Weg met luizen met XT luis

Met een dochter die al 2,5 jaar op de basisschool zit en in 5 jaar tijd 25 gastkinderen in huis is het een wonder dat er nog nooit een luis gespot is. En als ik heel eerlijk ben heb ik er zelfs nog nooit eentje in het echt gezien. En dat terwijl ik luizenmoeder en luizenpluiscoordinator ben geweest bij mijn dochter op school! Heel wat hoofden heb ik het afgelopen jaar gecheckt en afgezien van een paar verse neten en oude neten bleef het daar bij gelukkig. Met XT luis blijft dat hopelijk ook zo!

Hoofdluis hoe kom je er aan?

Laten we eerst maar eens beginnen met hoe je aan hoofdluis komt. Nee je krijgt luizen als je haar schoon of juist vies is. En je krijgt ook niet luizen als je haar schoon of juist vies is. Al lijken ze enorme dikke klodders met gel of olie niet heel erg aantrekkelijk te vinden. Eigenlijk heb je gewoon pech als je luizen krijgt. Luizen lopen van het ene hoofd naar het andere hoofd. Je kunt proberen om luizen te voorkomen daar kom ik zo op terug.

Luizenzakken zijn onzinnig tegen hoofdluis. Handig wel in het winterseizoen als alle kinderen wanten, sjaals, mutsen, dikke jassen, extra schoenen of sloffen meenemen en er te weinig plek is bij de kapstok. Hup alle rommel in een zak en die aan een haakje. De persoon die luizenzakken heeft bedacht is vast heel rijk geworden van het product, maar nuttig is het niet. Luizen gaan namelijk dood als ze geen gastheer/vrouw hebben. Dus geen haar op hun hoofd (gna gna) die er aan denkt om zomaar van een hoofd af te kruipen en lekker een dutje te gaan doen op je jas.

Net zoals beddengoed en knuffels eindeloos wassen of in de vriezer stoppen. Tegen de tijd dat je kind 12 uur later weer in bed stapt is er geen levende luis meer te bekennen. En de neten zitten echt vast aan de haartjes die vind je niet zomaar even liggen op het hoofdkussen van je kind.

En nee hoofdluizen springen ook niet.

Hoe zien hoofdluizen en neten eruit?

Een volwassen hoofdluis is ongeveer zo groot als een sesamzaadje. Heeft hij net bloed opgezogen dan is hij roodbruin van kleur. Anders is hij grijsblauw.

De neten, eitjes van de hoofdluis, zijn zo’n 1 mm groot en meestal doorzichtig of grijswit. Eigenlijk lijken neten een beetje op roos of zandkorreltjes. Maar roos en zandkorreltjes kun je van de haren afschudden of makkelijk los krabbelen. Neten zitten echt aan de haren gekleeft. Leven de neten dan zitten ze tot ongeveer 2 cm van de haarwortel. Dode, of al uitgekomen neten zitten lager op het haar. Dan spreek je van oude neten.

Waar de neet zich echt zo dicht mogelijk bij de hoofdhuid bevindt op een haar, gaat de hoofdluis wat meer aan de wandel. Ze zitten graag onder een pony, in de nek of achter de oren. Ze lopen over je hoofdhuid en een enkele doet een wandeling over de hoofdharen naar beneden. En dan kunnen ze wel eens overlopen van het ene hoofd, naar het andere hoofd.

Een jonge hoofdluis komt na 7 – 10 dagen uit het ei en is een week later volwassen. Alleen volwassen hoofdluizen kunnen eitjes leggen. Een hoofdluis leeft ongeveer één maand en legt elke dag zo’n 6 eitjes. Uit deze eitjes komen weer nieuwe hoofdluizen. Snel ingrijpen is bij hoofdluis dus belangrijk. Wat dat betreft zijn ze sneller dan konijnen 😉

Back to school

Sja gister scheef ik over het back to school shoppen wat ik de afgelopen tijd heb gedaan. En met scholen in Nederland die weer beginnen, breekt ook het hoofdluis seizoen weer aan. Tijd voor luizenpluis coordinatoren om weer te vergaderen en luizenouders te regelen. Ik moet zeggen dat ik het zelf altijd erg gezellig vond om te doen. Bij dochterlief op school is het steevast de eerste vrijdag na de vakanties even een 15 a 20 minuten pluizen.

