Skip to Content

Beter leren plannen als moeder: 4 tips 

Als moeder heb je soms gewoon het gevoel dat je ogen en oren tekort komt. “Ik heb maar twee handen!” Die opmerking heb je vast weleens gemaakt richting je kind. En zo is het ook. Toch lijkt het alsof je tegenwoordig bijna superkrachten nodig hebt om alles te organiseren. Werken, een gezin en allerlei andere sociale verplichtingen. En dan ook nog de goedbedoelde adviezen dat je meer tijd voor jezelf moet maken. Hoe dan? Het rijtje met taken houdt maar niet op. Goed kunnen plannen als moeder is dan ook een absolute must. Maar dat is niet altijd onze grootste kracht. Herkenbaar? Met behulp van de volgende vier tips lukt plannen voortaan wel. 

plannen voor moeders
Foto door Polina Kovaleva: via pexels

Schrijf alles op – eerste tip plannen als moeder

Vaak denken we dat we dingen wel kunnen onthouden. Dat ene kinderfeestje? Geen enkel probleem! Totdat je er een uur van tevoren achterkomt dat je nog een cadeau moet halen en dat de BSO nog niet afgebeld is. Oeps! Daarom is ons eerste advies om alles op te schrijven om te plannen als moeder. Zorg er dus ook voor dat je altijd een parker pen en iets om op te schrijven bij je hebt. Zo kun je belangrijke dingen noteren. Let er wel op dat je al deze notities later in de weekplanning schrijft. Zo voorkom je dat je straks allemaal losse blaadjes met notities hebt en daardoor nog het overzicht verliest. 

Je kunt dit eenvoudig oplossen door een goede (familie)agenda te kopen. Kies hierbij voor een merk met voldoende schrijfruimte. Leuchtturm heeft bijvoorbeeld verschillende schrijfwaren te koop, waaronder ook notitieblokken en agenda’s. Deze zijn in diverse maten verkrijgbaar, zodat ze altijd in je tas passen. 

plannen voor moeders
Een planning doe je samen met je partner. Thuis, maar ook op het werk!

Deel de planning met je partner 

Natuurlijk ben je niet alleen in het maken van afspraken. Plannen als moeder als er ook een partner is hoort in overleg te gaan. Ook de afspraken die je partner maakt zijn van belang. Spreek daarom in goed overleg af wie wanneer met de kinderen is en wanneer jullie iets voor jezelf of samen (quality-time) kunnen doen. Gelukkig zijn er dan ook speciale apps waarmee je jullie digitale agenda’s kunt synchroniseren. Hierdoor voeg je makkelijk activiteiten toe die je alleen of gezamenlijk gaat doen. Zo zijn jullie altijd beide op de hoogte van de planning.

Wil je liever geen digitale planner? Dan is het ook een goed alternatief om een papieren familieagenda op een duidelijk zichtbare plek in huis weg te leggen. Zet deze bijvoorbeeld neer in de keuken of de gang, een plek waar jullie beiden regelmatig komen. Zo kunnen afspraken direct worden genoteerd en is voor iedereen duidelijk welke afspraken er op de agenda staan. 

Leef niet om te plannen als moeder

Beter leren plannen als moeder is een absolute must. Zeker nu moeders steeds drukker worden. Maar overdrijf het plannen niet. Zo zijn er ook moeders die alleen maar volgens hun agenda leven. En zelfs elke alledaagse activiteit inplannen. Hierdoor wordt het natuurlijk heel lastig om flexibel te blijven. Daarnaast is er dan ook geen ruimte voor een spontaan uitje wat erg waardevol kan zijn voor het gezin. Het is dus belangrijk om prioriteiten te stellen en genoeg ruimte over te houden voor flexibiliteit. Welke afspraken zijn daadwerkelijk van belang en wat zou eventueel ook doorgeschoven of afgezegd kunnen worden? Het moet niet zo zijn dat elke dag straks volledig staat volgepland en je hier niet meer vanaf kunt wijken. 

