Skip to Content

Barbiepop met Syndroom van Down – onderdeel van Barbie Fashionistas

Laatst kreeg ik een persbericht van Mattel over een barbiepop met Syndroom van Down. Ik reageerde direct! Op de school waar ik werk hebben we ook een meisje met Syndroom van Down. Een heerlijk kind die de hele school leert dat inclusiviteit zo belangrijk is. Haar leerkracht vertelde mij dat Barbie ook een pop heeft met gehoorapparaten en een ander meisje uit haar klas daar ook zo blij mee is. En dat kan ik mij heel goed voorstellen. Hoe mooi is het om een mini pop te hebben die op jou lijkt?! Ik ging op zoek naar meer informatie over deze prachtige poppenlijn van Barbie Fashionistas! En lees vooral verder want ik geef Barbies weg!

Barbie Fashionistas

Inclusief speelgoed

Lisa McKnight, Executive Vice President en Global Head of Barbie & Dolls bij Mattel, zegt: “Barbie is de meest diverse poppenlijn op de markt en speelt een belangrijke rol in de eerste ervaringen van een kind. Wij willen bijdragen aan het tegengaan van stigmatisering in de samenleving door middel van spel. Ons doel is om alle kinderen de kans te geven om zichzelf te zien in Barbie, terwijl we hen ook aanmoedigen om te spelen met poppen die anders zijn dan zijzelf. Door te spelen met poppen uit verschillende leefwerelden, kan een kind meer begrip en empathie ontwikkelen. Dit draagt bij aan een inclusieve samenleving waarin iedereen een plek heeft. We zijn trots om een Barbiepop met het syndroom van Down uit te brengen, omdat we hiermee de realiteit om ons heen beter willen weerspiegelen en ons blijvend inzetten voor inclusie via spel.

Barbie Fashionistas

Wat voor soort inclusieve poppen zijn er van Barbie?

In de tijd dat ik nog met Barbiepoppen speelde hadden ze allemaal een wespentaille, borsten en lang haar. De kleuren en soort haar varieerden wel, maar dat was het ook wel zo’n beetje. Blauwe ogen hadden ze ook allemaal. Ken was een supergespierde man met een kort kapsel.
Net zoals ik Disney weleens vervloek dat al die Disney-prinsessen er zo ongezond uitzien zo deed ik dat ook met Barbie. Waarom moet alles zo perfect zijn, terwijl kinderen zich er helemaal niet mee kunnen identificeren? Juist het spelen met poppen doen ze om rollenspellen na te spelen, iets wat heel belangrijk is voor hun ontwikkeling.

Gelukkig heeft Barbie tegenwoordig dus een uitgebreide inclusieve poppenlijn Fashionistas waar kinderen zich beter kunnen identificeren.

Fashionistas poppen van Barbie

Fashionistas Poppen* zijn een afspiegeling van de wereld van vandaag. De 12 poppen uit deze Barbie Fashionistas serie hebben 6 soorten lichaamsbouw, 9 huidskleuren, 6 oogkleuren, 11 haarkleuren, 10 kapsels en talloze trendy kledingsetjes en accessoires. Zo kun je eindeloos verhalen naspelen en je eigen stijl ontdekken. Stimuleer het vertellen van levensechte verhalen en eindeloos dromen met deze unieke, modieuze poppen.

barbie met het syndroom van down fashionatas

Wat is het Syndroom van Down?

Het syndroom van Down, ook bekend als trisomie 21, is een genetische aandoening die wordt veroorzaakt door de aanwezigheid van een extra kopie van het 21e chromosoom. Dit extra chromosoom kan leiden tot verschillende fysieke en mentale kenmerken. Waaronder een verstandelijke beperking, karakteristieke gezichtskenmerken, een verminderde spierspanning en een hoger risico op bepaalde medische problemen. Mensen met het syndroom van Down hebben vaak ook unieke persoonlijkheidskenmerken en kunnen een waardevolle bijdrage leveren aan de maatschappij. Het syndroom van Down is een levenslange aandoening. Met de juiste medische zorg, onderwijs en ondersteuning kunnen mensen met het syndroom van Down een vol en bevredigend leven leiden.

Barbiepop met het Syndroom van Down :

Barbie heeft nauw samengewerkt met de National Down Syndrome Society (NDSS) om een pop te creëren die een levensechte persoon met het syndroom van Down vertegenwoordigt. De NDSS biedt ondersteuning aan mensen met het syndroom van Down en hun families. Door middel van het verstrekken van middelen, belangenbehartiging bij beleidsmakers en samenwerking met lokale gemeenschappen. Het ontwerpproces van de pop werd van begin tot eind geleid door de input van de NDSS en ervaringen uit de praktijk. Dit is duidelijk te zien aan de lichaamsbouw van de pop, de kleding, de accessoires en de verpakking. Door deze nauwe samenwerking is het Barbie-team erin geslaagd om een pop te maken die mensen met het syndroom van Down in de schijnwerpers zet en direct aanspreekt in de gemeenschap.

