Skip to Content

Elvis, een bombastische verfilming van een iconische man

Ik denk dat elke generatie Elvis nog wel kent. Deze man is zo iconisch, dat overstijgt vele generaties. Toch is het tijdsbeeld waarin hij groot is geworden steeds minder bekend. Vrouwen die voor het eerst in katzwijm vielen door zijn heupwiegende bewegingen. De shock in Amerika dat een blanke jongen bewegingen van donkere mensen nadeed. Muziek van blank en donker wat hij deed doen samensmelten, en daardoor vele anderen weer liet smelten. Baz Luhrmann heeft het verhaal van Elvis geweldig bombastisch op zijn manier in een filmjasje gegoten. En echt alleen zoals hij kan.

Elvis

Elvis

Ontdek het leven van Elvis Presley, gezien vanuit het perspectief van zijn gecompliceerde relatie met zijn mysterieuze manager kolonel Tom Parker. Het verhaal beschrijft de meer dan 20 jaar beslaande complexe dynamiek tussen Presley en Parker. Van Presley’s doorbraak tot aan zijn status als ongekende superster. Dit tegen de achtergrond van het veranderende culturele landschap en het verlies van onschuld in Amerika. Centraal in die reis staat een van de belangrijkste en invloedrijkste mensen in het leven van Elvis: Priscilla Presley.

Elvis volgt het verhaal van de beruchte rock n roll ster Elvis Presley gezien door de ogen van zijn controversiële manager Colonel Tom Parker. De film verkent Elvis Presley’s hoogte- en dieptepunten en de vele uitdagingen en controverses die hij gedurende zijn carrière onderging.

Elvis is vanaf 26 oktober beschikbaar op 4KUHD, Blu-ray™, DVD, Amazon Prime Video, Apple TV, Google Play Store, Rakuten TV, Pathé Thuis, KPN & Ziggo.

dvd

Baz Luhrmann experience

Naast de iconische naam die Elvis draagt, wil ik toch eerst beginnen bij Baz Luhrmann, de regisseur van deze film. Die naam zegt al genoeg over wat je namelijk van de film kan verwachten. Als jong meisje heeft Luhrmann mij al betoverd met zijn Romeo + Juliet en zijn Moulin Rouge! Wat een bombastische wereld weet hij op het doek neer te zetten. Een explosie van beeld en geluid, een waar audiovisueel spektakel wat zo van het scherm in je hoofd knalt. En zo ook met Elvis. Luhrmann is een meesterverteller die je vastgrijpt en zo in zijn verhaal meesleurt. Soms ga ik ook echt even kopje onder en heb ik behoefte om op adem te komen. Op elke mm gebeurd er wel iets in beeld en dat onder het genot van diverse imposante muzikale samenkomsten.

Romeo + Juliet en Moulin Rouge! hebben mij beide intens weten te raken, ook emotioneel. Tranen met tuiten in de bioscoop terwijl ik zelden huil om een film. Beide verhalen beginnen met een bombastische introductiescène met epische muziek waarbij een dood centraal staat. Je werk naar deze dood toe in de films. En zo ook in Elvis. In enkele seconden krijg je de hele lading van de film al in een flits recht je hersens in geprikkeld. En ook de dood van Elvis is een gegeven wat al vast staat. Ik zie dus veel overeenkomsten.

Het begin met de glimmende edelstenen van Elvis is gewoon kunstig gemaakt en de ekster in mij geniet hiervan. Luhrmann kan soms overweldigend, te veel, schreeuwend en overrompelend zijn. Hij weet er hoe dan ook altijd een prachtig visueel feestje van te maken, met een geweldige mashup van muziek gegoten in een verhaal wat echt verteld wordt.

Één van mijn favoriete scènes uit de film: Elvis (2022) Elvis’s Childhood Scene

Muziek

Muziek, hoe kan ik muziek nou niet noemen bij Elvis. Maar ook bij Luhrmann kan ik niets anders dan muziek bespreken. Deze man heeft een gave om muziek aan zijn verhaal te koppelen op zo’n manier dat het meer dan verrijkend is. Hij weet bekende nummers in elkaar te verweven op een manier dat het binnenkomt. Dat het echt werkt, dat de nummers elkaar versterken en aanvullen. Zijn bombastische beelden kan je niet loshalen van de muziek die hij gebruikt in zijn films, en vice versa. Ook in Elvis werkt het heel vaak onwijs goed. Het meeste geniet ik van zijn samenkomst van Elvis zijn nummers en de oude pure soul nummers. Wat een genot!

