kindermassage met peuters en kleuters – een lekkere activiteit

Als pedagoog en werkzaam als gastouder thuis vind ik het belangrijk om goed naar de kinderen te kijken en waar hun behoeftes liggen. Niet alleen op het gebied van voeding en spel maar ook op sociaal emotioneel vlak heeft elk kind andere behoeftes. Zodoende kwam ik uit bij kindermassage met peuters en kleuters.

Peuterpuberteit en onderlinge kindermassage

Kindermassage met peuters is perfect in de peuterpuberteit, maar ook voor kleuters. Vooral in de peuterpuberteit maken kinderen grote ontwikkelingssprongen mee waar ze voor elk kind andere begeleiding nodig hebben in de opvoeding. Een temperamentvol kind is heel anders dan een introvert kind, maar in de basis hebben ze allemaal hetzelfde nodig.

Op dit moment heb ik inclusief onze peuterdochter 3 kinderen rond de 2 jaar en 1 die bijna 4 is en nu af en toe lekker dwars kan zijn. 4 kinderen die puberen in 1 woonkamer kan er soms heftig aan toe gaan kan ik je zeggen. Allemaal tegelijk in de MIJN en IK fase. En dan kun je nog genoeg speelgoed hebben, maar als ze allemaal met hetzelfde EISEN te spelen heb je toch echt te weinig en wachten is nog zo moeilijk en je emoties tonen helemaal.

Afwisseling in activiteiten is fijn op deze leeftijd en we gaan dan ook elke dag naar buiten om de benen te strekken en een frisse neus te halen, maar soms heb je dagen dat het de hele dag regent of achter elkaar een kind op bed hebt. Als je dan niet naar buiten moet blijf je al gauw lekker binnen. Op 1 van deze dagen was ik in de avond zo moe dat ik besloot om eens op onderzoek te gaan naar andere mogelijkheden van activiteiten.

Onderlinge kindermassage

Ik stuitte op de site van Touching Child Care  waar onderlinge kindermassage centraal staat. Kindermassage met peuters dat klonk goed.

onderlinge kindermassage

Problemen waar onderlinge kindermassage een oplossing voor biedt zijn onder andere:

 • Moeilijk contact kunnen maken met andere kinderen
 • Weinig zelfvertrouwen/eigenwaarde hebben
 • Agressief gedrag vertonen ( pesters)
 • Onrustig gedrag vertonen
 • Moeite met concentreren
 • Slecht slapen of slecht in slaap kunnen komen
 • Grote mate van passiviteit tonen
 • Disharmonieus profiel (hoogbegaafde kinderen)

Daarnaast is het natuurlijk ook een leuke methode om kinderen naar elkaar te laten luisteren en rekening te houden met elkaar en grenzen te stellen en te respecteren door middel van de kindermassage met peuters. Voor peuters de ideale leeftijd om hiermee te beginnen.

Bijkomend voordeel is ook nog dat de kinderen een goed eigen lichaamsbesef ontwikkelen en een gevoel van veiligheid en zelfvertrouwen krijgen. Leerprestaties en concentratievermogen zouden ook verbeterd worden wat mooi is meegenomen.

Onderlinge kindermassage

Oxytocine en serotonine

Alsof dit nog niet genoeg voordelen van kindermassage met peuters zijn is het ook nog wetenschappelijk bewezen dat positieve, zachte aanraking een fysiek proces op gang brengt. Het activeert namelijk het hormoon oxytocine en serotonine dat onder andere:

 • Het gehalte aan stresshormonen in het lichaam verlaagd
 • Een groter gevoel van verbondenheid geeft
 • Onrust en prikkelgevoeligheid vermindert
 • Het groepsproces positief beïnvloed

Zeker met dat korte lontje van de peuters was ik verkocht en besloot ik contact op te nemen met eigenaresse Corina de Boer. Zij is naast echtgenote en trotse moeder van twee dochters, ook trainer voor en eigenaar van Touching Child Care. Ze is met Touching Child Care in contact gekomen, toen ze op zoek was naar een oplossing voor de onrust in de klassen van haar dochters. Thuis werd er al regelmatig op de rug getekend en gemasseerd en had ze de rustgevende werking daarvan al ondervonden. Toen ze een krantenartikel over onderlinge kindermassage (okm) las, was haar belangstelling gewekt.