luizenouder

Per klas zijn er zo’n 4 ouders die helpen en dan heb je de klus zo geklaard. Tussendoor leer je de andere kinderen in de klas een beetje kennen, en ook andere ouders. Je maakt wat praatjes en observeert hoe kinderen zijn. Sja ik vond dat altijd wel leuk en interessant. Tussendoor heel wat invlechten proberen mooi te houden en van de meeste meiden in de klas weer opnieuw staarten en ingewikkelde constructies van vlechtjes en haarspeldjes terugbouwen omdat papa/mama altijd weer vergeten dat het luizenpluizen is. Omdat ik op vrijdag werk, kan ik daar niet meer mee helpen op school en mag ik voortaan op de dinsdagen na de vakantie op mijn eigen school de kinderen wat later in de klas verwachten. En misschien dat ik dan zelf ook wel eens vraag aan een luizenouder of ze mijn haar ook even willen controleren.

Terwijl ik deze blog tik begint mijn hoofdhuid trouwens wel te kriebelen. Dat zegt niks over het hebben van hoofdluis, maar is gewoon een associatie. Misschien jeukt jouw hoofd tijdens het lezen van deze blog ook wel.

Zo zullen we het nu maar eens gaan hebben hoe je van luizen af komt?

Hoe kom je van hoofdluis af?

Na de meivakantie zijn de kinderharen voor het laatst gecontroleerd. 3 maanden later hebben de hoofdluizen weten te overleven, ondanks de vele zwempartijtjes. Luizen kunnen prima tegen water, ze overleven uren! Tijd om in actie te komen.

Veel ouders zeggen dat ze de haren van kinderen regelmatig controleren, maar zo heb ik persoonlijk al heel wat ouders mogen vertellen dat ze toch beter hun best mogen doen. Het is echt belangrijk dat je de hele hoofdhuid controleert, pluk voor pluk. Is er 1 hoofdluis, dan zijn het er al gauw heel veel. Kom je hoofdluis tegen? Schaam je niet!! jij kan er niks aan doen, je kind kan er niks aan doen! Je schaamt je ook niet als je kind een wratje heeft, of waterpokken. Hup naar de drogist en spullen halen. Er zijn onwijs veel spullen op de markt die je helpen bij het verwijderen van hoofdluis. Een daarvan is XT luis.

XT luis

Het merk XT luis behandelt én beschermt door een unieke formulering zonder pesticiden. Hoofdluizen en eitjes worden in 1 behandeling van 15 minuten gedood met XT luis Once.

Breng voldoende gel aan op droog haar en laat dit 15 minuten inwerken. Een pedagogisch filmpje op Netflix tussendoor is toegestaan, of je dood de tijd gezellig door samen een spelletje te spelen.

Hierna breng je shampoo aan ( zonder water) en masseert alles goed in. Goed uitspoelen met water en op laten drogen.

En dan kammen, kammen, kammen, kammen. Ik adviseer altijd 2 keer per dag bij lang haar. Een week lang. Geen nieuwe luizen ontdekt dan ben je veilig. Vind je nieuwe luizen dan weer opnieuw de XT luis Once gebruiken. en weer kammen, kammen en kammen.

Voorkomen

xt luis

Ik ben straks een kleuterjuf. Een kleuterjuf met lang haar. Een kleuterjuf die rustig in de huishoek een kopje thee komt drinken. Of naast je komt zitten om te kijken hoe je iets aan het bouwen bent. Een kleuterjuf die je op schoot trekt, om je een knuffel te geven als je moet wennen en het spannend vindt op school. Een kleuterjuf met lang haar die grote kans maakt om ook hoofdluis te krijgen dus.

Van XT luis kreeg ik een spray om mij preventief te beschermen tegen hoofdluis. De XT luis Protect & Go is op waterbasis en spray je makkelijk op handdoekdroog of droog haar en kam je goed door.

Je kunt de XT luis Protect & Go (ongeveer 19 euro) en de XT luis Once (ongeveer 20 euro) al gebruiken vanaf 6 maanden oud. De ingrediënten vind je hieronder:

xt luis

Raad eens wat wij het laatste weekend van augustus in ons haar gaan sprayen? Jij ook?


Facebook Comments

ellen

Hoi Ik ben Ellen eigenaar van MamaScrapelle. Ik ben behoorlijk creatief en dol op prentenboeken en op stap gaan met mijn man en 6 jarige dochter!