Skip to Content

Stoppen met borstvoeding, een trots en emotioneel afscheid

Mijn jongste dochter is alweer 2 jaar. Bizar hoeveel sneller de tijd lijkt te gaan bij een tweede kind. Toen ik ontdekte dat ik voor de tweede keer zwanger mocht zijn, had ik nooit kunnen bedenken welk pad er voor mij zou liggen. En nu kan ik alweer 2 jaar terugkijken plus de tijd van de zwangerschap! Ik ben inmiddels bij de halte beland van stoppen met borstvoeding. En ik vind het moeilijker dan gedacht, maar het is echt tijd. Daarbij moet het echt voor mijn gezondheid.

Tweede zwangerschap

Voordat ik erachter kwam dat ik voor de tweede keer zwanger mocht zijn, zat ik heel goed in mijn vel. Ik had de sportschool ontdekt! Was uberfit en was al ruim 15 kilo kwijt. De eerste maanden in de zwangerschap ben ik lekker door blijven sporten. Ik merkte al wel dat mijn gewrichten de laatste maanden het zwaar te verduren hadden. Maar ik dacht dat dit kwam door de intensieve workouts die ik deed. Na ongeveer 3 maanden sloeg alles om. De misselijk werd steeds erger en heel bepalend, knallende koppijn en een lichaam wat steeds minder mobiel werd. Bij de zwangerschap van mijn eerste dochter had ik nergens last van. Toen kon ik doorwerken tot mijn verlof zonder problemen. Bij mijn eerste dochter moest ik wel stoppen met borstvoeding om een andere reden.

Nu bij mijn tweede zwangerschap was het allemaal anders. De laatste maanden kon ik echt niks meer, en was huisgebonden. De bevalling daarentegen was een droombevalling in recordtijd. Ik had dan ook gehoopt dat al mijn klachten door de zwangerschap kwamen. Helaas bleven de klachten, namen ze toe, ook na mijn ontzwangerperiode. Ik kwam in de medische molen terecht en er werd een zeldzame auto-immuun ziekte ontdekt van de galwegen in mijn lever. En er werd reuma ontdekt. Twee voor de prijs van 1. Maar iets wat onwijs goed ging… dat was het geven van borstvoeding! Over stoppen met borstvoeding dacht ik toen nog niet na gelukkig.

Borstvoeding afbouwen

Met mijn eerste dochter ging het redelijk gemakkelijk de borstvoeding. Bij 3 maanden kreeg ik het advies vanuit het consultatiebureau om een flesje kunstmelk te geven omdat ik een dipje had in mijn productie. En ik ging voor het eerst weer werken. Het advies was goed bedoelt, om de stress weg te nemen. Maar het heeft er voor gezorgd dat mijn productie daarna niet echt meer lekker op gang kwam. En het zorgde ervoor dat mijn dochter gewend raakte aan het gemak van flesjes. Met 9 maanden moest ik toen stoppen met borstvoeding, omdat mijn dochter niet meer uit mijn borst wilde drinken.

Bij mijn tweede dochter zat ik thuis door mijn ziekte, dus ik had geen stress van kolven of werken. Ook ben ik dit keer gaan voeden op verzoek, in plaats van om de 2/3 uur. Dit was zo’n verademing voor mij. Waar mijn lichaam qua ziekte me totaal in de steek liet, zo goed liep de borstvoeding. Als een…tiet! Heerlijke momentjes zo samen. Ik was beperkt in bewegen en alles wat ik (niet) kon. Maar de momenten borstvoeding waren zo mooi samen. Dat deed mijn lichaam toch maar goed! Ook was het een lifesafer voor de eerste nachten, hup boob eruit, Gwen voeden en beide weer lekker slapen.

Door de borstvoeding moest ik een bepaalde weg in slaan qua medicatie, niet alles kan zomaar ingenomen worden. Ook duurde de medische molen en onderzoeken lang voordat er überhaupt iets duidelijk was. Opeens zat ik op een jaar borstvoeding! Mijn doel wat ik wilde halen.

