Roald Dahl’s The witches, een magisch verhaal

Roald Dahl’s The witches, ik kan me bijna niet voorstellen dat iemand dit verhaal niet kent. Het boek stamt al uit 1983 en heeft veel stof doen opwaaien. Door alle gruwelijkheden die de heksen in het verhaal doen met kinderen, is het boek vaak het doelwit van censuur geweest. Een eerdere film kon niet rekenen op de goedkeuring van Dahl, en nu is er een nieuwe frisse versie. Met een gruwelijk enge hoofdheks Anne Hathaway.

Roald Dahl's The witches

Roald Dahl’s The witches 2020

Eind 1967 gaat een jongen bij zijn oma wonen in de landelijke stad Demopolis in Alabama. Zijn ouders zijn overleden tijdens een auto ongeluk waar hij zelf ook bij in de auto aanwezig was. In het stadje heeft hij moeite om het leven op te pakken. En als hij in de supermarkt een erg enge vrouw tegenkomt met een slang en krakende stem, is het tijd voor zijn oma om hem over heksen te vertellen. De gruwelijke waarheid is schokkend. Oma besluit dat het na die ontmoeting beter is om naar een chique hotel te gaan. Want waar rijke blanke mensen zijn, zijn geen heksen. Helaas komen ze precies op hetzelfde moment aan terwijl ’s werelds Grand High Witch (Hathaway) en haar mede-trawanten van over de hele wereld zich verzamelen om hun snode plannen uit te voeren. Als dat maar goed gaat komen in Roald Dahl’s The witches.

heks anne

Jeugdsentiment

Het boek en de oude film zijn wel jeugdsentiment voor mij. Gruwelijk spannend waren die heksen met hun pruiken op en klauwen. En de scene waarin de heks een kinderwagen met baby van een heuvel duwt staat me ook nog erg voor de geest. Pas veel later ben ik het boek gaan lezen en was ik oprecht verbaasd hoe gruwelijker dat nog was. Daar deden de heksen dingen die het witte doek nooit zouden halen. Ook het einde was totaal anders, en de reden waarom Dahl niks met de eerste film te maken wilde hebben. En dat snap ik. Want ondanks alle gruwelijkheden, is het een verhaal over jezelf zijn en acceptatie. Roald Dahl’s The witches 2020 houdt gelukkig deze kern wel vast!

Het is echt lang geleden dat ik het boek gelezen heb en ik kan dan ook geen concrete voorbeelden geven. En nu lees ik zelfs tot mijn verbazing dat het boek regelmatig te maken heeft gehad met censuur. Ik kan nergens terug vinden of het originele verhaal ook daadwerkelijk anders is, en stukken mist, ten opzichte van de heruitgaven. Dan baal ik des te harder dat ik mijn eigen exemplaar niet heb weten te behouden en ben ik erg benieuwd wat er dan is uitgehaald. Hoe dan ook Roald Dahl’s The witches is een verhaal wat je niet meer loslaat. Humor in combinatie met spanning zoals alleen Dahl dat kan.

heksen

Opperheks

Normaal heb ik wat moeite met remakes maar in deze had ik erg veel zin. Voornamelijk door hoe opperheks Anne Hathaway eruit ziet. Geweldig! Ook ben ik benieuwd of de ware kern van het boek nu wel naar voren zou komen. Gelukkig is dat ook zo. Acceptatie met wie je bent. Verder zijn er natuurlijk dingen anders, zoals het altijd gaat. Het speelt zich niet af in Noorwegen en het Verenigd Koninkrijk. Het speelt zich af in Amerika, Alabama. Ik vind voornamelijk het begin van de film heel mooi en kwetsbaar. Hoe de jongen zijn ouders verliest en bij zijn oma terechtkomt. De muziek vind ik ook echt heel leuk in Roald Dahl’s The witches.

De heksen zelf zijn echt geweldig gemaakt. Prachtig mooi en gruwelijk eng. Het verhaal zelf is verder best gelijk aan de eerdere film/boek en ik moet zeggen dat ik halverwege mijn aandacht wat kwijtraakte. Waarom weet ik niet precies, misschien omdat ik het verloop al ken. Als kind zat je echt in spanning over wat zou volgen. En zoals al gezegd, het einde en de kern van Roald Dahl’s The witches 2020 is trouw aan de kern van het boek en dat vind ik echt tof. Al met al is het een mooie film, met gruwelijke uitziende heksen en is het gewoon een oersterk verhaal.

heks
muizen

DVD en Blu-ray Roald Dahl’s The witches

Roald Dahl’s The witches is vanaf 17 maart beschikbaar op DVD en Blu-ray. Je vind de volgende bonusmaterialen terug:

  • Deleted scenes (DVD, BD)
  • The making of The Witches ( BD)
  • Roald Dahl: The story behind The Witches (BD)
  • The Witches: Magic mouse-maker potion (BD)
  • Gag Reel (BD)

Distributeur: Warner Bros Home Entertainment | 5051888256039 | Vanaf 9 jaar | 100 minuten | 2020 | Meer informatie vind je hier

dvd heksen

Lees ook Beschermingsrituelen voor de moderne heksen – een handige set boeken

Footer4
Selena
Delen is enorm lief

Selena

Hoi ik ben Selena en met veel liefde deel ik mijn blogs en recepten op Good Mood Mama. Mijn digitale thuis vol happy vibes voor een good mood. Ik ben een mama van 2 meiden, werk met kinderen en heb 1001 interesses. Ik noem mezelf bewust omdat ik nadenk over alle keuzes die ik maak. Dat betekend soms wel en soms ergens niet ergens voor kiezen. Leuk om nu onderdeel te zijn als gastblogger hier.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bericht reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.