Skip to Content

Smartivity pinball – Bouw nu zelf jouw pinball machine!

Heb jij een leergierig of technisch kind in huis dat graag dingen bouwt? Of hou je zelf gewoon van arcade spellen of puzzels? Smartivity Pinball is leuk voor alle leeftijden én ook nog eens enorm leerzaam. Dit kan een prachtig moment zijn om samen te delen. Dit bouwpakket maakt gebruik van de S.T.E.M. leermethode. Het won speelgoed van het jaar 2022 in de categorie bouw en constructie. Ik leg je graag uit waarom en wat wij hiervan vonden.

Smartivity pinball - Bouw nu zelf jou pinball machine!

Smartivity pinball machine

Je kent misschien de flipperkast wel uit een speelhal. Maar waarom zou je een ​​speelhal bezoeken als je je eigen flipperkast kunt maken?! De Smartivity Bouw je Eigen Pinball Machine is educatief constructiespeelgoed dat alle benodigde onderdelen en een stapsgewijze instructies bevat om een ​​volledig functionele flipperkast te bouwen.

Bouw je eigen functionerende, houten flipperkast! Leer alles over hefbomen en energie- en momentumoverdracht.

S.T.E.M.-speelgoed: Bouw je eigen Pinball Machine
Houd de bal in het spel en pas op voor de poppers! Scoor maximale punten en daag je vrienden uit om je hoogste score te verbeteren. Leer spelenderwijs over hefbomen, beweging van energie en kracht. Dit bouwpakket maakt gebruikt van de S.T.E.M.-leermethode: Science, Technology, Engineering en Mathematics. Het bevat een eenvoudig, leeftijdsgebonden instructieboek met instructievideo’s: één stap per pagina, grote afbeeldingen en modulaire montage. Zo is er minimale betrokkenheid van volwassenen nodig.

Dit bouwpakket is gemaakt van eco-vriendelijk hout van hoge kwaliteit. De pinballmachine is in elkaar te zetten zonder rommel te maken, handig!

Geschikt voor kinderen vanaf 8 jaar.

Van pakket naar flipperkast

Er kwam dus een prachtige doos binnen met handleiding en onderdelen van smartivity pinball. De handleiding is vrij uitgebreid en het in elkaar zetten is best een klus. De handleiding is zo dik omdat elke handeling die je moet uitvoeren staat aangegeven en is enorm duidelijk. Vanaf acht jaar, op zich zou dit ook te doen moeten zijn om zelf te bouwen vanaf die leeftijd. Toch is het best een lastige, uitgebreide constructie. Help dus eventueel waar nodig. Overigens is dit ook niet met vijf minuten in elkaar gezet. Dus neem lekker je tijd en ga er even voor zitten. Of ga eventueel later verder.

Hier in huis hebben wij wel meer van dit soort bouwpakketten en dus enige ervaring. Smartivity Pinball gebruikt geen lijm of druk zoals sommige andere bouwpakketten. Je verzegeld de onderdelen met elastiekjes. Dit is een mooie oplossing om het toch te verstevigen. Het geheel voelt in eerste instantie hierdoor wat wankel. Dit zorgt er echter wel voor dat er iets speling inzit. Dit is ideaal, want wat buigt dat breekt niet en hierdoor kan het tegen een stootje. Onze eerste reactie was, deze drogen op termijn uit. Er zitten dus allerlei extra onderdelen bij, waaronder zat elastiekjes. Hier is dus rekening mee gehouden! Tevens lijkt dit de beste en veiligste oplossing, vooral voor kinderen.

De extra onderdelen bij smartivity pinball zijn niet alleen elastiekjes, maar ook balletjes, breekbare delen en meer. Deze zijn niet altijd duidelijk aangegeven als extra. Op zich spreekt dit voor zich omdat je bijvoorbeeld twee keer een nummer 36 nodig hebt en je er dan drie van hebt.

