Subsidies aanvragen voor je vereniging – een blog met tips

Als vereniging kan je bijna niet zonder subsidie. Gelukkig zijn er een hoop fondsen waar je subsidies bij kan aanvragen. Ik neem je mee in mijn aanvraag bij Fonds 1818.

Maak kennis met Trinity

Oktober 2011 ben ik gestart met een color guard bij Showband ’75. Daardoor had ik gelijk een bestuur, een nummer bij de KvK en financiële hulp. Het is fijn om met een hoop zekerheid te kunnen beginnen. Trinity begon met één groep, maar inmiddels zijn het er twee. Ook doen we mee met wedstrijden en treden we op in binnen- en buitenland. Maar om dit alles te kunnen doen heb je geld nodig. Natuurlijk betalen de leden contributie, maar dat is nooit genoeg voor alle spullen die je nodig hebt. Daarom besloot ik na een jaar samen met iemand uit het bestuur subsidies aan te vragen.

subsidies aanvragen Color guard

Waar begin je?

Er zijn zoveel fondsen. We zagen door het aantal fondsen, het fonds niet meer. Waar begin je? Er gaat zo ontzettend veel tijd in zitten en waarschijnlijk hebben we er niet alles uitgehaald. Als ik had geweten dat er bedrijven waren die je konden helpen, dan had ik dat zeker gedaan. Zo’n bedrijf kan je een hoop werk uit handen nemen. Subsidies aanvragen is niet iets wat je zo maar tussendoor doet. Bedenk goed welk fonds aansluit op jouw project. En meerdere fondsen aanschrijven is altijd een goed idee. Heb je jouw fonds gevonden? Dan kan je verder.

Schrijf een plan en maak een begroting

Je kan niet zomaar subsidies aanvragen. Fondsen willen graag weten waar ze hun geld aan uitgeven en wat je plan daarbij is. Daarom is het goed om een duidelijk plan te schrijven. Het kan namelijk zo zijn dat fondsen de aanvraag al afkeuren omdat je plan niet goed genoeg is. Zorg dat je genoeg tijd hebt om dit plan te kunnen schijven. Wat moet erin het plan komen te staan. Mocht je dit lastig vinden, dan is het een goed idee om hulp te vragen. Subsidiemeesters is een bedrijf die jullie hierbij kan helpen.

Maar terug naar het plan. Wat moet er zeker in komen?

 • Wie zijn jullie?
 • Wat is de leeftijd van je leden (jeugd of volwassenen)
 • Hoeveel geld heb je nodig?
 • Waarom heb je geld nodig?
 • Waarvoor ga je het geld gebruiken?
 • Wat is je doel?
 • Tijdsduur (hoe lang duurt het project en wanneer start het)

Als je jouw plan hebt geschreven, is het tijd voor een begroting. Wat wil je aanschaffen van de subsidie? Ik heb mijn begroting gemaakt in Excel. Dat maakt het overzichtelijk en het telt de bedragen voor je op. De laatste keer heb ik voor beide groepen subsidie aangevraagd en heb ik in Excel de twee groepen apart vernoemd. Dus materialen en kleding voor Trinity kids en in een ander blokje de aanvragen voor Trinity RA. Zo is het nog overzichtelijker. Wees zo duidelijk en specifiek mogelijk.

Color guard

Naar welk fonds ga je om subsidies aan te vragen?

Er zijn ontzettend veel fondsen waar je terecht kan. Bedenk daarom goed wat jouw doel is en waarvoor je de subsidie wilt gebruiken. Zo hebben we ooit voor de Taptoe in onze gemeente subsidie aangevraagd bij de gemeente én fonds 1818. Er is in ieder geval een hoop mogelijk. Alleen is een subsidieaanvraag een hoop gedoe! Vind je dit lastig dan kan je ook hulp vragen. Er zijn bedrijven die je kunnen helpen met het aanvragen van de subsidie. Zij helpen je zoeken naar het juiste fonds voor jouw project en helpen je bij de aanvraag. Subsidiemeesters is zo’n bedrijf. Door je te laten helpen, haal je er meer uit dan als je het zelf zou doen.

Hoe verliep ons proces?

