Skip to Content

Spelletjes voor een sportief kinderfeestje

We hebben al heel wat kinderfeestjes op MamaScrapelle besproken. Zelf ben ik altijd van de creatieve feestjes, met af en toe een feestje buiten de deur. Maar het wordt de hoogste tijd om eens spelletjes voor een sportief kinderfeestje te gebruiken. Overigens ook te gebruiken op het schoolplein of gewoon met kinderen in de buurt! Met leuke activiteiten met een voetbal, Olympische Spelen, Oud-Hollandse spelletjes en andere spellen gaan de kinderen het leuk hebben! Sporten is immers heel belangrijk voor kinderen!

sportende kinderen sportief kinderfeestje

Tips voor het organiseren van een sportief kinderfeestje

Voor het organiseren heb je voldoende ruimte nodig voor de spelletjes voor een sportief kinderfeestje.

 1. Kies een geschikte locatie: Zoek een ruimte zoals een park, een speeltuin of zelfs je eigen achtertuin waar kinderen genoeg ruimte hebben om te rennen en te spelen.
 2. Stel een thema in: Geef het feestje een sportief thema, zoals voetbal, atletiek, Olympische Spelen, of een specifieke sport waar het kind dol op is.
 3. Zorg voor gevarieerde activiteiten: Plan verschillende sportieve spelletjes en activiteiten, zoals estafetteraces, balwerpen, touwtrekken*, parcours, enzovoort. Zorg ervoor dat er voor elk kind iets leuks te doen is.
 4. Pas de activiteiten aan op de leeftijd: Zorg ervoor dat de spelletjes en activiteiten geschikt zijn voor de leeftijd van de kinderen. Maak ze uitdagend maar niet te moeilijk.
 5. Bied voldoende drinkwater en snacks aan: Houd de kinderen gehydrateerd tijdens het sporten door voldoende water beschikbaar te stellen. Zorg ook voor gezonde snacks om de energie op peil te houden.

Spelletjes voor een sportief kinderfeestje

Hieronder volgen een paar spelletjes voor een sportief kinderfeestje:

 1. Estafetterace – Verdeel kinderen in teams en laat ze rennen, hindernissen overwinnen en een object doorgeven.
 2. Waterestafette – Laat teams een bekertje water doorgeven met een spons terwijl ze een parcours afleggen.
 3. Hoepelwerpen – Plaats hoepels* op verschillende afstanden en laat kinderen proberen er frisbees* in te gooien.
 4. Levend Twister – Maak een gigantisch Twister*-speelbord op het gras en laat kinderen de kleuren volgen.
 5. Pionnenroof – Verdeel kinderen in teams en laat ze pionnen van het andere team proberen te stelen.
 6. Touwtrekken – Span een dik touw en laat kinderen in twee teams strijden om te zien wie het sterkst is.
 7. Voetbalbowling – Plaats kegels als bowlingpins en laat kinderen proberen ze omver te schieten met een voetbal.
 8. Sponzenrace – Geef elk team een natte spons en laat ze racen om een emmer te vullen door uit te knijpen.
 9. Schatzoeken – Verstop kleine voorwerpen in de tuin en laat kinderen op zoek gaan naar de verborgen schat.
voetbal meisje
Foto door Laura Rincón: via pexels

Spelletjes thema voetbal

Voetbal is een geliefde sport die wereldwijd miljoenen mensen verenigt. Naast de traditionele wedstrijden zijn er ook talloze leuke spelletjes die je zelf kunt bedenken en maken om je voetbalervaring te verrijken. In deze blog over Spelletjes voor een sportief kinderfeestje kunnen extra spelletjes met een voetbal niet ontbreken!

 1. Voetbalbowling: Zet een reeks kegels op een rij aan het einde van het voetbalveld en probeer ze omver te schieten met een goed geplaatst schot. Wie kan de meeste kegels omverwerpen?
 2. Voetbaltennis: Verdeel het speelveld in twee helften en gebruik een net om een tennissituatie te creëren. Speel met een voetbal in plaats van een tennisbal en probeer de bal over het net te slaan zonder dat deze de grond raakt. ( een beetje zoals volleybal dus)
 3. Voetbal-estafette: Vorm teams en zet een parcours uit met verschillende stations. Gebruik de voetbal om het parcours af te leggen, waarbij je de bal moet passen of dribbelen naar het volgende station voordat je teamgenoot hetzelfde doet.
 4. Voetbalgolf: Creëer een parcours met obstakels en doelen, vergelijkbaar met een minigolfbaan, maar gebruik je voeten om de bal te spelen in plaats van een golfclub. Probeer de bal in zo min mogelijk pogingen in het doel te krijgen.
 5. Voetbal-Pictionary: Geef elke speler een stuk papier en een pen. Laat een speler een woord of een term gerelateerd aan voetbal trekken en tekenen, terwijl de anderen proberen te raden wat het is binnen een bepaalde tijdslimiet.
spelletjes olympische spelen estafette

Spelletjes thema Olympische Spelen

Naast de voetbal spelletjes en de algemene spelletjes kun je ook denken aan Olympische Spelen. Spelletjes voor een sportief kinderfeestje waarbij je natuurlijk wel echt de prijsjes voor de kinderen in huis moet halen!