TIP: Smeer dingen die veel wrijving hebben in met parafine (een waxinelichtje)
Een aanmerking die wij hadden is dat er geen opbergplek is voor de reserve onderdelen. Nu is dit helemaal niet nodig, maar alles zit zó goed in elkaar en is zo doordacht dat het voelt als een gemiste kans. Er is nog ruimte over, de onderkant is namelijk leeg. Maar goed, smartivity pinball is dus goed doordacht en prima in elkaar te zetten.

bijna klaar

Gezelligheid in huis

Heb jij associaties met een flipperkast of met arcade spellen? Smartivity pinball gaf mij enorme vakantie gevoelens. Als wij een flipperkast zagen gingen wij hier meestal op spelen. Mijn vader was hier namelijk altijd erg goed in. Onverwachts bracht dit dus veel emoties en gezelligheid met zich mee. Het idee van om beurten spelen en proberen de hoogste score te halen is sowieso erg leuk om samen te doen.

Naast dat dit voor kinderen een leerzame en leuke ervaring is kan het als volwassene natuurlijk evengoed leuk zijn. Want, ook wij houden van spelletjes, toch? En misschien heb je net als ik een associatie met dit apparaat, want die vond je ooit toch wat vaker dan nu.

Voor het spelen staat er ook uitleg in het boekje. Er zijn een aantal manieren om punten te verdienen en enkele variabelen. Je kunt jumpers inzetten. Deze zijn super leuk en springen omhoog wanneer je ze raakt, deze greven ook punten. Het is goed om hierbij stil te staan, kan dit in de ruimte waar jullie spelen? Ze kunnen overal terecht komen. Is dit een probleem, dan raad ik aan ze weg te laten. Ik vond dit een leuke toevoeging!

Puntentelling smartivity pinball

  • Elke rode bal die je in de buis links krijgt is 10 punten
  • Elke gele bal die je in het verticale stuk krijgt is 5 punten
  • Elke jumper die je liet vliegen is 10 punten
  • Heb je alle punten gescoord en nog een knikker over, 25 punten per overige knikker
    Achterin het boekje is nog een tip voor expert level. Er zijn een aantal dingen die je kunt aanpassen. Op het bord is een extra knikker die je kunt vrijspelen. Zie voorbeelden hieronder.
    Mijn eerste potje (linker foto) haalde ik 40 punten. Het potje daarna ging al iets beter en haalde ik 50 punten. Ik speel dus zeker nog een tijdje door. Het kan namelijk veel hoger en is hartstikke leuk om te doen.

STEM ontwikkelingsspeelgoed

Ontek, bouw en onderzoek terwijl je leert
STEM staat internationaal voor Science, Technology, Engineering en Maths (wetenschap, technogolie, ingenieurswetenschap en wiskunde). Dankzij speelgoed dat in deze categorie valt maakt een kind kennis met deze gebieden en krijgt een dieper inzicht het effect hiervan op de wereld. Het laat je kind spelenderwijs leren zonder het gevoel te hebben op school te zitten. Dit is een nieuwe trend voor ontwikkelingsspeelgoed. Het is niet alleen goed voor de ontwikkeling van het kind maar zorgt er ook voor dat deze vakgebieden bekender worden. Ik ben hier groot voorstander van, ze zijn echter een groot en belangrijk deel van de toekomst. En, niet meer alleen bekend en bereikbaar voor de slimste kinderen die in deze hoek terechtkomen.

Speelgoed van het jaar

Speelgoed van het jaar kiest elk jaar het leukste en beste speelgoed uit dat voldoet aan allerlei richtlijnen. Hiervoor zijn diverse categoriën. Wij vinden dit belangrijk en delen graag zo veel mogelijk informatie hierover, zodat jij gemakkelijk het beste speelgoed kan kiezen. Zoals smartivity pinball maar ook veel meer. Voor een mooi overzicht, lees onze blog speelgoed van het jaar 2022.

Naast smartivity pinball waren er twee andere winnaars in de categorie Bouw en Constructie. Dit waren Lego City Missies en Gravitrax Power Starter-Set Launch. Door op de titels te klikken kun je naar onze blogs hierover.

Kijk hier voor meer informatie

Voor onze eerdere blogs speelgoed van het jaar en beste speelgoed van Nederland, kijk hier:

Footer4 nieuw
Jasmijn
Delen is enorm lief

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.