Nadat we het plan hadden geschreven en de begroting hadden gemaakt, dienden wij een aanvraag in bij fonds 1818. Op de site staat een aanvraagformulier die je kan invullen. Zorg ervoor dat als je het gaat invullen je alle gegevens bij de hand hebt:

 • adres vereniging
 • IBAN
 • uittreksel KvK
 • email adres correspondentie
 • statuten
 • jaarrekening
 • KvK nummer
 • Plan
 • Begroting

Alle fondsen vragen deze gegevens, dus zorg ervoor dat ze up to date zijn. Nadat je dit hebt opgestuurd, gaan ze het beoordelen. Binnen een aantal weken hoor je of jouw plan is goedgekeurd. Zorg er wel voor dat je project pas begint nadat het is goedgekeurd!

Wij hebben al een aantal keer Fonds 1818 aangeschreven. De eerste paar keren was dit best lastig, want hoe maak je nou een goed plan? En je aanvraag kan zo afgewezen worden. Het heeft ons een hoop tijd gekost. De laatste keer had ik een begroting gemaakt van €3000,-. Het bedrag wilde ik besteden aan nieuwe kleding en attributen zoals sabres, rifles en vlaggen. Fonds 1818 keurde onze begroting goed. Echter met de kanttekening dat wij zelf de helft zouden betalen. De andere helft betaalden zij.

subsidies aanvragen Color guard

Subsidies binnen. Nu klaar?

Als je het geld hebt ontvangen, is het niet zo dat je nu klaar bent en het aan iets anders kan besteden. Veel fondsen vragen namelijk een eindrekening. Sommige willen alleen de jaarrekening zien. Maar wat ze ook willen zien, je moet aan kunnen tonen dat je het geldbedrag hebt gebruikt zoals in je plan staat. Ik hou daarom al mijn uitgaves bij in mijn Excel bestand. Zo kan ik in één oogopslag zien wat er al is besteed en wat ik nog moet kopen. Ook kan ik zien of mijn begroting klopt. Geef ik meer geld uit of is het duurder dan koppel ik dit terug aan Fonds 1818. Maar andersom geldt dit natuurlijk ook. Ga ik minder geld uitgeven dan moet ik dit doorgeven. Dan heb je namelijk kans dat je een gedeelte van je ontvangen bedrag terug moet betalen. Je bent dus nooit klaar na een aanvraag. Denk hieraan als je een fonds wil aanschrijven. Er gaat een hoop tijd en energie inzitten. Zorg dat je dat hebt.

Subsidies zijn ideaal voor verenigingen

Ik ben zo ontzettend blij dat je subsidies kan aanvragen. Zonder de aanvragen bij de verschillende fondsen (ja, fonds 1818 is niet het enige fonds die we hebben aangeschreven) liepen mijn groepen nog steeds in een jazzpaints en een zwart vest. Ik kan nu voor elke wedstrijdshow nieuwe vlaggen kopen. Daarnaast kan ik ervoor zorgen dat mijn leden er netjes bij lopen. Zo hebben we een wedstrijduniform en een uniform om mee op te treden. Zonder de fondsen had ik dit niet voor elkaar gekregen. Wil jij ook fondsen aanschrijven, maar weet je niet zo goed waar je moet beginnen? Gelukkig zijn er bedrijven die je willen helpen. Heb je hulp nodig bij je aanvraag? Of wil je graag weten wie je moet aanschrijven voor een subsidie? Subsidiemeesters helpt je graag verder.

Footer3
Joyce
Delen is enorm lief

Joyce

HI, Ik ben Joyce en moeder van twee schatten van kinderen. Mijn zoon is geboren in 2014 en mijn dochter hebben we in 2017 mogen verwelkomen. Onze zoon is hoogsensitief en heeft extreme faalangst. Dankzij hem ben ik nu een expert op dat gebied. Als juf op de basisschool maak ik van alles mee. Kleuter tot groep 8, ik heb ze allemaal gehad. Ik vind het heerlijk om naar mijn werk te gaan en verveel mij geen dag.

2 reacties

 1. Ik heb dit blog maar even laten lezen aan de secretaris van mijn toneelvereniging. We zitten al een jaar zonder voorstellingen en daarmee missen we het leeuwendeel van onze inkomsten. Herkenbare problemen die in stukje worden geschetst.

 2. Klinkt goed. Wij zijn er nooit aan begonnen omdat het inderdaad een “hoop” gedoe is voor weinig geld. Toch ga ik deze link doorgeven aan het bestuur. Wie weet hebben we er wat aan. Bedankt!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bericht reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.