Ze ging kijken op een school waar ze met okm werkten en was verkocht. Zo eenvoudig en toch zo doeltreffend. De rust, ontspanning en onderlinge verbondenheid in de klas en op de school maakten diepe indruk. Zo diep dat ze besloot de opleiding tot trainer te volgen en haar baan als administratief medewerker op te zeggen om zich volledig te richten op haar passie…. Zoveel mogelijk mensen bewust maken van het belang en nut van onderlinge kindermassage en aanraakspel. Om dit te bereiken geeft ze trainingen en workshops onderlinge kindermassage en aanraakspel aan (gast)ouders, pedagogisch werkers en leerkrachten.

Pictokaarten eigen lichaamsbesef

Pictokaarten eigen lichaamsbesef
Pictokaarten eigen lichaamsbesef

Met Onderwijs maak je samen ontwikkelde Touching Child Care deze kaarten waar in 3 categorieën de kinderen zelf aan de slag gaan met hun eigen lichaam te masseren. Een perfecte set voor bij kindermassage met peuters.

Pictokaarten eigen lichaamsbesef
Pictokaarten eigen lichaamsbesef
Pictokaarten eigen lichaamsbesef

Er zijn 10 kaarten voor benen en voeten, 8 kaarten voor borst buik armen en handen en 10 kaarten voor hoofd en gezicht.

Je kunt de kaarten gebruiken in groepsverband of alleen of in tweetallen. Ik besloot om de kaarten alleen toe te passen om het eigen lichaamsbesef te vergroten. De kinderen van 2,5 en 3 jaar deden goed mee de net 2 jarige peuter vond het onderwerp hoofd en gezicht wel leuk, maar de aandacht voor de andere categorieën waren er niet of misschien nog wel wat te lastig. Kindermassage met peuters kun je prima aanpassen aan het niveau van de kinderen.

Wat ik echt het noemen waard vind is dat er in de beschrijving gebruik wordt gemaakt van je hoofd masseren alsof je shampoo in je haar doet, en tokkel met je vingers op je hoofd alsof er regen op je hoofd drupt. Zo kunnen de kinderen snel een verband leggen en weer nieuwe woorden leren die ze anders nooit zouden leren op deze leeftijd.

Pictokaarten eigen lichaamsbesef
Pictokaarten eigen lichaamsbesef
Pictokaarten eigen lichaamsbesef

Eigen lichaamsbesef met onderlinge kindermassage

Ook kunnen ze zo goed bij zichzelf voelen als ze zichzelf zachtjes moeten knijpen bij een oefening of op de benen kloppen met een vuist bijvoorbeeld. Als ze dit bij een ander kindje op deze leeftijd al zouden doen zou dit er veel te hard aan toe gaan en creëer je juist alleen maar meer frustratie. Het is mooi dat ze even echt met zichzelf bezig zijn. En dat kan er zeer geconcentreerd aan toe gaan als ze er echt zin in hebben kan ik je zeggen!

Onderlinge kindermassage
Onderlinge kindermassage
ellen
Delen is enorm lief

ellen

Hoi Ik ben Ellen eigenaar van MamaScrapelle. Ik ben dol op nieuwe ervaringen zoals uitstapjes en nieuwe producten uitproberen. Mijn dochter uit 2013 en man testen graag met me mee. In het dagelijks leven sta ik 3 dagen per week op de leukste Montessori school van Den Haag. Ik ben 5 jaar gastouder geweest en heb dus veel ervaring met kinderen van alle leeftijden. In de tijd dat ik mij weet los te wurmen van een schermpje lees ik graag een boek. Samen met Selena beheren we een toffe boekenblog. www.stoerleesvoer.nl

4 reacties

 1. Graag doe ik mee met deze win actie. Een aantal keer per jaar komt er iemand om een ( ouder/ kind) yogales te geven. Deze kaarten zouden heel goed aansluiten op wat ik al heel vaak doe. Bewegen en tegelijk ontspannen, een mooie manier om de dag mee te beginnen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bericht reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.