Skip to Content

Montessori speelgoed een tip voor peuters en kleuters

Het afgelopen jaar ben ik Ali Express eens gaan uitproberen. Voor kleding voor mijzelf en dochterlief, maar ook voor speelgoed, zoals Montessori speelgoed. Laten we deze blog trouwens niet eindigen met reacties waarom Ali Express wel of niet goed zou zijn voor de economie/kinderarbeid en ga zo maar door. Deze blog is puur informatief bedoelt over wat je kan kopen bij Ali en wat de kwaliteit is hiervan! Aangevuld met wat bol linkjes.

Maria Montessori

Eerst is het misschien wel handig om een kleine introductie te geven over Maria Montessori en haar erfgoed voor ik vertel over het Montessori speelgoed wat ik bestelde.

Maria Montessori werd op 31 augustus 1870 geboren in Chiaravalle, bij Rome in Italië. In 1896 werd zij arts, als eerste vrouw in Italië. Ze verdiepte zich in de psychologie en de pedagogie en op basis hiervan creëerde zij haar zintuiglijk ontwikkelingsmateriaal. Maria is onder andere bekend om haar “Casa dei Bambini”, een groep niet leerplichtige kinderen waar ze met zelfgemaakte materialen in de praktijk ging werken.

De kern van het montessorionderwijs wordt meestal samengevat in de uitspraak: “Help mij het zelf te doen”. Uitgangspunt is dat een kind een natuurlijke, noodzakelijke drang tot zelfontplooiing heeft. Opvoeding en onderwijs moeten onderkennen wat de behoeften van een kind op een gegeven moment zijn en daarop inspelen door de juiste omgeving en materialen te bieden.

In de kleuterjaren wordt er voornamelijk zintuiglijk materiaal aangeboden zoals :

 • ruw-gladplankjes
 • reukkokers
 • gehoorkokers
 • smaakflesjes
 • temperatuurkruikjes
 • cilinderblokken
 • bruine trap
 • roze toren
 • rode stokken
 • gekleurde vormen
 • geometrische lichamen
 • nuancekist
 • kleurspoelen
 • bellenset
 • rekje huishoudelijk materiaal

De sensorybottles en ander sensopathisch spel is iets wat ik al veel aanbied aan de kinderen.

Montessori speelgoed van Ali

Bij Ali zag ik er dat er veel Montessori speelgoed wordt aangeboden en nieuwsgierig als ik ben probeerde ik het een en ander uit!

Vorm eieren

eieren

Deze vormeieren zijn voor meerdere doeleinden te gebruiken. Zo kun je vormen en kleuren oefenen, memory en puzzelen, je kunt er mee koken en tellen. Het is hier in elk geval een groot succes! De kwaliteit is super en tot nu toe niet kapot te krijgen.

Cilinderblokken Montessori speelgoed

aliexpress

Mijn duurste aankoop bij Ali zo’n beetje maar het is het dubbel en dwars waard. De kwaliteit is goed al zie je her en der wat lijmresten op de cilinders zitten.

aliexpress

In 4 stevige houten vormen zitten elk 5 houten cilinders. Dit is echt typisch Montessori speelgoed dat je op elke Montessorischool zult vinden. De cilinders verschillen van omtrek en van hoogte. De kinderen moeten alle cilinders weer in de juiste vorm zien te krijgen.

aliexpress

Sommige kinderen zijn daar wel even zoet mee! Of ze maken weer hele andere spelvarianten ermee en doen net alsof het poppetjes zijn zoals dochterlief hier doet.

Houten telstokjes Montessori speelgoed

montessori speelgoed

Ook deze telstokjes is typisch Montessori speelgoed. Ze kunnen de kleuren oefenen en tellen en met behulp van de blokjes kun je ook sommen maken. De kwaliteit is goed, simpel maar goed. Nadeel is dat het doosje geen deksel heeft.

montessori speelgoed

Een leuke tastbare manier om te leren rekenen op een speelse manier.

Geometrische puzzel

montessori speelgoed

Deze geometrische puzzel viel iets kleiner uit dan ik van te voren had bedacht waardoor hij voor de kleine kinderen niet heel geschikt is om te gebruiken. In elk geval moet je er echt bij zitten als er nog “ik stop het graag nog even in mijn mond” kinderen bij zitten. De kwaliteit is verder voldoende,  zoals je ziet bij de 3de rij is er voldoende ruimte om de stukjes passend te krijgen.

Babyworm eet fruit

speelgoed magnetisch

Deze leuke houten fruit was een gokje, maar dat was natuurlijk niet nodig geweest. Met de babyworm door het fruit heen gaan en dan dezelfde weg weer terug proberen te vinden is een groot succes voor de peuters. Soms moeten ze even goed hun best doen om aan de juiste kant van het touwtje weer uit te komen. Kwaliteit is super!

Magnetisch speelgoed

speelgoed magnetisch

Niet echt Montessori speelgoed 😉  maar iets wat hier ook een groot succes is is dit magnetisch speelgoed wat ik bij Ali bestelde. En wat overigens ook te vinden is op de Montessorischool!

speelgoed magnetisch

In het bijgeleverde boekje staan allemaal voorbeelden van bouwwerken die de kinderen na kunnen maken. Ze zijn hier soms echt uren zoet mee. Het wordt gesorteerd op vorm/ op kleur/ hoge torens van gemaakt en de meest prachtige bouwwerken komen voorbij!

speelgoed magnetisch

Heb jij Montessori speelgoed in huis?

Kijk deze blogs voor meer houten speelgoed

Kijk deze blogs voor magnetisch speelgoed

Clementoni Montessori Dieren
Eerstje woordjes Engels Clementoni Montessori

Footer1
ellen
Delen is enorm lief

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Nicole Orriëns

Tuesday 7th of February 2017

Nee, maar het ziet er hartstikke mooi uit zeg. En wat geweldig dat je het bij Ali express kunt krijgen voor een prettige prijs.

Marguerita

Tuesday 7th of February 2017

Wat een leuk speelgoed. En welke zoekterm geef je dan bij AliExpress in? Ik vind die magneetjes superleuk

MamaScrapelle

Tuesday 7th of February 2017

Leuk he! Montessori kun je op zoeken. En magnetisch speelgoed

Christa

Tuesday 7th of February 2017

Nooit geweten dat ze dit verkochten. Ze zit in groep 4 dus dit is nu wat speelgoed waar ze te oud voor is. Leuk dat jij het hebt gevonden.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.