Langvoeden stoppen

Coronatijd, ik was al beperkt door mijn ziekte, nu moesten we ook verplicht thuiszitten. Eigenlijk kwam mijn dochter alleen in de ochtend en avond voor het slapen nog drinken bij me. Ze vroeg nooit om de borst zomaar en die twee momentjes op een dag waren heel kostbaar voor me. Je maakt als mama happy hormonen aan als je kindje bij je drinkt. En ik was trots op dat deel van mijn lichaam wat toch maar mooi goed werkte. Over stoppen met borstvoeding wilde ik niet nadenken.

Het is zo mooi om te zien hoe het voedingsproces groeit. Waar borstvoeding eerst echt overleven en leven is. Zo knus is het op latere leeftijd. En uiteraard ook een goede ondersteuning van de gezondheid. De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) zegt zelfs dat tot 4 jaar prima is. Waar ik eerst een beetje mijn bedenkingen had over langvoeden, zo ‘een ieder haar zaak’ is het, vind ik nu. Twee jaar klonk voorheen “te oud”, maar het is nooit ongemakkelijk geweest voor mij of mijn dochter. Wel vond ik het alleen in de ochtend en avond prima op den duur en ging ik niet meer live voeden ergens buiten. Mijn jongste dochter zelf dronk ook anders, op haar kop, staand, knuffelend; ze koos zelf voor de regie en de houding en dat is tof om te zien.

Stoppen met borstvoeding

Doordat het allemaal zo natuurlijk liep en ik er heel veel happy hormones uit haalde, dacht ik niet aan stoppen met borstvoeding. Wel merkte ik steeds meer fronsende wenkbrauwen als de apotheker weer wilde checken ‘of het nog klopte’ dat ik nog steeds borstvoeding gaf. Ook artsen en een ieder die op mijn pad stond in mijn ziek zijn traject, vonden het wat “vreemd”. Ik vond er niks vreemds aan en alleen maar hele fijne momenten waarin ik me een goede en sterke mama voelde. Niet een mama die gebonden is aan huis en soms (vaak) geeneens mijn kind de trap kan afdragen of een luier kan verschonen door de pijn in mijn vingers.

Ik besefte me al snel dat ik teveel emotioneel gewicht aan de borstvoeding had gehangen. Ik ben uiteraard meer dan borstvoeding en de pijnen in mijn gewrichten namen alleen maar meer toe. Na 2 jaar plus een groot deel van mijn zwangerschap, met zoveel intense pijnen en beperkingen te leven, is het tijd. De veilige medicatie voor mijn reuma wat mag tijdens de borstvoeding slaat helaas niet aan en het is echt tijd voor een ander medisch pad. Stoppen met borstvoeding is hiervoor noodzakelijk.

stoppen met borstvoeding

borstvoeding afbouwen

Het feit dat ik “moest” stoppen door mijn ziek zijn maakte me boos en emotioneel. Ik wil zelf die keuze kunnen maken! Tegelijk ging ook het afbouwen goed eigenlijk. Ik heb dit naar gevoel gedaan en me niet ingelezen hierover. Dat ging prima maar er is ook genoeg over te vinden als je hulp hiermee wilt. Wij gingen over naar alleen de avond voeding. Toen om de dag, toen 2 dagen niet en toen opeens was het over. Voorbij. Als ik op mijn vaste voedingsplekje zit in de avond bij de welterusten kus, reikte mijn dochter naar me met haar handjes en riep huilend “bossssst”. Maar als ik haar ergens anders een welterusten kus geef, dan is er niks aan de hand. Het stoppen met borstvoeding viel dus eigenlijk wel mee.

Ik ben sinds kort gestart met nieuwe medicatie en het is gewoon tijd voor mij om me weer beter te voelen en een mama te zijn die weer normaler kan leven. Met veel minder pijn en meer energie. Nu roept mijn dochter nog steeds “bossst” als ik op ons plekje zit. Maar dan pak ik haar vast en knuffel ik gewoon even, en dan is het ook goed! We maken er een knuffel momentje van en dat is prima. De aanloop naar het stoppen met borstvoeding was erg emotioneel, maar het stoppen zelf is eigenlijk prima. Op naar betere gezondheid voor mij en ik kijk onwijs trots terug op het 2 jaar kunnen voeden van mijn dochter! Zelfs met een intens ziek lichaam was dit mogelijk.

stoppen met borstvoeding

Heb jij borstvoeding kunnen geven? En zo ja hoelang is het gelukt?

Handige linkjes Stoppen met borstvoeding

Footer1
Selena
Delen is enorm lief

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.