Skip to Content

Montessori Dieren van Clementoni een educatief spel 3 tot 6 jaar

Zoals sommige van jullie weten werk ik sinds dit schooljaar als leerkracht op een Montessorischool. Hier heb ik zelf om gevraagd omdat dit veel beter past bij mij. De seizoenen waar volop aandacht aan wordt besteed, de natuur, de thema’s, het inspelen op de kinderen en vooral het volgen van kinderen. Observeren, kijken wat ze nodig hebben en ze zo zelfstandig mogelijk maken. Blij verrast was ik toen ik Montessori Dieren van Clementoni mocht reviewen. Met echte Montessori lestips!

Montessori dieren van Clementoni

Montessori Dieren

De wereld om je heen en dingen zelf doen, dat leren kinderen in het Montessori onderwijs al vroeg. Met deze Montessori Dieren van Clementoni kunnen ze volledig zelfstandig aan de slag. Ze kunnen zichzelf namelijk ook controleren of ze het goed doen! En ze kunnen om een lesje vragen bij de leerkracht. Hoe dat ga ik je zo uitleggen!

In de set zitten verschillende dieren die je even moet uitdrukken, 3 achtergrondplaten en indelingskaarten.

Inhoud speelset

Zelfstandig spelen

Om zelfstandig met deze leerzame speelset te spelen zijn er drie mogelijkheden.

Montessori dieren van Clementoni

De eerste is dat ze aan de slag gaan met de verschillende Montessori Dieren van Clementoni als een soort puzzel. Ze kijken naar de vormen en zoeken zo de juiste plaatjes erbij. Je kunt een kind alleen laten spelen op een kleedje of ze samen laten werken. Misschien kunnen ze al dieren benoemen die ze weten. Ze kunnen zelf controleren of het dier past op de achtergrond en zodoende zichzelf controleren.

De tweede is dat ze aan de slag gaan met de habitat waar de dieren wonen. Zijn het waterdieren, Savanne dieren of boerderij dieren? De kinderen leggen de dieren in de goede omgeving. De controle zit hem nu aan de achterkant van de dieren. Klopt de kleur met de omgeving van het dier? Blauw voor zeedieren, geel voor savanne dieren en groen voor boerderijdieren.

De derde is dat ze gezellig hier mee gaan spelen en verhalen verzinnen met de dieren. Misschien komt een boerderijdier wel op bezoek in de savanne of andersom? En zijn er dieren die graag willen zwemmen dan zijn ze welkom in de zee natuurlijk. Alles kan en niets is gek. Laat de fantasie maar op zijn beloop gaan met de Montessori Dieren van Clementoni.

Montessori dieren van Clementoni

Lestips met de Montessori Dieren van Clementoni

Een typische Montessori les gaat in 3 fases. De zoogdieren zijn het meest bekend bij jonge kinderen dus hier kun je mee beginnen met een lesje.
Fase 1: De eerste fase is de fase van Associatie. Je raakt een dier aan en zegt: Dit is de hond, of dit is de olifant. Dit herhaal je met een paar zoogdieren.

Fase 2: De tweede fase is de fase van Herkenning: Zeg tegen een kind: geef mij de hond, of raak de olifant aan.

Fase 3: De derde fase is de fase van Controle. Hoe heet dit dier? Hoe heet dat dier?

Bij een tweede les gebruik je de savanne dieren, bij een derde les de zeedieren en een vierde les doe je alles door elkaar.

classificeren van dieren

Welk dier hoort er niet bij?

Als een kind goed weet hoe alle Montessori Dieren van Clementoni heten en waar ze wonen is het tijd om zonder schaduwkaarten en zonder leefomgeving het dier te zoeken dat er niet bij hoort. Leg een paar dieren op een kleedje en zet er 1 bij die er niet bij hoort. Waarom hoort dit dier er niet bij?

Nog meer lestips voor de Montessori Dieren van Clementoni

Als je helemaal in een thema zit met dieren dan kun je ook dieren laten natekenen, dierengeluiden laten nabootsen, dierenliedjes zingen, dieren uitbeelden bijvoorbeeld met yoga en naar dierenplaatjes laten zoeken in tijdschriften en uit laten knippen.

3 – 5 jaar 1 tot 2 spelers 45 minuten meer informatie vind je hier

Meer Montessori speelgoed van Clementoni

Lees ook deze blogs

Footer4 nieuw
ellen
Delen is enorm lief

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Jacqueline

Wednesday 25th of November 2020

Leuke blog post weer

ellen

Wednesday 25th of November 2020

dank je wel!

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.