt een kijkje nemen in het museum.

Mind mystery is een museum dat bestaat uit verschillende onderdelen, binnen en buiten. Wij waren er in de stromende regen, maar ook dan is het de moeite waard om buiten naar de verschillende onderdelen te lopen. In de vortex draait alles om je heen, en heb je moeite om rechtop te blijven lopen. En in het spiegeldoolhof raak je al snel de weg kwijt, doordat je jezelf tig keer tegelijk ziet. Leuk ook op de foto’s trouwens. Het huis op de kop is schots en scheef. Hele bankstellen, keukens en bedden zijn aan het plafond geschroefd en je staat letterlijk en figuurlijk wat wiebelig op je benen in deze omgekeerde wereld.

Mind Mystery

Kunst beleving

Binnen in het Mind Mystery museum is nog meer te zien. Kunstwerken, onder andere van Escher laten zien hoe je mind voor de gek wordt gehouden. Wat klopt er nu wel en niet, wat is er echt? Het gaat om vormen, overgangen tussen verschillende onderdelen, kleuren. Je kan je ogen uitkijken en ik denk dat het voor verschillende leeftijden leuk is om deze experimenten te zien. In de Amesroom gaat alles om perspectief, waardoor de werkelijkheid wordt verdraaid.

museum optische illusies

Niet teveel verklappen

Mind Mystery is een museum dat je zelf moet ervaren, dat is het allerleukste. Dus ik wil er niet teveel over verklappen. Wij vinden dit soort musea erg leuk: het prikkelt je brein, het is grappig en er is genoeg te zien en doen. Voor jongere kinderen kun je dit museum ook goed combineren met Aardbeienland, dat ligt namelijk aan de overkant van de weg.

Tot slot nog mijn favoriete deel van het Mind Mystery museum: een enorme caleidoscoop. Daar kan ik echt uren naar kijken!

Adresgegevens Mind Mystery

Tienrayseweg 10 Horst. Kijk van te voren goed op de site naar de openingstijden.

Te bereiken met openbaar vervoer bus 80

Parkeren is gratis, eigen eten en drinken is niet toegestaan. Helaas is het park niet rolstoelvriendelijk.

Voor meer uitstapjes in Nederland kijk je deze uitgebreide blog.

Delen is enorm lief

Anouk

Leuk dat je mijn blog hebt gelezen! Ik schrijf met veel plezier mee op Mamascrapelle over reizen en uitjes, films of andere leuke dingen die voorbij komen. Samen met mijn zoon Mels trek ik er graag op uit, en we vinden het altijd leuk om nieuwe dingen uit te proberen. Met vriendinnen en ook alleen ga ik graag op pad. Van musea tot lekker op het terras en van een goede strandwandeling tot naar de bioscoop. Naast mamascrapelle schrijf ik ook mee op stoerleesvoer.nl, want lezen is mijn favoriete hobby. Ik werk verder in de zorg en probeer sportief te zijn en blijven door naar de sportschool te gaan of te gaan hardlopen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bericht reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.