Skip to Content

KAPLA® – een constructief spel met creatief en duurzaam materiaal

Iedereen, dus kind én volwassene, kan op zijn eigen ontwikkelingsniveau gestalte geven aan een unieke fantasiewereld. De plankjes van KAPLA® kun je simpelweg stapelen. Maar je kunt ze ook gebruiken om ingewikkelde, metershoge symmetrische constructies of modellen van beroemde bouwwerken neer te zetten! Je stapelt ze los en zorgt voor een perfect evenwicht, zonder enig punt van bevestiging. Lees in deze blog wat mijn zoontje en ik ermee hebben gebouwd!

“Ooh, KAPLA®”

Voor mijn zoontje had ik een hele leuke verrassing. Omdat ik er zelf eigenlijk nog nooit van had gehoord, dacht ik dat hij er net zo nieuwsgierig naar zou zijn als ik. “Ooh, KAPLA®.” was zijn reactie bij het zien van de doos. De toon waarop hij dat zei klonk alsof hij het saai vond. Maar gelukkig. Het bleek zijn stoere stem te zijn. Hij kende KAPLA® van de opvang en helemaal blij probeerde hij meteen de houten kist op te tillen. En met een beetje hulp van mama, lagen alle 280 plankjes in een mum van tijd op de vloer.

Maar voordat de KAPLA® plankjes werden gelost, lazen we eerst wat er in ‘de deksel’ stond. Heel handig bedacht, want de deksel is namelijk een boek. En in dat boek staan voorbeelden van figuren en gebouwen die je na kunt bouwen. De naam KAPLA® is trouwens een samenvoeging van twee woorden: KAbouter PLAnkjes.

KAPLA® kamelen

Aan mij de eer om als eerste iets na te bouwen uit het boek. En ik mag zelf kiezen. “Dan ga ik voor de KAPLA® kamelen!” “Dat zijn geen kamelen, mama. Het zijn dromedarissen, want ze hebben maar één bult…” Zucht, hij heeft gelijk, maar ik vond het zo leuk klinken. Ach, in mijn fantasie noem ik ze stiekem toch kamelen, ssst! En over fantasie gesproken. Terwijl ik de hals van de ‘kameel’ aan het bouwen ben, vraagt mijn zoontje of dat een schoorsteen is. Haha, hij zat zo in zijn eigen KAPLA® spel, dat hij alweer vergeten was wat ik aan het maken was en dacht dat ik een huis bouwde.

Wat was hij dan eigenlijk aan het doen? Het begon met gewoon wat plankjes stapelen. Dat werd ineens een tunnel. En van wat liggende plankjes, maakte hij er een weg doorheen. En van nog véél meer andere plankjes werd de weg langer en langer en daar kwamen de autootjes natuurlijk. Met de Lego-auto’s daar weer achteraan. En ik vond het wel fijn om dat relaxed vanaf de bank te bekijken. Al duurde dat maar even. Ik werd ook weer aan het werk gezet 😉

Identieke elementen

De weg was weer van de baan. Alle KAPLA® lag weer op een hoop en ik mocht een huis uit het boek gaan nabouwen. KAPLA® is zowel een creatief, denk- als vaardigheidsspel wat evenveel plezier geeft aan kinderen als aan volwassenen. Het bouwspel is trouwens gebaseerd op geheel identieke elementen waarvan de afmetingen overeenkomen met 3 diktes voor 1 breedte en 5 breedtes voor 1 lengte. De plankjes zijn van grenenhout uit de 100% duurzaam beheerde pijnboombossen in het Zuid-Westen van Frankrijk, Les Landes. Het gebruikte hout is geheel natuurlijk en onbehandeld. En de afmetingen zijn: 11,8 x 2,4 x 0,8 centimeter.

KAPLA

Ondertussen gaat mijn zoontje weer verder met zijn eigen spel. De autootjes zijn geweken voor de diertjes en hij bouwt een stal voor de varkens. KAPLA® is geschikt voor kinderen vanaf 3 jaar. Dankzij de eenvoud en de speciaal bedachte afmetingen, laat dit spel het toe om vanalles te realiseren. Het spel ontwikkelt artistieke en bouwkundige inzichten en stimuleert de creativiteit van kinderen.

Pedagogisch hulpmiddel

KAPLA® is trouwens een zeer goed pedagogisch hulpmiddel wat gebruikt wordt in talloze scholen in de hele wereld. Het gebruik van de identieke plankjes, zonder een bevestigingselement, ontwikkelt de bekwaamheid om in een 3 dimensionale ruimte te denken. En het staat kinderen toe om de bouwmethodes te ontdekken en te verfijnen. Het spel bevordert de kennis van meetkunde, natuurkunde en technologie. KAPLA® bereidt het kind voor in de kunstwereld, de vormen en ruimtes. Het fascinineert, brengt enthousiasme teweeg, en ontwikkelt zowel de motoriek, het evenwichtsinzicht  als de concentratie.

Je kind ontwikkelt originele en gecompliceerde bouwwerken en kiest de vormen volgens eigen creativiteit. Deze activiteit vraagt tegelijkertijd precisie en fantasie. Eigenlijk is het een wiskundig denkspel wat tegelijkertijd een beroep doet op de logica en verbeelding. Het is een allesomvattend spel, geschikt voor alle leeftijden.

En weet je wat mijn zoontje vooral ook erg leuk vindt? Dat een creatie altijd eindigt in een instorting. Zodra ik vol trots mijn laatste bouwwerk heb neergezet, komt hij deze hond bewonderen. “Mooi. Mag ik die om laten vallen?” Ach, wat maakt het ook uit. Het gaat erom dat je jezelf al bouwend lekker vermaakt. Maar pas wel op: het is verslavend!

Gelijk maar weer het boek erbij pakken… Wat zal ik nu gaan maken?

Zin om ook te bouwen? Je koopt de KAPLA® kist met 280 plankjes en boek rood hier of natuurlijk in de lokale speelgoedwinkel.

Lees ook deze blog over Smartivity pinball 

Footer4
Delicia
Delen is enorm lief

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

M. van Meegen

Sunday 18th of April 2021

Dit soort 'simpel' speelgoed is zo fijn voor de creativiteit. echt het perfecte speelgoed.

Sylvia van der meulen

Sunday 18th of April 2021

Dit lijkt me zo fijn speelgoed voor onze dochter. Hier kun je eindeloos mee blijven creëren en spelen. Blijft dus uitdagend. En daarbij ook nog eens duurzaam ook! Thuis steeds vaker met duurzame dingen bezig dus deze set pas uitstekend in dat rijtje thuis.

Suzanne

Saturday 17th of April 2021

Gave winactie, doe graag mee voor mijn zoon, die ik gek op knutselen en bouwen

Lynn

Friday 16th of April 2021

Oh wat een ontzettend gave prijs, ik weet zeker dat onze kids daar veel plezier aan zouden beleven, wat is er leuker dan bouwen (en daarna kapot maken).

Ricky

Friday 16th of April 2021

Ik doe graag mee voor mijn dochtertje. Nou ja, of eigenlijk misschien ook wel voor mezelf.....

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.