Smart photos, maak direct mooiere foto’s met je smartphone

Grote spiegelreflex-camera’s zijn duur en zwaar. Maar smartphones van tegenwoordig hebben gelukkig steeds betere camera´s. Ik zelf heb een Iphone 11. Vaak maak ik foto´s met de standaard instellingen, maar pas achteraf wel eens iets aan zoals de filter. Veel instellingen echter laat ik voor wat ze zijn en dat is vaak geen probleem. Maar sommige foto’s kunnen wel wat verbetering gebruiken.. Gelukkig is het nooit te laat om iets bij te leren. Maar waar begin je dan? Bij het boek Smart photos bijvoorbeeld.

Auteur van Smart photos, Janou Zoet, is freelancefotograaf, content creator en oprichter van Foonfoto.nl. Ze geeft ook workshops en (online) cursussen smartphonefotografie voor particulieren, bedrijven en organisaties. Ze fotografeert al zo’n 18 jaar, waarvan 9 jaar professioneel, dus aan ervaring en kennis geen gebrek. Ze wil anderen graag laten ontdekken wat voor gave foto’s ze zelf kunnen maken.

Van kiekje naar kunst

Je smartphone heb je bijna altijd wel op zak. We klikken wat af met onze telefooncamera. Bijvoorbeeld om een moment vast te leggen als herinnering voor later of om een moment te delen met anderen. Vaak doen we dat vlugvlug, maar met wat meer aandacht kan je nog mooiere en originelere foto’s maken. Smart photos is een praktisch handboek boordevol informatie en inspiratie waardoor je direct mooiere foto’s kunt gaan maken met je smartphone. Je kunt ook meer plezier krijgen in het fotograferen en bewerken met je smartphone als je weet wat er allemaal mogelijk is.

Fotografie is eigenlijk een verzameling van herinneringen die je anders alleen in je hoofd zou bewaren, of zelfs zou vergeten, Foto’s helpen je om even terug te gaan in de tijd en leuke momenten te herbeleven: een mooie zonsopgang, een dagje uit, een tof concert. het is de kunst om die waardevolle herinneringen en situaties te ZIEN en ze vervolgens zo goed mogelijk vast te leggen.

Janou Zoet

Inhoud Smart photos

Smart photos is een boek vol informatie en met veel voorbeeldfoto’s. Het begint met basisinformatie met handige trucs voor betere foto’s. Denk bijvoorbeeld aan het maken van scherpe foto’s en de juiste belichting. Verder leer je meer over het maken van creatieve foto’s. Dat gaat onder andere over de kunst van het kijken, en spelen met licht, perspectief en compositie. Ook de techniek komt aan bod, zoals wat pixels zijn en wat de sluitertijd inhoudt. Er is verder aandacht voor het gebruik van apps, zodat jij weet wat er nog meer mogelijk is qua fotobewerking en welke app je daarvoor nodig hebt. Handig, want er is online zoveel aanbod dat het lastig is daar zelf een selectie uit te maken. Janou Zoet vertelt ook welke accessoires je kunnen helpen, zoals een extra lens of selfie-ringlicht.

Los van het maken van foto’s en het bewerken van foto’s, komt in Smart photos aan de orde wat je met je foto’s kan doen en hoe je je smartphone verzorgt. Tussen alle info, vind je volop tips. Bijvoorbeeld hoe je kinderen fotografeert, producten, eten of dieren. Die kun je uiteraard allemaal zelf uitproberen in de praktijk. De tips zijn makkelijk uit te voeren. Het boek motiveerde mij echt om gelijk aan de slag te gaan en om tips te delen met anderen. (Of om subtiele hints te geven aan bijvoorbeeld mijn moeder.) De achtergrondkennis helpt me met het begrijpen hoe dingen werken, zodat ik ze ook beter kan onthouden.

Smart photos is echt een aanrader!

Ik vind Smart photos erg leuk. Het is praktisch, interessant en overzichtelijk. En leuk om te lezen en daarna leuk om in de praktijk te brengen. Met dit boek kan je bewuster foto’s maken met bijvoorbeeld je iphone en zo betere en leukere foto’s krijgen. Handig bijvoorbeeld als je veel post of social media of als je een fotoalbum wil maken. Met de heldere uitleg en voorbeeldfoto’s kan iedereen van dit boek wel wat leren, ook jongeren. Het maakt niet uit welke smartphone je hebt.

Ik neem in ieder geval verschillende tips mee uit het boek, zoals niet ‘zoomen met de benen’ (niet inzoomen met je smartphonecamera, maar dichterbij gaan staan). Nu ben ik benieuwd naar jouw voor- en nafoto’s als je het boek uit hebt!

Specificaties Smart photos

Tekst en foto’s: Janou Zoet | Lannoo Uitgeverij | Mei 2021 | 9789401478502 | 207 pagina’s | Meer informatie bij je lokale boekhandel of op Bol.com

Kijk ook eens deze blog van Elles over Foodphoto’s

Footer5
Delen is enorm lief

Mandy

Hoi, ik ben Mandy Verleijsdonk (1987). Ik woon in Tilburg met mijn chihuahua Josje. Ik heb een bachelordiploma Psychologie & Gezondheid en werk als Medewerker Herstel bij FAMEUS. Daarnaast spreek en blog ik over mijn leven met autisme. Ik leef veganistisch.

2 reacties

  1. Wat mooi gezegd: Fotografie is eigenlijk een verzameling van herinneringen die je anders alleen in je hoofd zou bewaren.

    Kan zeker wat hulp gebruiken om bijzondere momenten prachtig vast te leggen.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bericht reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.