Model en influencer Enya: “Als kind was Barbie een groot deel van mijn jeugd en die van mijn zus, dus het feit dat er nu een Barbie is die op mij lijkt en waarmee ik me kan identificeren, is onbeschrijfelijk. Het is zo belangrijk dat kinderen zich al op jonge leeftijd bewust worden van diversiteit en inclusie en dat ze zien dat er niet één ideaalbeeld bestaat. Dat jij, ik, en iedereen, erbij hoort, dat we allemaal mooi zijn, en dat het syndroom van Down deel uitmaakt van ons, de maatschappij en de wereld.”

barbie met het syndroom van down fashionatas

Wat is er bijzonder aan deze barbiepop met het Syndroom van Down?

Deze Barbiepop met het syndroom van Down heeft een unieke lichaamsbouw die trouw is aan de kenmerken van vrouwen met het syndroom van Down. De pop is korter en heeft een langer bovenlichaam, terwijl het gezicht ronder is met kleinere oren en een platte neusbrug. De amandelvormige ogen staan lichtjes schuin. Zelfs de handpalmen hebben een enkele lijn, die vaak wordt gezien bij mensen met het syndroom van Down.

De mode en accessoires zijn speciaal ontworpen voor deze pop. Met een jurk met pofmouwen in de symbolische kleuren geel en blauw van Wereld Downsyndroomdag (21 maart), met daarop vlinders afgebeeld. De roze halsketting met drie opwaartse pijlen symboliseert het drievoudige 21e chromosoom dat de karakteristieke trekken van het syndroom van Down veroorzaakt. De enkel-voetorthesen (EVO’s) in roze kleur passen bij de felle kleuren van de outfit van de pop. Ze zijn een levensechte nabootsing van de steunen die sommige kinderen met het syndroom van Down dragen. De NDSS heeft een doos met orthesen ter beschikking gesteld om als voorbeeld te dienen voor deze Barbiepop.

barbie met het syndroom van down fashionatas

Handige linkjes naar een paar Fashionasta Barbiepoppen.

Waaronder de Barbiepop met het Syndroom van Down.

Winactie Barbie Fashionistas

winactie Barbie Fashionistas

Ik heb van Mattel verschillende barbiepoppen mogen ontvangen. ( voor de foto heb ik ze even uit de verpakking gehaald). Alleen de barbiepop met het Syndroom van Down is al vergeven. Die gaat naar het meisje op mijn school. Welke Barbie Fashionistas zou jij willen winnen en waarom?

197 Maak kennis met de eerste Barbie Fashionistas met een beugel! Met haar prachtige glimlach, zonnebril in de vorm van roze madeliefjes en gele schoenen met plateauzolen laat ze haar stralende persoonlijkheid zien. Ze heeft blond haar en een origineel lichaamstype en laat met haar regenboogjurk met ruches aan de mouwen zien hoe ze denkt over een kleurrijke wereld! Gefeliciteerd Suleika

201 Deze Barbie is atletisch gebouwd en heeft een enorme bos bruine krullen! Snoezige accessoires zoals een grote neon halsketting en maagdenpalmblauwe laarsjes passen helemaal bij haar eigen stijl. Ze is ongelooflijk cool in haar sportieve T-shirtjurk met graffitiprint, een combinatie van ‘Good Vibes’ en een mix van andere prints! Gefeliciteerd Jose

202 Deze Barbie is curvy en heeft golvend blond haar dat ze half opgestoken heeft! Snoezige accessoires zoals een roze buiktasje en goudkleurige enkellaarsjes passen helemaal bij haar eigen stijl. Ze is modebewust in haar bodycon met grafisch GRL PWR motief! Gefeliciteerd Saar

206 Deze Barbie heeft heel veel schattige sproeten en gekroesd bruin haar! Superleuke accessoires zoals een paarse schoudertas en groene muiltjes laten haar persoonlijkheid knallen.
Prachtige koralen en blauwtinten dwarrelen over haar jurk in een marmeren regenboogprint! Mesh off-shoulder mouwen dragen bij aan de groovy esthetiek. Gefeliciteerd Suus

Laat in een reactie hieronder weten voor welke Barbie je mee doet en waarom.

Actie is afgelopen! Kijk op onze winactie pagina voor de lopende winacties

Mega Moederdagwinactie 2023
Sims 4 groene oase kit

Footer4 nieuw
ellen
Delen is enorm lief

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Sandy Van Hengel

Thursday 18th of May 2023

De curvy omdat het vaak nog onderschat word wat het betekent voor een kind om curvy te zijn. Veel pesten. Met deze barbie zie je dat curvy ook gewoon mooi is en dat je goed bent zoals je bent

m chen

Wednesday 17th of May 2023

Ik zal graag Barbie 206 willen winnen voor mijn nichtje zij is gek op sproetjes!

Goele H

Thursday 11th of May 2023

De Barbie 206 zou hier wel erg in de smaak vallen bij mijn dochter. Ik doe daar dan ook heel graag voor mee.

Marian B

Wednesday 10th of May 2023

Mijn dochter kan uren spelen met Barbies. 201 die met de bruine krullen en de super mooie blauwe laarsjes zal ze geweldig vinden!

Ger

Sunday 7th of May 2023

Beugelbekkie Barbie! Voor mijn lieve buurmeisje Eva die recent ook een beugel heeft (en dit zoooo vreselijk vindt!). Zo kan 'k haar misschien een hart onder de riem steken.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.