Skip to Content

Tekenbeet bij kinderen – een voorlichting week van de teek

De Week van de Teek is van 22 tot en met 26 april. De meeste mensen trekken er dan weer wat vaker op uit. Daarom is het een handige periode om dan weer even extra alert te worden op de aanwezigheid van deze vervelende beestjes. De meeste teken zijn namelijk actief in de periode van april tot en met oktober. Sinds ik zelf twee jaar geleden de ziekte van Lyme opliep, raad ik iedereen aan om na het bezoeken van een plek in de natuur te controleren op een tekenbeet bij kinderen. En vergeet jezelf daarbij niet! Hoe je dat doet en waarom? Daar kun je in deze blog over lezen.

Tekenbeet kind – hoe groot is de kans?

Zo langzamerhand komen mijn zoontje en ik, naast het werk en de kinderopvang, ook weer wat vaker in de buurt van andere mensen. Toen begin juni het ‘nieuwe normaal’ startte, gingen mijn zoontje en ik voor het eerst weer eens samen sporten. De ouder-kind bootcamp was voor herhaling vatbaar! Tenminste, dat vond ik. Mijn zoontje (3) vond sporten eng!? “Wat is er dan eng aan?” “De snurfies vind ik eng.” Burpees bedoelde hij. Haha, ik geloof dat meer mensen dat beamen. Zijn handen werden er vies van, dat vond hij niet leuk. Dat snap ik, we wassen onze handen al vaak genoeg.

Ik zal hem verder maar niet bang maken verhalen over allerlei enge beestjes in het bos. Maar ik hou na afloop, sinds ik zelf een tekenbeet heb opgelopen, goed in de gaten of er een tekenbeet bij mijn kind te zien is. Een teek is 1 tot 3 millimeter en lijkt op een klein, plat spinnetje. In het hele land wonen ze in bossen, duinen, heidegebieden, beschutte weilanden, parken, maar ook in tuinen. In de Week van de Teek geven landelijke samenwerkende organisaties informatie over de risico’s en het voorkomen van tekenbeten.

De kans op een tekenbeet bij kinderen kan variëren afhankelijk van verschillende factoren, zoals de geografische locatie, het seizoen en de activiteiten van het kind. In gebieden waar teken veel voorkomen, zoals bosrijke en grasrijke gebieden, kan het risico op een tekenbeet groter zijn.

In sommige gebieden kan het risico op tekenbeten in bepaalde seizoenen toenemen, vooral in de lente en zomer wanneer teken actiever zijn. Activiteiten zoals kamperen, wandelen of spelen in gebieden met hoog gras of struikgewas kunnen ook het risico op tekenbeten verhogen.

Waar komt een tekenbeet bij kinderen voor?

een teek
deze teek wacht met open armen op een nietsvermoedend slachtoffer
Afbeelding van Erik Karits via Pixabay

Een teek leeft van bloed van dieren of soms van mensen. Ze wachten op een grassprietje of een blaadje van een struik af totdat er een dier of mens voorbij komt waarop ze kunnen overstappen. En zo’n overstap kan zo gebeurd zijn, simpelweg door er langs te lopen en het licht aan te raken. Bijvoorbeeld tijdens het voetballen op het grasveld of bij het hutten bouwen in de bosjes kan het zomaar gebeuren dat er een teek overstapt.

Heeft een teek zijn stap gemaakt naar zijn ‘gastheer’, dan zoekt hij een plekje om zich vast te bijten in de huid. En dat gebeurt meestal in liezen, knieholtes, oksels, achter de oren en rond de haargrens in de nek (tekenbeet bij kinderen vooral) of in je bilspleet, want daar is het ook lekker warm ;-). Een teek kan ongemerkt uren of zelfs dagen op de huid zitten en zich volzuigen met bloed. Oh en vergeet ook niet om je kleding te controleren, ze willen nog wel eens in de naden kruipen.

tekenbeet bij kinderen
deze teek is al een beetje gevuld
Afbeelding van Catkin via Pixabay

Waarom is een tekenbeet bij kinderen (en volwassenen) gevaarlijk?

Ongeveer één op de vijf teken heeft de ‘Borrelia burgdorferi’ bacterie bij zich. Deze bacterie veroorzaakt de ziekte van Lyme en komt via het speeksel van de teek in je lichaam als die zich volzuigt met bloed. De bacterie doet er 24 uur over om uit de teek in jouw lichaam te komen. Je moet dus na een tekenbeet bij kinderen of jezelf zo snel mogelijk de teek verwijderen met een puntige pincet of een tekentang. En ga naar de huisarts, want door de ziekte van Lyme kun je je grieperig gaan voelen of last krijgen van je huid, gewrichten of zenuwen.

Als je er op tijd bij bent, is de ziekte van Lyme goed te behandelen een antibioticum dat de huisarts kan voorschrijven. Wanneer de ziekte van Lyme niet in een vroeg stadium behandeld wordt, kan dit later leiden tot gewrichtsklachten, huidklachten, zenuwklachten of hartklachten. Deze latere stadia zijn ook te behandelen met antibiotica, maar er kan al wel schade zijn ontstaan door de ontsteking. En je kunt er helaas niet immuun voor worden. Elke beet vormt een nieuwe kans op een besmetting met de ziekte van Lyme.

tekenbeet bij kinderen

De ontdekking van mijn tekenbeet

Ik voelde me al een paar dagen lamlendig en moe, alsof ik een griep onder de leden had. Mijn spieren waren slap en ik had een zeurende pijn en een zwaar gevoel in mijn linker schouder dat een soort van ‘uittintelde’ tot aan mijn hand. Op een dag toen ik mijn haar stond te kammen voor de spiegel, zag ik ineens een rode plek op mijn bovenarm, tegen mijn oksel aan. Het leek op een wespenbeet, zo’n 2 cm groot met een gaatje van 2 mm in het midden. Vreemd dat ik niks gevoeld had. Een angel kon ik er niet in ontdekken. De dag erna zat er een kring om de plek heen, zo ongeveer ter grootte van een euro muntstuk. Tja, wat doe je dan op zaterdag? De huisartsenpost bellen vond ik wat overdreven. Maandagochtend ging ik naar de huisarts. De plek was gegroeid naar 10 centimeter.

