Skip to Content

Kind laten testen op corona – voor en nadelen

Zondag werd dochterlief ziek. Snipverkouden en koorts. Shit dacht ik nog. Ik heb het namelijk mega druk met studie en school en de blog en alle ballen de lucht in houden is lastig als je een ziek kind thuis hebt. Helemaal omdat dochterlief zichzelf niet zo goed kan vermaken, laat staan als ze ziek is. Maandag mocht ze natuurlijk niet naar school, ze had nog steeds koorts en we kregen een mail van school. Er waren meerdere zieken in de klas, zelfs in meerdere klassen. We kregen een brief van de GGD met een verzoek. Ons kind laten testen op corona.

Wel doen of niet je kind laten testen op corona

Op zondag had ik het hier al even met mijn man over gehad. We hadden besloten tot woensdag te wachten, zolang ze koorts had mocht ik toch niet werken en donderdag en vrijdag leek nog zo ver weg. Is het nu corona of een verkoudheid? Maar door die mail raakten we weer in gesprek. Er waren wel erg veel zieke kinderen op haar school en ook in mijn eigen kleuterklas waren de nodige ziekmeldingen gekomen. Nu weet je niet of de andere kinderen alleen verkouden zijn of ook koorts. Maar omdat dochterlief ook een hoest had ontwikkeld besloten we om ons kind te laten testen op corona.

Voordelen en Nadelen om je kind te laten testen op corona

kind laten testen op corona
Afbeelding van Christian Dorn via Pixabay

Natuurlijk zijn er voordelen en nadelen om je kind te laten testen op corona. De nadelen zijn duidelijk: Het is geen pretje om zo’n wattenstaafje diep in je keel en neus te moeten krijgen. Daarnaast is het spannend, zo kan dochterlief aan niks anders denken op dit moment. Mama misschien heb ik wel corona. Ze vind de test erg spannend en we hebben haar al een ijsje toegezegd bij thuiskomst wat ze normaal echt niet zou krijgen met dit slechte weer en niet lekker zijn. Lees deze blog over hoe je je kind kunt voorbereiden op de coronatest.

Voor jonge kinderen kan het ook erg spannend zijn dat een vreemd persoon in een wit beschermingspak deze ongewenste handelingen verricht in de teststraat. Dochterlief snapt echter dat iemand dit bij haar moet doen, en op het jeugdjournaal hadden we al wat voorbij zien komen. Zolang ze maar bij mama op schoot mag zitten en bij papa in zijn duim mag knijpen vind ze het goed heeft ze al gezegd.

De voordelen zijn wel dat ik straks aan een oma kan vragen om op te passen want ze mag nu zelf nog niet naar school. Ook haar blaffende hoestje, verminderde eetlust en de temperatuurwisselingen tussen de 37.5 en 38,5 graden maakte ons onrustig. Daarnaast is het idee toch echt wel dat als de koorts weg was ik weer donderdag en vrijdag ga werken waarbij ik niet mijn kleuters wil aansteken met iets.

kind laten testen op corona
Afbeelding van Clker-Free-Vector-Images via Pixabay

Aanmelden bij de GGD

Je hoeft niet via de huisarts je aan te melden om je kind te laten testen op corona zo zegt het RIVM. Maak een afspraak via 0800-1202. Het telefoonnummer is 7 dagen per week, van 08.00 uur tot 20.00 uur bereikbaar. Zorg dat je het burgerservicenummer (BSN) van je kind bij de hand hebt als je belt.
Aangezien wij een brief hadden gekregen ging het bij ons iets anders. Wij moesten een mail sturen naar de GGD met de school en de klas en de gegevens van onze dochter erin. Ik werd de volgende ochtend gebeld om een afspraak te maken.

Ik kon er ook voor kiezen om nog een dag te wachten, maar aangezien het erg druk is en je vermoedelijk 48 uur op de uitslag moet wachten besloot ik om direct voor de middag af te spreken.

Eigenlijk moet je alleen komen, maar in het geval van een kind kan dat natuurlijk niet. En als je dan zo’n hooggevoelig meisje hebt als wij dan besluit je als ouders om dus met zijn twee te gaan in de auto. Mama met dochterlief achterin en papa achter het stuur. Gelukkig maar want mijn hoofd was overal en vooral bij mijn dochter af te leiden die steeds stiller en witter werd in de auto.

De test afname bij een kind

Ik vond het een moeilijk besluit om ons kind te laten testen op corona, maar ik ben wel blij dat we het hebben gedaan. Van te voren hadden we alles goed uitgelegd en besproken hoe we het zouden doen, maar ook waarom het nodig was.

Op de testlocatie aangekomen bleek het behoorlijk druk te zijn. Ik zag veel kinderen in de auto’s en bij de 8 testplekken zag ik veel kinderen. Het was heel slecht weer maar je rijdt als het ware een mega grote partytent in waar dus 4 auto’s achter elkaar droog kunnen staan.

De volwassenen worden in de auto getest, maar kinderen mogen met 1 begeleider uit de auto en in een relaxstoel zitten en ik zag zelfs een knuffel. Na afloop kregen de kinderen een bellenblaas en/of een stempel mee. Super lief dat werd echt gewaardeerd door dochterlief. Zo leek het net alsof ze bij de tandarts was geweest want dan mag ze ook altijd wat uitkiezen.

En nu wachten. Binnen 24 tot 48 uur krijgen we de uitslag. Al is dochterlief heel positief ingesteld: Mama de kans is heel klein dat ik het heb want het komt bijna niet voor bij kinderen. Let’s hope so schatje, Let’s Hope!

Mijn dochter was overigens negatief, net zoals het zoontje van Delicia. Wij hoeven nog niet in de weer met een zelfgemaakt mondkapje zoals Jasmina dat deed.

Lees ook deze blogs

ellen
Delen is enorm lief

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Marguerita

Thursday 18th of June 2020

Wij zijn nooit getest, want dat mocht toen niet, maar mijn dochter had er niet veel last van hoor. Geen koorts gehad, alleen ondertemperatuur. Duizelig, niezen en hoofdpijn/buikpijn. Van 1 weekje ziek, heeft ze 2 dagen dutjes en paracetamols nodig gehad. Toen ze 24 uur klachtenvrij was mocht ze haar papa ook weer zien.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.