Synchronic, tijd is een illusie in deze film

Synchronic wordt omschreven als intrigerende sci-fi horrortrip. Een combinatie die mij wel aanspreekt! Horror kan heel breed zijn. Denk niet meteen aan bloederig, maar een intense angst kan op diverse manieren in beeld gebracht worden. Zo ook in deze film. Er wordt op een andere manier op angsten ingespeeld, met een futuristisch sausje en daar heb je Synchronic.

synchronic

Synchronic

Dennis en Steve zijn al heel lang vrienden en samen opgegroeid. Nu redden ze dagelijks levens als twee van New Orleans’ meest bekwame paramedici. Een reeks gruwelijke sterfgevallen die verband lijken te houden met een nieuwe designerdrug met hallucinerende neveneffecten, zetten de stad en hun levens op hun kop. Steve ontdekt dat de drug het brein ongewild in staat stelt om de tijd om te buigen, met als risico dat je voor altijd gevangen komt te zitten in het verleden. Wanneer de dochter van Dennis na het innemen van Synchronic, de drugs, spoorloos verdwijnt, onderneemt Steve zonder aarzelen een levensgevaarlijke zoektocht om haar te redden.

Angsten

De horror in deze film zit het in kwijtraken wie je bent, waar je van houdt en naar het onbekende. Het onbekende is ook meteen het scfi-fi sausje wat over Synchronic zit. De film is in een filmhuisachtige setting. De camera beelden zijn anders dan je gewend bent. In sommige scenes loopt de camera mee en draait soms weg en richt zich op een ander deel van de ruimte waarin de scene zich afspeelt. Dit zorgt soms voor irritaties en een zeeziek gevoel, en soms zorgt het voor de bedoelde spanning. Wat gebeurd er aan de andere kant, wat krijgen we te zien als de camera terug draait?

De designerdrug Synchronic stelt je dus in staat om te gaan tijdreizen naar het verleden. Als er iets ons leert uit tijdreisfilms, is dat het verleden met rust gelaten wilt worden. Ik weet niet of dit specifiek ook zo bedoelt is in deze film, maar elke keer dat iemand een tripje door de tijd maakt is daar een “woesteling” die ze wilt vermoorden. Is dit gewoon menselijk gedrag als je een tijdreiziger tegenkomt? Of is dit het universum en de regels van reizen naar het verleden, om een butterfly effect te voorkomen? Dat is me niet duidelijk in de film, maar wel interessant om over na te denken.

De film

De film Synchronic is met weinig budget gemaakt. Dat hoeft niet storend te zijn en kan soms juist de kracht zijn. Ik heb dit niet als storend ervaren. Dennis wordt gespeeld door Jamie Dornan die je kan kennen van Fifty Shades. Steve wordt gespeeld door Anthony Mackie die je weer kan kennen van zijn rol als superheld uit Captain America en andere Marvel films. Hun acteerwerk is solide en passend bij het karakter. De algemene sfeer is voor mij zwart en bedompt. Ook niet per se een slecht iets maar in deze film was het voor mij teveel. Passend bij het verhaal en het complete plaatje, maar voor mij soms wat “zeikerig”.

Toch zitten er zeker ook humoristische elementen in wat voor een aangename opluchting zorgt. Het verhaal zelf is interessant, de uitwerking wist mij niet echt te pakken. En dat vond ik jammer. Ik denk dat ik met mijn uitleg hierboven de film goed in beeld heb gebracht zodat je zelf een keuze kan maken of dit passend is voor jou. Het is een opvallende film, anders dan gangbaar. Vriendschap, het leven, verlies en tijdreizen op een vrij nuchtere manier is wat je krijgt. Ook zet het aan tot denken wat altijd goed is. Zou jij de designerdrug Synchronic durven innemen? En waar hoop jij in het verleden terecht te komen?

Specificaties Synchronic

Distributeur: Universal Home Entertainment | Engels | 97 minuten | DVD | 2020 | 5053083227838 | Vanaf 16 jaar | Meer informatie vind je hier

Meer tips? Kijk ook deze tips van Selena:

Footer4
Selena
Delen is enorm lief

Selena

Hoi ik ben Selena en met veel liefde deel ik mijn blogs en recepten op Good Mood Mama. Mijn digitale thuis vol happy vibes voor een good mood. Ik ben een mama van 2 meiden, werk met kinderen en heb 1001 interesses. Ik noem mezelf bewust omdat ik nadenk over alle keuzes die ik maak. Dat betekend soms wel en soms ergens niet ergens voor kiezen. Leuk om nu onderdeel te zijn als gastblogger hier.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bericht reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.