De ziekte van Lyme

Ik bleek de ziekte van Lyme te hebben en voor ik het wist stond ik in de rij bij de apotheek. Geen idee wanneer of waar het is gebeurd, die tekenbeet, ik heb nog nooit een teek gezien en er eerlijk gezegd ook nog nooit op gecontroleerd voordat ik dit meemaakte. En ook had ik geen idee of het antibioticum nog effect zou hebben op mijn klachten. Men moet namelijk binnen 72 uur na het verwijderen van de teek deze medicijnen ingenomen hebben. Deze kuur was voor mij niet zonder risico’s, maar ik had helaas geen andere keuze.

Veel stress

Het was een stressvolle tijd. Niet alleen omdat ik tijdens het gebruik van het antibioticum in een hele vervelende medische situatie terecht kwam, maar ook omdat ik een beetje teveel las op het internet over de gevolgen van een tekenbeet bij kinderen en volwassenen. Bijvoorbeeld dat de ziekte van Lyme die onvoldoende behandeld kan leiden tot ernstige schade en chronische invaliditeit… Hoe eerder de behandeling gestart wordt, hoe groter de kans dat de infectie succesvol kan worden bestreden. Help! Ik had geen idee had wanneer ik door de teek gebeten ben, was ik nog wel op tijd? De rode plek op mijn huid, Erythema Migrans, begint meestal na 4-10 dagen en bijna altijd binnen 3 maanden na een tekenbeet. Constant probeerde ik terug te halen wanneer het gebeurd zou moeten zijn.

Waar is die teek eigenlijk?

Ik ben vrij veel in de natuur te vinden. Het weekend voor dé ontdekking vlek van de tekenbeet heb ik nog hardgelopen achter de kinderwagen in het Delftse Hout en was ik bijvoorbeeld ook naar de kinderboerderij geweest. Samen met… mijn zoontje. Oh nee! Heeft hij niks? Meteen heb ik hem van top tot teen gecontroleerd op een tekenbeet bij kinderen natuurlijk. En dat blijf ik nu zeker doen! Het scheelde dat hij nog in de luiers zat, het zou me meteen zijn opgevallen als er een teek zou zitten.

Zelf zit ik onder de moedervlekken en er zouden zomaar nog meer teken kunnen zitten zonder dat ze direct op zouden vallen. Een paar dagen na het starten van de kuur, zag ik nog een andere vreemde plek. Op mijn hand, maar heb geen idee of dat ermee te maken had. Maar als een gek heb ik voor de zekerheid weer wasjes gedraaid en schrok ik van ieder zwart stipje dat ik ook maar ergens in huis zag. Want waar was dat ding gebleven, die teek?

vreemde plek

Genezing van een tekenbeet bij kinderen

Jammer genoeg bestaat er geen test waardoor je weet of de Borrelia bacterie verdwenen is. Ook na een succesvolle behandeling is het mogelijk dat de klachten na een bepaalde periode weer terugkomen. En dat Borrelia soms het antibioticum overleeft (inmiddels een vaststaand wetenschappelijk feit), betekent niet dat meer antibiotica de oplossing zijn. Bij veel ziektes, met name virusinfecties, is er sprake van een blijvende infectie. Deze wordt uiteindelijk meestal zonder problemen door het afweersysteem onder controle gehouden.

Net zoiets als de waterpokken. Dat is ook zo’n virus dat in slapende toestand in je lichaam blijft en later gordelroos kan veroorzaken. Dat maakte ik mee in de tijd dat ik nog borstvoeding gaf: mijn weerstand was in die tijd zo laag, dat dat virus zich liet zien en vooral ook liet voelen! Maar goed. Ondertussen heb ik de moeilijke taak volbracht om niet al veel meer bij deze nare indringers stil te staan. Maar in plaats daarvan goed op te letten op een tekenbeet bij kinderen en mezelf. En vooral om mijn lichaam te helpen om mijn immuunsysteem goed te houden. Hoe? Door lekker fit te blijven door een ouder-kind bootcamp bijvoorbeeld dus. Op het gras en in het bos. Want dat kan en durf ik weer. Kom maar op met die ‘snurfies’!

tekenbeet bij kinderen
Afbeelding van www.weekvandeteek.nl Controleren op teken

Heb jij wel eens een tekenbeet bij kinderen gezien of het zelf meegemaakt? En hoe is dat afgelopen?

Onderzoek naar de ziekte van Lyme

Mijn tekenbeet meldde ik bij tekenradar.nl, omdat er dringend behoefte is aan onderzoek naar een andere, betere behandeling voor de ziekte van Lyme. Om daaraan mee te helpen, moest ik een aantal keer bloed laten afnemen en eens in de zoveel tijd vragenlijsten invullen over mijn klachten. Een kleine moeite voor een goed doel.

Lees ook deze blogs

Delicia
Delen is enorm lief

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.