Dat is direct een belangrijk punt: durf ook nee te zeggen. Je kunt simpelweg niet op alles ja zeggen. Dat houdt geen mens vol en is ook niet leuk voor de kinderen als ze geen tijd meer over hebben om gewoon eens lekker te spelen. Wees dus niet bang om te zeggen dat het te druk wordt. Daar heeft werkelijk iedereen begrip voor.

avondeten zonder kind
Avondeten plannen als gezin. Genieten van de rust

Creëer een routine

Maak het plannen als moeder een stuk makkelijker door routine te creëren gedurende de week. Hierdoor weet iedereen waar hij of zij aan toe is en wanneer er ruimte is voor afspraken en vrije tijd. Dit kan je een hoop stress besparen en zorgt er ook voor dat je aan het einde meer tijd over houdt. Dingen waar je aan kan denken zijn bijvoorbeeld vaste tijden om op te staan en naar bed te gaan. Een goed slaapritme is belangrijk niet alleen voor je kinderen maar ook voor jezelf. Zorg ervoor dat je duidelijke afspraken maakt rondom het naar bed gaan.

Daarnaast kan je ook denken aan routine in avondeten. Door op gezette tijden avond te eten, weet iedereen in huis wanneer ze het avondeten kunnen verwachten en hoeveel tijd ze ervoor of erna nog over hebben. Maak samen een weekvoorbereiding wat je op welke dag gaat eten. Dit zorgt voor duidelijkheid en het is ook fijn voor de kinderen dat ze elke dag rond dezelfde tijd hun eten krijgen. Een wekelijkse sport training of zwemles van je kind kan je ook makkelijk in je routine van de week verwerken net als huishoudelijke klusjes. Als gevolg krijg je structuur in de week met nog genoeg ruimte over voor leuke dingen als dagjes weg of kinderfeestjes.   

Tot slot nog een lijstje met de voordelen van plannen als moeder

  1. Plannen stelt je in staat je tijd efficiënter te beheren. Door vooraf je dag te plannen, kun je taken op een georganiseerde manier voltooien en voorkom je tijdsverspilling.
  2. Plannen helpt je om productiever te zijn. Door je taken en verantwoordelijkheden in een planning op te nemen, kun je je doelen effectiever bereiken en meer gedaan krijgen.
  3. Het hebben van een plan kan stress verminderen. Weten wat je te wachten staat en een overzicht hebben van je dagelijkse taken kan je gemoedsrust geven en onzekerheid verminderen.
  4. Plannen kan je helpen een betere balans te vinden tussen werk en gezin. Door je tijd zorgvuldig te plannen, kun je quality time doorbrengen met je kinderen en tegelijkertijd je professionele verplichtingen nakomen.
  5. Hoewel plannen structuur biedt, kan het ook flexibiliteit mogelijk maken. Je kunt je planning aanpassen aan onvoorziene omstandigheden of spontane gebeurtenissen, zodat je jezelf niet overweldigd voelt als dingen anders lopen dan verwacht.
  6. Plannen helpt je bij het stellen van prioriteiten. Door je taken en verantwoordelijkheden in een planning op te nemen, kun je bepalen wat echt belangrijk is en je energie richten op de meest essentiële taken.
  7. Een planning helpt je om georganiseerd te blijven. Je kunt belangrijke informatie, afspraken en deadlines noteren, zodat je ze niet vergeet en altijd op de hoogte blijft.
  8. Plannen geeft je de mogelijkheid om tijd voor jezelf te reserveren. Door bewust momenten in je planning op te nemen voor zelfzorg, zoals ontspanning, hobby’s of tijd alleen, kun je jezelf opladen en beter voor anderen zorgen.
  9. Het hebben van een planning kan de communicatie binnen het gezin verbeteren. Andere gezinsleden kunnen op de hoogte zijn van de activiteiten en verantwoordelijkheden van elkaar, waardoor de samenwerking en coördinatie worden vergemakkelijkt.
  10. Het volgen van een planning en het bereiken van je doelen kan een gevoel van voldoening geven. Het afvinken van taken op je planning kan je een gevoel van prestatie geven en je zelfvertrouwen vergroten.

Onthoud dat iedere moeder haar eigen stijl van plannen kan hebben, dus het is belangrijk om een aanpak te vinden die het beste bij jou en je gezin past.

Footer3
Delen is enorm lief

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.