Ook heeft Luhrmann ervoor gekozen om de nieuwe generatie denk ik te prikkelen want soms zitten er opeens moderne elementen in. Nummer door hedendaagse artiesten uitgebracht. Maar ook opeens wat hiphop en rap. Die laatste twee stromingen vind ik soms wat verwarrend als we in het verleden zitten en die clashen meer dan dat ze mashen. Maar er zitten ook pareltjes bij zoals If I Can Dream vertolkt door mijn geliefde Maneskin. Austin Butler is de acteur die Elvis speelt, en zijn zang en dans is echt uitmuntend. Zeker in de Las Vegas show komt hij wat mij betreft helemaal tot zijn recht. Ik heb genoten van zijn performance als Elvis de artiest.

elvis
If I Can Dream (From The Original Motion Picture Soundtrack ELVIS) (Official Video)

De film

Uiteraard ken ik Elvis en ik kan zijn muziek waarderen. Toch heb ik geen hele speciale herinneringen of warme gevoelens aan hem als artiest. Ik ken zijn verhaal in grote lijnen maar veel weet ik niet van hem. Ik weet dat zijn dochter Lisa Marie met Michael Jackson getrouwd was en in Mars Attacks geacteerd heeft wat door Tim Burton geregisseerd is. In deze film is mijn band met Elvis niet per se heel erg beter geworden. Luhrmann maakt vele flinke sprongen en verteld het verhaal vanuit het perspectief van zijn manager. Een uniek standpunt, tegelijk kom ik nergens echt dichtbij Elvis voor mijn gevoel. Waar Luhrmann mij in Romeo en Moulin keihard weet te raken, zo goed als koud laat hij me in deze film.

Toch leef ik mee met Elvis, wat vreselijk die laatste jaren van hem. Zo gevangen tussen de muren van een hotel in de troosteloze omgeving van Vegas. De jeugdscène waarbij hij geraakt wordt door de muziek is één van mijn favoriete scènes. Net zoals alle optredens eigenlijk. Die raken me meer dan het acteren tussendoor. Het is niet slecht maar ik voel er gewoon niet zoveel bij. Misschien is dit ook wel een film wat ik vaker moet zien. Er gebeurd zoveel. Austin Butler is echt wel heel goed gecast. Tom Hanks is zijn dubieuze manager en ook van zijn rol ben ik iets minder gecharmeerd.

Wel vind ik dus de oude pure soul stukken in de film echt heerlijk. De rauwheid uit die scènes komen zo bij me binnen. Net zoals dat toentertijd bij Elvis hebben gedaan en zijn muziek hebben gevormd.

film

DVD Elvis

Steeds meer ben ik een fan van een DVD editie geworden. Ik vind namelijk de extra’s die hierbij komen zo leuk. Ik kijk Blu-Ray wat ook nog eens onwijs mooi beeld geeft. Let wel even op wat jouw apparaat kan draaien. De extra’s verschillen ook per DVD, Blu-Ray of 4HD. Door het bonusmateriaal ben ik de film nog meer gaan waarderen. Het is gewoon lekker om na een film nog even na te kunnen genieten. Zo vond ik de making off erg fijn. Al kan ik mij voorstellen dat deze film in de bioscoop nog indrukwekkender moet zijn.

Luhrmann blijft een unieke en geniale verhalenverteller die zich niet in een hokje laat stoppen. Zijn combinatie met Elvis is bijzonder en het werkt wat mij betreft. Ik voelde me emotioneel niet geraakt, maar visueel zeker wel. Zijn films laten altijd een indruk achter. Het is een prikkelende sensatie en dat kan ik zeer waarderen. Ik ben Elvis niet per se beter leren kennen, maar je krijgt wel een uniek kijkje in zijn carrière en het tijdsbeeld wat er toen was. Dat in combinatie met een waar beeld en muziek spektakel, en je hebt Elvis in een notendop :). Had ik ook al genoemd dat hij meer dan 60 outfits aanheeft in de film? Eem bombastische explosie op elk vlak dus.

elvis
Alle afbeeldingen zijn eigendom van Universal
Footer4 nieuw
Selena
Delen is enorm lief

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.