Rugklachten verminderen en voorkomen – een blog met tips

Rugklachten zijn een veelvoorkomend probleem waar veel mensen mee te maken krijgen. Ze kunnen worden veroorzaakt door een verscheidenheid aan factoren, waaronder slechte houding, langdurig zitten, overmatig tillen en andere fysieke activiteiten. Gelukkig zijn er verschillende dingen die je kunt doen om rugklachten te verminderen en te voorkomen.

zenuwpijn in je rug
Afbeelding van Gundula Vogel via Pixabay

Rugklachten verminderen en voorkomen met een goede houding en oefeningen

Een goede houding is essentieel voor het verminderen van rugklachten. Zorg ervoor dat je altijd rechtop staat en zit, met je schouders naar achteren en je buikspieren aangespannen. Vermijd langdurig staan of zitten in een gebogen positie. Regelmatige lichaamsbeweging, zoals wandelen, zwemmen of yoga, kan ook helpen om de rugspieren te versterken en de flexibiliteit te verbeteren, waardoor de kans op rugklachten wordt verminderd.

Matrassen

Een goed matras kan een groot verschil maken als het gaat om het verminderen van rugklachten. Kies een matras dat stevig genoeg is om ondersteuning te bieden, maar niet zo hard dat het oncomfortabel is. Het is ook belangrijk om ervoor te zorgen dat je matras niet te oud is. Na verloop van tijd kan een matras zijn ondersteuningsniveau verliezen, waardoor het risico op rugklachten toeneemt. Overweeg om je matras om de paar jaar te vervangen. Met rugklachten wil je dan ook matrassen vergelijken om er zeker te van zijn dat je er goed op ligt.

ergonomische werkplek van Leitz

Stoelen

Net als een goed matras kan een goede stoel een wereld van verschil maken als het gaat om rugklachten. Kies een stoel die voldoende ondersteuning biedt aan je rug en je lichaam op de juiste manier positioneert. Dit betekent dat je voeten plat op de grond moeten staan en je knieën zich in een hoek van 90 graden moeten bevinden. Verstelbare stoelen kunnen helpen om de juiste positie te vinden. Als je langdurig zit, sta dan om de zoveel tijd op en loop een stukje om je rugspieren te strekken. Blijven bewegen is belangrijk om rugklachten te verminderen en voorkomen.

Pijnbestrijding bij rugklachten

Als je toch last krijgt van rugpijn, zijn er verschillende pijnstillers die kunnen helpen om de symptomen te verlichten. Pijnstillers die overal verkrijgbaar zijn zoals paracetamol, ibuprofen of aspirine kunnen helpen om de pijn te verminderen en ontstekingen te verminderen. Warmte of koude kompressen kunnen ook helpen om de pijn te verminderen en ontstekingen te verminderen. Als de pijn aanhoudt, raadpleeg dan een arts of ga naar een Fysiotherapeut.

rugklachten verminderen
Foto door Karolina Grabowska: via Pexels

Rugklachten verminderen en voorkomen

Rugklachten kunnen een behoorlijke belemmering zijn voor het dagelijks leven, maar gelukkig zijn er verschillende dingen die je kunt doen om ze te verminderen. Door een goede houding te behouden, regelmatig te bewegen, een goed matras en een goede stoel te kiezen, en pijnstillers te gebruiken indien nodig, kun je de kans op rugklachten verminderen en een gezonde rug behouden.

Lees ook deze blogs

Footer3
Delen is enorm lief

Gastblog

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bericht reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.