 1. Estafetterace: Organiseer een estafetterace waarbij teams tegen elkaar strijden. Ze kunnen verschillende afstanden rennen, hindernissen overwinnen en een estafettestokje doorgeven.
 2. Discuswerpen: Maak je eigen “discussen” door plastic borden te versieren en laat de kinderen ze zo ver mogelijk werpen. Markeer een afstand om te meten wie het verst gooit.
 3. Touwtrekken: Laat twee teams het tegen elkaar opnemen in een touwtrekwedstrijd. Zorg voor een dik en stevig touw en laat ze zien welk team het sterkst is.
 4. Hoogspringen: Maak een springgebied met een touw tussen twee palen of gebruik een springmat. Laat kinderen proberen over het touw te springen en bepaal wie het hoogste springt.
 5. Waterestafette: Organiseer een waterestafette waarbij de teams water van de ene naar de andere kant moeten transporteren met behulp van sponzen of bekers. Het snelste team wint!
boogschieten met kinderen
Foto door RDNE Stock project: via pexels

En nog een paar mini olympische spelen

 1. Boogschieten: Creëer een veilige boogschietopstelling met zachte pijlen en doelen. Laat de kinderen hun vaardigheden testen en kijken wie het meest nauwkeurig kan schieten.
 2. Mini-Marathon: Markeer een parcours en laat kinderen een mini-marathon rennen. Je kunt verschillende leeftijds- en afstandscategorieën instellen voor een eerlijke competitie.
 3. Ringwerpen: Plaats verschillende gekleurde hoepels op de grond en laat kinderen ringen gooien om ze om de hoepels te laten landen. Zie wie de meeste punten kan scoren!
 4. Zwemrace: Als je toegang hebt tot een zwembad, organiseer dan een zwemrace waarbij kinderen kunnen strijden om de snelste te zijn in verschillende afstanden.
 5. Olympische Medailleceremonie: Sluit het feestje af met een speciale medailleceremonie waarbij elk kind een medaille ontvangt als erkenning voor hun inzet en deelname aan de Olympische Spelen.
sportief kinderfeestje zaklopen oudhollandse spelletjes

Oud-Hollandse spelletjes voor een sportief kinderfeestje

Heb je een kind die niet van voetbal houdt, en eigenlijk ook niks heeft met de Olympische spelen? Maar wil je wel spelletjes voor een sportief kinderfeestje lekker in de openlucht? Wat denk je van Oud-Hollandse spelletjes?

 1. Sjoelen: Zet een sjoelbak*op en laat de kinderen om de beurt de houten schijven in de vakjes schuiven om punten te scoren.
 2. Koekhappen: Hang een koek aan een touwtje en laat de kinderen proberen erin te bijten zonder hun handen te gebruiken. Wie als eerste een hap neemt, wint!
 3. Zaklopen*: Geef elke deelnemer een juten zak om in te stappen en houd een race waarbij ze springen terwijl ze in de zak zitten. De eerste die de finishlijn bereikt, wint.
 4. Blikgooien*: Stapel lege blikken op elkaar en geef de kinderen kleine zakjes met bonen om te gooien. Ze moeten proberen zoveel mogelijk blikken omver te werpen.
 5. Ringwerpen*: Plaats verschillende gekleurde houten palen in de grond en geef de kinderen werpringen. Ze moeten proberen de ringen om de palen te gooien en punten te verdienen.

En nog een paar tips

 1. Steltlopen*: Geef kinderen een paar stelten en laat ze oefenen om erop te lopen. Daarna kunnen ze een steltenlooprace houden om te zien wie het snelst is.
 2. Ezeltje Prik: Hang een afbeelding van een ezel zonder staart aan de muur en laat kinderen geblinddoekt proberen de staart op de juiste plek te prikken.
 3. Haasje Over: Vorm twee rijen met kinderen tegenover elkaar en laat ze om de beurt springen over de kinderen aan de andere kant. Het team dat de meeste sprongen voltooit, wint.
 4. Ganzenbord: Speel een klassiek spel als Ganzenbord, waarbij kinderen met een dobbelsteen gooien en hun pionnen over het bord verplaatsen. Wie als eerste de finish bereikt, wint.
 5. Stuivertje Wisselen: Laat kinderen op een rij staan en geef ze elk een stuiver. Ze moeten proberen de stuiver naar de volgende persoon in de rij door te geven zonder hun handen te gebruiken, alleen met hun neus!

Niet precies wat je zocht?

Nou vooruit er zijn natuurlijk nog meer sportieve kinderfeestjes te bedenken.
Yoga, zwemmen, bodyboarden, surfen, schaatsen, lasergamen, boulderen, paardrijden, klimpark, trampolinepark, en misschien weet jij er nog meer?

Nog een paar tips

Maak het feestje extra leuk door kleine prijzen of medailles* uit te reiken aan de deelnemers. Dit moedigt hen aan en maakt het feestje nog specialer. Zorg ervoor dat de speelruimte veilig is en dat er geen gevaarlijke obstakels zijn. Houd ook rekening met de weersomstandigheden en zorg indien nodig voor schaduw of beschutting.

Vraag ouders of andere volwassenen om te helpen bij het begeleiden van de activiteiten en het toezicht houden op de kinderen. Dit zorgt voor een soepel verloop van het feestje. Wees flexibel en pas de activiteiten aan op basis van de interesse en energieniveaus van de kinderen. Het belangrijkste is dat ze plezier hebben!

Geniet zelf ook van het feestje en heb plezier met de kinderen. Het draait uiteindelijk allemaal om het vieren van een speciale gelegenheid en het creëren van mooie herinneringen. Met deze zelfbedachte spelletjes, met thema voetbal, olympische spelen en oud-hollandse spelletjes zal het sportieve kinderfeestje zeker een succes worden! Veel plezier en geniet van de activiteiten!

Lees ook deze blogs

Footer1
ellen
Delen is enorm lief

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.